ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς

ανάδειξη-της-τοπικής-κληρονομιάς-283017

Σημαντικοί επιστήμονες στο διεθνές συνέδριο για τον Ρήγα που ολοκληρώνεται σήμερα

Ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 8 Οκτωβρίου οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» που πραγματοποιείται στο Βελεστίνο, με τη συμμετοχή επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από πανεπιστήμια και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία και Κύπρο).

Οι μισές και πλέον ανακοινώσεις αναφέρονται στη μεγάλη φυσιογνωμία του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798). Εξετάζονται τα έργα του, η εποχή του, η επίδραση του σημαντικού έργου του, η παρουσίασή του στα σχολικά βιβλία, καθώς και άλλες επιδράσεις του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ετοιμαζόμενο Λεξικό του Ρήγα, με το οποίο θα αναδειχθεί ο γλωσσικός και γραμματολογικός πλούτος του Ρήγα.

«Μείζονος σημασίας για την περιοχή μας το Ζ’ Διεθνές Συνέδριο που λαμβάνει χώρα, καθώς διασώζει και παράλληλα αναδεικνύει ιστορικές, λαογραφικές και αρχαιολογικές πτυχές της περιοχής μας, μια πλούσια κληρονομιά που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Η ιστορία ενός τόπου αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης, διδαγμάτων και παραδειγμάτων. Στην ιστορία κάθε τόπου στηρίζεται και θεμελιώνεται το παρόν αλλά και το μέλλον του. Η γνώση της ιστορίας καθίσταται αρωγός στη διατήρηση της ιδιοσυγκρασίας και της εθνικής ταυτότητας και τελικά της σύνδεσης του ανθρώπου, φυσικής, πολιτικής και πολιτιστικής, με τον τόπο του», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Το Συνέδριο, που συμπλήρωσε φέτος τριάντα χρόνια διαρκούς παρουσίας, πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στη γενέτειρα του Ρήγα και προσελκύει συνέδρους και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αποτελεί, δε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Κυριακή 8 Οκτωβρίου 10 π.μ.-10.30π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του ανδριάντα του Ρήγα χοροσταντούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων και ο Θούριος ύμνος. Στις 11 το πρωί θα συνεχιστούν οι εργασίες του συνεδρίου στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με διοργανωτές τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου-Ρήγα και την συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι εργασίες της σημερινής, κατατακτήριας μέρας του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Στις 2.30 μ.μ.-3.30μ.μ προγραμματίζεται ολομέλεια από το προεδρείο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα: Δημ. Καραμπερόπουλος, Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δημ. Κογκούλης, και οι εργασίες κλείνουν με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, προτάσεις, ευχές και ψηφίσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου