ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εντυπωσίασε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου

εντυπωσίασε-το-χορευτικό-τμήμα-του-πο-328860

Περίπου 700 χιλιόμετρα και κάμποσα ναυτικά μίλια μακριά από τον Βόλο, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου συνέχισε τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις, με δύο παραστάσεις στο όμορφο νησί των Κυθήρων. Ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Κυθήρων, στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την παράδοση, το χορευτικό του Κεραμιδίου επισκέφτηκε το νησί της Αφροδίτης από τις 24 μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην όμορφη χώρα που είναι χτισμένη γύρω από το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο και σε μερικά από τα δεκάδες χωριά όπως τον Ποταμό, το Λιβάδι και το Μυλοπόταμο. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στην ομώνυμη μονή και να πάρουμε την ευλογία του παπά- Πέτρου. Εικάζεται ότι η ιερή εικόνα μεταφέρθηκε στο νησί κατά την περίοδο της εικονομαχίας από το Βυζάντιο και τη βρήκε μετά από πολλούς αιώνες, κρυμμένη ανάμεσα στις μυρτιές, ύστερα από όραμα ένας βοσκός. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πυρκαγιάς όπου κάηκε ένα μεγάλο μέρος του νησιού, η φωτιά έφτασε μέχρι τον περίβολο του μοναστηριού, έκαψε όλα τα πεύκα γύρω από αυτό, αλλά άφησε ανέπαφα τα οικήματα και τον περιβάλλοντα χώρο της μονής.

Η πρώτη παράσταση έγινε την Παρασκευή 25/8 στο Διακόφτι το λιμάνι του νησιού. Η δεύτερη έγινε το Σάββατο 26/8 στους Καρβουνάδες ένα κεντρικό χωριό των Κυθήρων. Αρχικά οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το Κεραμίδι, τη γεωγραφική του θέση και κυρίως τον τραγουδιστικό πλούτο του χωριού για τον οποίο κατατάσσεται, όχι μόνο σε ένα από τα σημαντικότερα χωριά του Πηλίου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Και στις δύο παραστάσεις παρουσιάστηκαν από το πρώτο τμήμα χοροί και τραγούδια του Κεραμιδίου, του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων. Ακολούθησε το δεύτερο τμήμα με χορούς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Τα Κεραμιδιώτικα τραγούδια, τραγουδήθηκαν εξαιρετικά από τη μελωδική φωνή της Αγλαΐας Τραγουδάρα και στην αντιφώνηση συνόδευαν οι χορευτές.

Ο ενθουσιασμός και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της παρουσίασης του προγράμματος, ήταν μεγάλος. Γέμισε με συγκίνηση και περηφάνια τους δασκάλους, μουσικούς και χορογράφους Στέφανο και Δημήτρη Τραγουδάρα που είδαν τη σκληρή δουλειά τους να επιβραβεύεται και τους χορευτές που είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό. Διότι είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρεις και να παρουσιάζεις τα παραδοσιακά τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές της ιδιαίτερης πατρίδας σου και να κερδίζεις το θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κόσμου. Καθώς κύριο μέλημα όλων μας είναι η δημιουργική αξιοποίηση των πολιτισμικών στοιχείων του παρελθόντος και η παράδοσή τους στις επόμενες γενιές με σκοπό την πολιτισμική εξέλιξη του τόπου μας.

Την τελευταία βραδιά πριν την αναχώρησή μας από τα Κύθηρα δεχτήκαμε τη φιλοξενία του Δημάρχου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων, όπου είχαμε τη ευκαιρία να δοκιμάσουμε παραδοσιακά εδέσματα, λαδοπαξίμαδα και τσιριγώτικα γλυκά όπως μελούνια και ροζέδες. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με χορούς και τραγούδια τόσο από τον τόπο μας, όσο και από το δικό τους τόπο με την παράσταση να κερδίζουν φυσικά τα νησιώτικα. Σαν αναμνηστικό δώρο ο Δήμαρχος του νησιού πρόσφερε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου ένα Λεύκωμα για τον μηχανισμό των Αντικύθηρων.

Μια τελευταία στάση την Κυριακή το μεσημέρι μετά την αναχώρησή μας με το πλοίο Πορφυρούσα από τα Κύθηρα, μας έφερε στη μαγευτική Μονεμβασιά. Οι εικόνες, οι ήχοι, οι χοροί, η ζεστή φιλοξενία, σίγουρα θα μείνουν στην ψυχή των συμμετεχόντων για χρόνια, καθώς οι θύμησες θα μας μεταφέρουν στις στιγμές που ζήσαμε.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΙΟΥΜΑΡΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου