ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Συμβουλευτικός σταθμός για την άνοια

συμβουλευτικός-σταθμός-για-την-άνοια-292073

Νέα δομή στον Δήμο Ρήγα Φεραίου με παράλληλη συντονισμένη δράση του ΚΕΠ Υγείας για τους ηλικιωμένους

Συμβουλευτικός σταθμός για την άνοια δημιουργείται στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ενώ στο μεταξύ διοργανώνεται καμπάνια πρόληψης αφιερωμένη στη φροντίδα των ηλικιωμένων από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο της 1ης Οκτωβρίου που έχει καταγραφεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, τιμώντας τους ηλικιωμένους του δήμου ανακοινώνει σειρά δράσεων πρόληψης της υγείας της τρίτης ηλικίας.

«Με συγχρονισμένες προγραμματισμένες επισκέψεις στα χωριά του δήμου μας κλιμάκια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, θα πραγματοποιήσουν στους κατά τόπους δημοτικούς χώρους και περιφερειακά ιατρεία σειρά διαγνωστικών προληπτικών εξετάσεων στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Με καρδιολόγους, γενικούς ιατρούς, πνευμονολόγους, διατροφολόγους και φυσικοθεραπευτές θα προσεγγίσουμε τα προβλήματα των ηλικιωμένων, δίνοντας οδηγίες στους ίδιους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος που υποστηρίζεται από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας. Βασικό ζητούμενο είναι, ωστόσο, η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του δήμου, μέσω μη φαρμακευτικής θεραπείας αλλά μέσω ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ, η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν θεραπευτικά αποτελέσματα, καθώς και η εξοικονόμηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων του δήμου.

Τέλος, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα προβεί και σε ειδικά σεμινάρια στήριξης και επιμόρφωσης των δημοτών και κατοίκων του δήμου μας οι οποίοι φροντίζουν και περιθάλπουν τους ηλικιωμένους, με στόχο τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης για την ιατροφαρμακευτική όσο και τη ψυχολογική υποστήριξη».

Για το πλήρες πρόγραμμα των επισκέψεων στα χωριά θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση από το ΚΕΠ Υγείας προσεχώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου