ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εργασίες ανάδειξης αρχαίου θεάτρου Φερών

εργασίες-ανάδειξης-αρχαίου-θεάτρου-φ-851206

Στον προγραμματισμό της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι η υλοποίηση εργασιών για την προβολή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φερών. Πρόσφατες μικρής κλίμακας δοκιμαστικές γεωφυσικές διασκοπήσεις έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά απαιτείται η διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του θεάτρου στο σημείο αυτό.
Συγκεκριμένα πριν από 15 χρόνια απαλλοτριώθηκαν τρεις εκτάσεις στη περιοχή του Βελεστίνου για το ποσό των 250 εκ. δραχμών. Έκτοτε οι εν λόγω εκτάσεις δεν έχουν αξιοποιηθεί στο παραμικρό, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Φερών κ. Κωνσταντίνος Κανάρης.
«Οι δύο εκτάσεις έχουν απλά περιφραχθεί και στην άλλη δεν έχει γίνει καν αυτό. Δεν έχει γίνει καμιά αρχαιολογική έρευνα αν και στις συγκεκριμένες εκτάσεις επρόκειτο να αναπτυχθεί το αρχαίο πάρκο των Φερών καθώς σύμφωνα με την αρχαιολογία σε αυτά τα σημεία βρίσκονται σημαντικά ευρήματα», δηλώνει σχετικά ο κ. Κανάρης.
Ο ίδιος προσθέτει πως «ειδικά στο τρίτο χώρο τη «Μαγούλα Μπακάλη» λένε ότι κρύβεται ο θησαυρός του Άδμητου και της Άλκηστης. Το θέμα είναι πως τα σημεία μένουν αναξιοποίητα εδώ και τόσα χρόνια χωρίς να γίνεται τίποτα. Ή πρέπει να αρχίσουν εργασίες ή να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο».
Σύμφωνα με την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τα ακίνητα έχουν απαλλοτριωθεί αλλά για να έρθουν στο φως αυτά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ωστόσο χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις ώστε να γίνουν και συστηματικές ανασκαφές.
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές όμως δεν προέρχονται από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά από άλλες πηγές όπως είναι οι χορηγίες αλλά και η ένταξη των έργων σε κάποιο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση γιατί δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από το Υπουργείο. Πρέπει να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα.
Στον προγραμματισμό της αρχαιολογίας βρίσκεται η έναρξη στο προσεχές διάστημα των απαραίτητων εργασιών για συστηματική ανασκαφή αρχικά του αρχαίου θεάτρου. Τα μέχρι σήμερα ευρήματα Η πιθανή θέση του αρχαίου θεάτρου των Φερών εντοπίζεται στη ΒΑ πλαγιά του χαμηλού λόφου “Καστράκι”, εκτός Σχεδίου Πόλης του Βελεστίνου του Ν. Μαγνησίας, αλλά σε επαφή σχεδόν με το βόρειο όριό του. Εμπίπτει σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης των Φερών, όπου τοποθετείται η “Ελευθέρα Αγορά”, της οποίας η ταύτιση βασίζεται σε αρκετά ισχυρά αρχαιολογικά δεδομένα.
Για την πρόταση ταύτισης της “Ελευθέρας Αγοράς” καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η αποκάλυψη τμήματος στοάς ελληνιστικής εποχής με ημίεργους κίονες δωρικού ρυθμού στη θέση τους πάνω στο στυλοβάτη, πολύ κοντά στην πιθανή θέση του θεάτρου, το οποίο είναι εύλογο να εντάσσεται σε ένα χώρο δημόσιων λειτουργιών. Στην χαρακτηριστική κοίλη διαμόρφωση της πλαγιάς του λόφου διαγράφεται το κοίλο του θεάτρου, ενώ ένας παλιός δρόμος που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία φαίνεται να ακολουθεί την καμπύλη πορεία του διαζώματος. Στους πρόποδες του λόφου, στο σημείο της κοιλότητας, διαμορφώνεται επίπεδος χώρος που θα μπορούσε να ταυτισθεί με την ορχήστρα.
Τέλος στο σημείο που καθορίζεται η πιθανή θέση του θεάτρου των Φερών πρόκειται για μια υγιεινή περιοχή, μακριά από έλη, δεν είναι εκτεθειμένη στο Νότο, αλλά στραμμένη προς ΒΑ, προς την ανατολική θεσσαλική πεδιάδα και τη λίμνη Βοιβηΐδα, σε χώρο ανοιχτό, όπου δεν εμποδίζεται η διάδοση του ήχου και δεν δημιουργείται ηχώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου