Διαδικτυακή καμπάνια για την επιστροφή σημαντικού μνημείου

Τελευταία ενημέρωση: 2017-09-03, 10:29:51
Διαδικτυακή καμπάνια για την επιστροφή σημαντικού μνημείου

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου συμπαρίσταται και ενισχύει την προσπάθεια του Δήμου της Μήλου για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών με στόχο τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου ενημερώθηκαν ήδη για την προσπάθεια αυτή από τον πρόεδρο Τριαντάφυλλο Παπαϊωάννου και συμφώνησαν το θέμα να έρθει για συζήτηση και λήψη απόφασης σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου συμμετέχουν στη διαδικτυακή καμπάνια και εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια του Δήμου Μήλου.

Η Αφροδίτη της Μήλου, το μοναδικό άγαλμα Ελληνιστικής εποχής, αποτελεί το απόλυτο παγκόσμιο σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς, και χρονολογείται περίπου το 100 ή 150 πΧ.

Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου όπως είναι γνωστό βρίσκεται μακριά από την πατρίδα μας «φιλοξενούμενο» στο μουσείο του Λούβρου.

Κλάπηκε από τους Γάλους το 1820 (χρόνια δύσκολα για την τουρκοκρατούμενη χώρα μας) και από τότε λείπει από την πατρίδα μας.

Στο νησί της Μήλου από όπου είναι η καταγωγή του βρίσκεται πλέον μόνο ένα αντίγραφο που εκτίθεται στο μουσείο του νησιού, καθώς το Λούβρο «μας έκανε τη χάρη» να το στείλει ως δώρο.

«Μπορείς να κλέψεις ένα άγαλμα όμως δεν μπορείς να κλέψεις ούτε την ιστορία του ούτε την καταγωγή του» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που πλαισιώνει την παραπάνω διαδικτυακή καμπάνια.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο εθνεγέρτη τον Ρήγα Βελεστινλή, πάντα ευαίσθητος σε θέματα πολιτισμού, συμπαρίσταται στο Δήμο της Μήλου και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου. Πολλοί δήμοι έχουν λάβει είδη ομόφωνες αποφάσεις και αναμένονται και οι υπόλοιποι. «Το θέμα δεν αφορά μόνο τους δήμους αλλά όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό καλούνται όλοι (φορείς, πολίτες κλπ) να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή για τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.takeaphroditehome.gr και στο facebook: Take Aphrodite Home», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
2
=