ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τη συνέχιση λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας στηρίζει το Δ.Σ. Ρ. Φεραίου

τη-συνέχιση-λειτουργίας-του-φορέα-δια-407705

Συζήτηση για το έργο που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Φορέα Ιφιγένεια Κάγκαλου και ο υπεύθυνος συντονιστής υπάλληλος του Φορέα Παντελής Σιδηρόπουλος.

Αρχικά ο κ. Σιδηρόπουλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο γενικά για τις δράσεις του Φορέα καθώς και για τα προγράμματα που υλοποίησε κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο (2016).

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Φορέα αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα όπως:

● Στην ποιότητα των νερών της λίμνης.

● Στην παρακολούθηση της χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερα στην περιοχή της Κάρλας αλλά και στο Μαυροβούνι.

● Στις προοπτικές που υπάρχουν σε όλα τα θέματα ιδιαίτερα όταν τελειώσουν τα έργα ανασύστασης της λίμνης.

● Στην ομηρία του Φορέα όσον αφορά την ύπαρξή του, λόγω των συνεχών παρατάσεων μετά την απόφαση περί κατάργησής του που λήφθηκε πριν δύο χρόνια.

● Τέλος, στη σημασία ύπαρξης, λειτουργίας και συμβολής του Φορέα στην παρακολούθηση της περιοχής αλλά και στις σημαντικές προτάσεις του για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, ο οποίος μαζί με το Δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα είναι και μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, έδωσε το λόγο στους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήματα.

Τα περισσότερα ερωτήματα, όπως ήταν αναμενόμενο, αφορούσαν θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της λίμνης όταν τελειώσουν τα έργα και ιδιαίτερα με το αρδευτικό αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που αναμένονται να αναπτυχθούν όπως είναι η αλιεία οι αθλητικές δράσεις που έχουν σχέση με το νερό (κωπηλασία, ναυσιπλοΐα κλπ).

Ήταν μία πολύ καλή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων.

Σχετικά με το θέμα της συνέχειας του Φορέα, υπήρξε ενημέρωση για τις κινήσεις που γίνονται σχετικά με το μέλλον των Φ.Δ. χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίσθηκε ομόφωνα να σταλεί εισηγητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου προς όλους τους εμπλεκόμενους (Αρμόδια Υπουργεία, Βουλευτές Περιφέρεια κλπ) η οποία να αναφέρει αναλυτικά τη σημασία ύπαρξης τους Φορέα καθώς και τους λόγους που θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στην συνέχιση της λειτουργίας του.

Οπως επισημάνθηκε, “Δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταργηθεί ειδικά ο συγκεκριμένος Φορέας που αφορά μία περιοχή στην οποία υλοποιήθηκε ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έργα της Χώρας μας.

Δεν πρέπει και να γίνουν τα ίδια λάθει του παρελθόντος όπως πριν από 50 χρόνια με την αποξήρανση.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου παρακολουθεί από κοντά όλα τα τεκταινόμενα που έχουν σχέση ειδικά με την Κάρλα και παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει οτιδήποτε, ειδικά όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα όπως το περιβάλλον”.

Τέλος, τέθηκαν ερωτήματα για την πορεία έργων ανασύστασης της λίμνης αλλά δεν απαντήθηκαν διότι το θέμα των έργων χειρίζεται από το 2014 η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Γι΄ αυτό αποφασίσθηκε είτε με πρωτοβουλία του Δήμου Ρήγα Φεραίου είτε του Φορέα είτε της Περιφέρειας να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί μία αναλυτική συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για να αναλυθούν όλα τα θέματα που αφορούν την Κάρλα. Η κάθε πλευρά να αναλύσει θέματα αρμοδιότητάς της και όλοι μαζί να συναποφασίσουν για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου