ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

91 εισηγήσεις στο Διεθνές Συνέδριο του Βελεστίνου

91-εισηγήσεις-στο-διεθνές-συνέδριο-του-β-299253

Του Βασίλη Καραμπερόπουλου

Το Ζ’ Διεθνές Συνέδριο που θα γίνει στο Βελεστίνο 6-8 Οκτωβρίου 2017 και οργανώνεται από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την επιστημονική εταιρεία μελέτης «Φεραί – Βελεστίνο – Ρήγας» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα υπάρξουν 91 εισηγήσεις με θέματα κυρίως του Ρήγα, αλλά και άλλα όπως αρχαιολογικά. Στην τιμητική επιτροπή, εκτός των άλλων, συμμετέχουν οι μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δ. Νασίκας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Πετράκος, ο ακαδημαϊκός – καθηγητής κ. Κ. Σβολόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αθ. Καραθανάσης και άλλα επίλεκτα μέλη της κοινωνίας μας, όπως και ξένοι επιστήμονες.

Στο συνέδριο θα υπάρξει έκθεση των απάντων του Ρήγα Βελεστινλή, του Συντάγματος του Ρήγα σε δέκα γλώσσες και των προηγούμενων διεθνών συνεδρίων. Επίσης θα υπάρξει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Στο συνέδριο θα τιμηθεί για την προσφορά του ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αστέριος Αργυρίου, ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας «Φεραί – Βελεστίνο – Ρήγας». Μεταξύ των εισηγητών είναι και 12 επιστημόνων του Βελεστίνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων για τα σπουδαία ανασκαφικά ευρήματα από την αρχαία πόλη των Φερών. Μεταξύ των εισηγητών είναι και καθηγητές πανεπιστημίων από Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ρωσία, καθηγητές του Ελληνικού Πανεπιστημίου όπως οι Ελένη Λεοντσίνη, Ήβη Μαυρομούστακου, Χαρ. Μηνάογλου, Παν. Νούτσος, Αθ. Καραθανάσης, Κ. Ντίνας, Δημ. Παντελοδήμος, Βασ. Παππάς, Π. Πετράτος, Κων. Πέτσιος, Ιω. Πλεμμένος, Κων. Πρέντζας, Αναστασία – Βαλεντίνη Ρήγα, Χαρ. Στεργιούλης, Στερ. Φασουλάκης, Ίλια Χατζηπαναγιώτη κ.ά.

Αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον οι εισηγήσεις των Βελεστινιωτών εισηγητών όπως της Μαρίας Μπούρα, του Μιχ. Παππά και δέκα μαθητών για τη Χάρτα του Ρήγα, του Δημ. Καραμπερόπουλου και Γεωργίας Πιάτα «Η επιπεδογραφία Βελεστίνου του Ρήγα», του Στ. Παπαγεωργίου «Τοπονύμια μικρού Περιβολακίου», του Γ. Βογιατζή «Η οικονομική και κοινωνική ζωή της συνοικίας «Τσιφλίκι», του Θεοδ. Σδρούλια «Η ιστορία του Θεσσαλικού αλόγου στο πέρασμα των αιώνων», του Αντ. Φραγκούλη «Φερές – Βελεστίνο ετυμολογικές αναφορές», του Βασίλη Χατζηθεοδώρου «Το σύστημα διανομής του νερού της Υπέρειας κρήνης», του Γ. Σαββανάκη «Προσπάθειες δημιουργίας Ρουμανικού σχολείου στο Βελεστίνο» του Δημ. Τίτσια «Ο πρώτος Βελεστινιώτης εισαγγελικός λειτουργός Νικ. Σίγουρας». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισήγηση του Παν. Δεληγιάννη , που αφορά τη ζωή και το έργο του Γιαννακού Οικονομίδη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου