ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ζωντανή τοπική παράδοση

ζωντανή-τοπική-παράδοση-358634

Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Κάτω στα δασιά τα πλατάνια» πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην κεντρική πλατεία του Κεραμιδίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Την επιμέλεια της παράστασης είχαν οι εξαίρετοι μουσικολόγοι- δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δουλεύουν με μεράκι και συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια για την αξιοποίηση του τραγουδιστικού πλούτου του χωριού. Ενός χωριού που ανήκει στα σημαντικότερα χωριά της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό.

Στο Κεραμίδι λοιπόν, σ’ αυτό το μικρό παραδοσιακό χωριό με την τόσο μεγάλη μουσική παράδοση, η οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή στην τοπογραφία και θεματολογία των δημοτικών τραγουδιών, που δεν τη συναντάμε στις περιοχές που συνορεύει γεωγραφικά και ειδικότερα στο Πήλιο, τραγουδήθηκαν παραδοσιακά τραγούδια του χωριού από τους γέροντες κατοίκους, τους αληθινούς πρωταγωνιστές στη ζωή και στο τραγούδι.

Τραγουδήθηκαν παραδοσιακά τραγούδια όπως κατά παράδοση γινόταν στο Κεραμίδι με αντιφώνηση.

Τούτοι οι άνθρωποι είναι ο κρίκος που συνδέει τους νεότερους με τη μοναδική μουσική παράδοση του χωριού, αφού διατήρησαν από τους παλαιότερους και μας έκαναν για μια ακόμη φορά, γνωστή μια μοναδική κληρονομιά μέσα από τη θαυμαστή προσπάθειά τους και τη συμμετοχή τους σ’ αυτή την παράσταση.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν οι νεότεροι, με τα μέλη του πρώτου τμήματος του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου, που αποτελούταν από 24 χορευτές , να παρουσιάζουν σε μεγάλο κυκλικό χορό γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας τους χορούς του χωριού.

Ακολούθησαν τα μέλη του χορευτικού τμήματος των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγ. Αθανασίου Βελεστίνου και ο πολιτιστικός σύλλογος Στεφανοβικείου «ο Αριστοτέλης» και η εκδήλωση έκλεισε με το δεύτερο τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου. Η παρουσία όλων των χορευτικών που συμμετείχαν ήταν εξαιρετική και ανταμείφθηκε από το ζεστό και συνεχές χειροκρότημα του κόσμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ρήγα Φεραίου καθώς και ο διοικητής της Τροχαίας Βόλου.

Η αξιοποίηση των πολιτιστικών αποθεμάτων κάθε τόπου, αποτελεί έργο σημαντικό, προκειμένου να διατηρηθεί, να αναδιαμορφωθεί και να επαναπροσδιοριστεί η πολιτιστική μας ταυτότητα και ειδικότερα η σχέση των νεώτερων με την παράδοση και τις αξίες που εμπεριέχονται σ’ αυτή. Η δημοτική αρχή, ο Πολιτιστικός Συλλόγος Κεραμιδίου, οι δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας και όλοι όσοι συμμετείχαν σ΄ αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν σημαντικά σ’ αυτή την κατεύθυνση, καθώς και ο κόσμος του χωριού που την αγκάλιασε με τη παρουσία του.

Ε.Π.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου