ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε καλλιέργειες από επιθέσεις αγριογούρουνων

ανυπολόγιστες-οι-ζημιές-σε-καλλιέργε-301299

Ανυπολόγιστες ζημίες υπέστησαν οι καλλιέργειες καλαμποκιού, ρεβιθιών και νεαρών δένδρων στην περιοχή του Αερινού και τα γύρω χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου από αγέλες αγριογούρουνων. Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων έχει αποβεί καταστροφική για τους καλλιεργητές με αποτέλεσμα πολλοί να σταματούν τις καλλιέργειες τους φοβούμενοι για τις εισβολές των αγριογούρουνων, οι οποίες είναι επικίνδυνες και για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως επισημαίνεται από την Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, «Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς εκτός της καταστροφής της παραγωγής τους, συναντούν δυσκολίες και στη διαδικασία αποζημίωσης τους. Όσο οι αναφορές των αγροτών πυκνώνουν τόσο αυξάνονται οι τριβές μεταξύ παραγωγών, υπαλλήλων του Δασαρχείου και θηροφυλάκων».

Για την ανωτέρω κατάσταση το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, έλαβε απόφαση με την οποία αποφάσισε τα εξής:

  1. «Εκφράζει την συμπαράσταση του προς τους Αγρότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κυρίως καλλιεργητές καλαμποκιού, ρεβιθιών, νεαρών δένδρων οι οποίοι έφτασαν μέχρι και να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες αυτές σε περιοχές ολόκληρες λόγω ζημιών από τα αγριογούρουνα.
  2. Προτείνει : α) Την αύξηση της κυνηγετικής περιόδου, για τα αγριογούρουνα από την αρχή της σεζόν, καθώς και την αύξηση της κάρπωσης (καθημερινό όριο που επιτρέπεται να χτυπήσει ο κάθε κυνηγός). β) Την επανεξέταση (με σκοπό τη μείωση) των ορίων του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής, στην περιοχή Καραντάου – Σαριγκιόλ. γ) Τη διερεύνηση της δυνατότητας αποζημιώσεων αγροτών από τον ΕΛΓΑ ή από άλλο φορέα».

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας δήλωσε σχετικά «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα καταστροφής των καλλιεργειών στην περιοχή μας, ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη για τη γεωργική παραγωγή. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το πρόβλημα δίχως να δοθεί λύση από τους αρμόδιους φορείς. Θα στραφούμε προς κάθε κατεύθυνση διευθέτησης του ζητήματος επιδιώκοντας, κυρίως, άμεση συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ προς αποζημίωση όλων των ζημιωθέντων, οι οποίοι έχουν υποστεί μια τόσο σοβαρή απώλεια εισοδήματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου