ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Στέγνωσε» πάλι η Κάρλα

στέγνωσε-πάλι-η-κάρλα-302111

Δραματική μείωση της στάθμης των υδάτων στην Κάρλα. Η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού, σε συνδυασμό το γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σημαντικά, προβληματίζουν ιδιαίτερα τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας.

Εκτός από την ανομβρία, θα πρέπει να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο για το «στέγνωμα» της λίμνης διαδραματίζει η υπεράρδευση.

Η ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου, εκ των πραγμάτων θα τερματίσει τη λειτουργία των περίπου 4.000 γεωτρήσεων στην περιοχή, ενώ επίσης θα περιοριστούν τα φαινόμενα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και οι καθιζήσεις εδαφών.

Για τους επόμενους τρεις μήνες ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα συνεχίσει την «παρακολούθηση» της συμπεριφοράς της λίμνης, με στοχευμένες αναλύσεις όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, και κυρίως τις παραμέτρους που σχετίζονται με την παρουσία ειδικών ρύπων και ουσιών προτεραιότητας, όπως π.χ. φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, βιοτοξίνες αλλά και τα βασικά θρεπτικά στοιχεία.

Παράλληλα, ο Φορέας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος συνήψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με το ερευνητικό κέντρο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.- ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, με αντικείμενο τη διενέργεια εξειδικευμένων εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ όσον αφορά σε άλλες ειδικές αναλύσεις (παρασιτολογικές, ιολογικές κ.λπ.) ο φορέας συνεχίζει τη συνεργασία του με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και με τα αρμόδια δημόσια εργαστήρια.

Σημειώνεται πως το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφει συχνά, με τη χρήση GPS, τα όρια της λίμνης Κάρλας και τη στάθμη των υδάτων, έτσι όπως πλέον έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της μη τροφοδότησής της με νερό.

Το πρόβλημα εκτιμάται, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, ότι θα αντιμετωπιστεί με την ολοκλήρωση των έργων, τα οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποπερατώνονται τέλος του χρόνου.

Πάντως, από την πτώση της στάθμης των υδάτων της Κάρλας έχει ευνοηθεί η ορνιθοπανίδα, καθώς τα παρυδάτια πουλιά προτιμούν τα ρηχά νερά, προκειμένου να βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου