ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κέντρο πολιτισμού το Βελεστίνο

κέντρο-πολιτισμού-το-βελεστίνο-284509

Σημαντικά αρχαιολογικά δεδομένα, η διαχρονική διάσταση των διδαχών του Ρήγα, το Κέντρο Πολιτισμού που δημιουργήθηκε στο Βελεστίνο και οι προοπτικές ανάπτυξης με φόντο την αξιοποίηση των μακραίωνων καταβολών της περιοχής, περιλαμβάνονται στις θεματικές του διεθνούς συνεδρίου που ξεκίνησε χθες με τη συμμετοχή εκατό περίπου σύνεδρων. Το έβδομο διεθνές συνέδριο Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας, Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου που θα διαρκέσει έως αύριο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών φίλων της έρευνας και της ιστορικής γνώσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Φωτο: ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου τιμά ποικιλοτρόπως το “γνήσιο τέκνο” της γενέθλιας γης. Ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, δημιουργήθηκε στο Βελεστίνο. Πρόκειται για έναν Εκθεσιακό Χώρο – Κέντρο Πολιτισμού “Ρήγα Βελεστινλή” στον οποίο θα φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές και ιστορικές δράσεις». Περιγράφοντας τη φιλοσοφία του παραπάνω χώρου, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ανέφερε ότι «με ψηφιακά μέσα, με σύγχρονα εργαλεία, με καινοτόμες δράσεις, το Κέντρο Πολιτισμού θα είναι ο τόπος που όλοι, θα μπορούν να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν τις νέες δράσεις στον πολιτισμό και στις τέχνες».

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει ήδη ψηφιοποιήσει τη Χάρτα του Ρήγα, «ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτή δίχως την πρόκληση αλλοιώσεων του πρωτότυπου αντιγράφου που βρίσκεται στο Βελεστίνο. Η Χάρτα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που ενσαρκώνει το όραμα του Ρήγα για την απελευθέρωση του ελληνικού Έθνους και μας θυμίζει τον πρωτεύοντα ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων» είπε ο κ. Νασίκας.

Ολοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της διοργάνωσης, ενώ ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών Βελεστίνου – Ρήγα, Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος σημείωσε από την πλευρά του ότι εάν ζούσε σήμερα ο Ρήγας θα διακήρυττε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, σε μια εποχή κατά την οποία τα προβλήματα περισσεύουν. Παράλληλα υπογράμμισε την σημασία της παρουσίας δεκάδων σημαντικών επιστημόνων και ερευνητών στο Βελεστίνο, οι οποίοι «βρίσκονται στη γενέτειρα του Ρήγα και θα ανακοινώσουν τις μελέτες τους, για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τη λαογραφία και την αρχαιολογία του τόπου μας».

Αρχαιολογικές έρευνες

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι εξάλλου τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών που διεξάγονται επί σειρά ετών στο Βελεστίνο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που διεκδικούν κομβική θέση στον αρχαιολογικό χάρτη.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, διευθύντρια επί τιμή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η Υπέρεια κρήνη είναι πολύ σημαντικό μνημείο που ανάγεται στο μακρινό παρελθόν, ενώ στη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών που διεξήχθησαν, εντοπίστηκαν δύο φάσεις του μνημείου από την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι με βάση τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, διαφαίνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε και λατρευτική χρήση, που συνδεόταν με γυναικεία θεότητα. Πολύ σημαντικό είναι, ταυτόχρονα, το κρηναίο οικοδόμημα, η πρώτη φάση του οποίου ανήκει στην Κλασική εποχή.

Σημαντική διοργάνωση

Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που ξεκίνησαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου, θα συνεχιστούν στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου σήμερα στις 9 το πρωί. Αύριο Κυριακή 8 Οκτωβρίου 10 π.μ.-10.30π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του ανδριάντα του Ρήγα χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων και ο Θούριος ύμνος. Στις 11 το πρωί οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με διοργανωτές τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου-Ρήγα, τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με το φετινό Διεθνές Συνέδριο συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την έναρξη της διοργάνωσης των Διεθνών Συνεδρίων για τον Ρήγα και τη γενέτειρά του, καθώς και της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιείται έκθεση των απάντων του Ρήγα Βελεστινλή, του Συντάγματός του σε δέκα γλώσσες των προηγούμενων Διεθνών Συνεδρίων και των δημοσιευμάτων του τιμωμένου Αστερίου Αργυρίου. Παράλληλα λειτουργεί έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Τιμητική επιτροπή

Την τιμητική επιτροπή του διεθνούς συνεδρίου απαρτίζουν οι: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Πετράτος, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Καθηγητής – Ακαδημαϊκός, Nadia Danova, Καθηγήτρια Ιστορικός, Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότ. Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιος Λεοντσίνης, Ομότ. Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εταιρείας Θεωρίας Έρευνας και Διδακτικής της Τοπικής και Γενικής Ιστορίας, Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Δρ. Αρχαιολόγος, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Αστέριος Αργυρίου, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Στρασβούργου, Ήβη Μαυρομούστακου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης και Θεόδωρος Λιόλιος, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών Σ.Σ.Ε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου