ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Επιδρομές αγριογούρουνων στα καλαμπόκια

επιδρομές-αγριογούρουνων-στα-καλαμπ-371746

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι καλλιεργητές καλαμποκιού στην περιοχή του Αερινού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, λόγω των καταστροφών που υφίστανται ύστερα από αλλεπάλληλες «επιδρομές» στα χωράφια τους, από αγέλες αγριογούρουνων που αναζητούν τροφή.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο Πολύκεντρο Αερινού, καταθέτοντας τις θέσεις τους σχετικά με τις ζημιές που προκαλούν στην παραγωγή τους τα αγριογούρουνα που «εισβάλλουν» στα χωράφια τους.

Κοινή θέση είναι ότι οι καλλιεργητές επαπειλούνται με ολοσχερή καταστροφή και ζητούν «απεγνωσμένα από την πολιτεία να παρέμβει», αλλά και οι αρμόδιες, σύμφωνα με τον νόμο αρχές «να συμβάλουν στην αποτροπή αυτής της καταστροφής με την αύξηση της κυνηγητικής περιόδου και την αύξηση του ορίου θήρευσης των ζώων κατά άτομο», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, συνεδρίασε χθες το Τοπικό Συμβούλιο Αερινού και αποφασίστηκε ομόφωνα να προωθηθούν αρμοδίως τα κοινά αιτήματα των καλλιεργητών καλαμποκιού. Οι προτάσεις θα τεθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια στην πολιτεία και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Οι προτάσεις που θα θέσουμε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αγριόχοιρων που μπορούν να θηρεύουν οι κυνηγοί και να παραταθεί το χρονικό διάστημα θήρας του αγριόχοιρου μέχρι τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, θα διερευνήσουμε αν ο ΕΛΓΑ μπορεί να αποζημιώσει τους καλλιεργητές, γιατί οι ζημιές που υφιστάμεθα είναι μεγάλες», όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Μπλέτσας, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αερινού.

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει, εξάλλου, ο καλλιεργητής καλαμποκιού από το Αερινό, Ηλίας Βούλγαρης, ο οποίος επισημαίνει από την πλευρά του ότι το πρόβλημα με τις αγέλες των αγριόχοιρων γίνεται ολοένα και πιο έντονο, καθώς ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται κατά γεωμετρική πρόοδο, φέρνοντας σε απόγνωση τους καλλιεργητές καλαμποκιού, λόγω της καταστροφής που προκαλείται στη σοδειά τους.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πανελλαδικό, και σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευομένων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση, αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10, δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική Αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού.

Οι καλλιεργητές της τοπικής κοινότητας Αερινού και των όμορων περιοχών, ζητούν να ισχύσουν οι ίδιες διατάξεις και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οξύνεται διαρκώς.

ΓΛ. ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου