ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Επιδρομή αγριογούρουνων που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο

επιδρομή-αγριογούρουνων-που-δεν-αφήν-305073

Καλλιέργειες αφανίζονται, περιφράξεις καταστρέφονται, δίκτυα ύδρευσης ξηλώνονται, μέχρι και οι στύλοι της ΔΕΗ κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της… επιδρομής αγριογούρουνων σε περιοχές της Μαγνησίας. Αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή καλαμποκιού και τον Νοέμβριο ξεκινά η συγκομιδή ελιάς, οι αγρότες όμως φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να σώσουν ούτε τη μισή παραγωγή τους που έχει γίνει τροφή για αγριογούρουνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο ορεινό τμήμα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σύμφωνα με τον αγρότη Ηλία Ιωάννου, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σε Περίβλεπτο, Χλόη, Μικρό Περιβολάκη και Αγ. Δημήτριο, όπου υπάρχουν εκτάσεις με αμυγδαλιές και καλαμπόκια, η καταστροφή από τα αγριογούρουνα που αναζητούν τροφή, μπορεί να φθάνει ακόμη και το 60%.

«Κι εμάς τους ίδιους θα φάνε», είπε ο τοπικός σύμβουλος Περιβλέπτου, Θανάσης Μαυρίδης. Τα αγριογούρουνα μπαίνουν και «ρημάζουν» τα καλαμπόκια, χτυπάνε τις αμυγδαλιές για να πέφτει κάτω ο καρπός και να τρώνε.

«Μας άφησαν με τη μισή παραγωγή», λέει ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και σε ζημιές που προκαλούν σε περιφράξεις στα χωράφια. «Βάλαμε ηλεκτροφόρο καλώδια, κανονάκια, τίποτα δεν φοβούνται. Καθόμαστε από μακριά και τα κοιτάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και στο Νότιο Πήλιο, όπως έχει καταγράψει σε δημοσιεύματά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς τα αγριογούρουνα έχουν φθάσει μέχρι έξω από τις αυλές σπιτιών. Ακόμη και στο νησάκι Τρίκερι υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, που έχει προκαλέσει ζημιές σε ελιές. Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής Γιάννη Γερογιάννη, κάτοικοι στο νησάκι έχασαν ολόκληρα κοτέτσια από επιδρομή αγριογούρουνων. «Τρώνε ό,τι τρώγεται», σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν προκαλέσει ακόμη και ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης στο νησί. «Κατάλαβαν ότι περνά νερό και έσπασαν τις σωλήνες», ανέφερε.

Ούτε οι στύλοι της ΔΕΗ δεν γλιτώνουν από τα δυνατά αυτά ζώα. Χαρακτηριστική η περίπτωση στο Ελευθεροχώρι Βελεστίνου, όπου στύλοι της ΔΕΗ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Αγριογούρουνα ξύνονται πάνω στους ξύλινους στύλους, που έχουν φθαρεί σε τέτοιο σημείο που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου