ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρόταση διατήρησης των τοπικών κοινοτήτων

πρόταση-διατήρησης-των-τοπικών-κοινο-408281

Τον έντονο προβληματισμό του για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων, σύμφωνα με το σχέδιο τροποποιήσεων του Καλλικράτη που συνέταξε η κυβέρνηση, εξέφρασε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ο πρόεδρος Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που συζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει συνταχθεί σύμφωνα με το δίκτυο κοινοτήτων, καθίστανται σαφείς οι αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση που εφαρμοστεί στην πράξη ο παραπάνω σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται: «Σύμφωνα με το Σχέδιο Τροποποιήσεων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, όπως αυτό κυκλοφόρησε, προωθείται η κατάργηση των υφιστάμενων κοινοτήτων, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική αλλοίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πλέον αποκόπτεται από την επαφή με τους πολίτες και γίνεται διαχειριστής της κεντρικής εξουσίας. Είναι πέραν του ασφαλούς βέβαιο ότι οι μικρές τοπικές κοινωνίες θα περιθωριοποιηθούν, αφού θα εγκαταλειφθούν πλήρως ως προς την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων. Επιπλέον, η δημιουργία συμβουλίων Δημοτικών Ενοτήτων προσκρούει στη νομοθεσία περί διαχείρισης έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και σχεδιασμών εκ μέρους των θεσμικών οργάνων του δήμου».

Παράλληλα καθίσταται σαφής η σειρά καθηκόντων με τα οποία ασχολούνται σε καθημερινή σχεδόν βάση οι πρόεδροι των κοινοτήτων, χάρη στις οποίες καθίσταται δυνατή η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, η συντήρηση υποδομών του δήμου, παιδικών χαρών, κοιμητηρίων, εσωτερικής – αγροτικής οδοποιίας, λιμενικών εγκαταστάσεων, οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε βλάβες ύδρευσης – άρδευσης, η συντήρηση εσωτερικού φωτισμού, οι άμεσες παρεμβάσεις στις ανάγκες των κατά τόπους σχολικών μονάδων και η καθημερινή στήριξη σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στην εισήγηση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνεται επίσης ότι αρνητικές επιπτώσεις του νομοθετήματος του Καλλικράτη αναφορικά με τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των χωριών και ο δραστικός τους περιορισμός, προϋποθέτουν τη στήριξη και την ενεργοποίηση των συμβουλίων των κοινοτήτων σε στενή πάντα συνεργασία με τα όργανα του δήμου.

Τέλος, αναπτύσσονται μια σειρά από προτάσεις για τη διατήρηση και ενίσχυση της ύπαρξης και του ρόλου των κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις κοινότητες ή εναλλακτικά απλή αναλογική σε κάθε κοινότητα, η οικονομική ημιαυτονομία των κοινοτήτων με απολογιστικές δαπάνες για τις αρμοδιότητες που θα ασκούν, οι αποφασιστικές και όχι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα διαχείρισης καθημερινότητας.

Επίσης, η επανασύσταση συμβουλίων περιοχής με αναλογική συμμετοχή ανά κοινότητα, με απαραίτητη τη συμμετοχή κάθε προέδρου κοινότητας, η σύσταση επιτροπής κοινοτήτων σε δήμους που έχουν πάνω από 30 κοινότητες, ώστε να εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα γενικού ενδιαφέροντος των κοινοτήτων και η δημιουργία Δικτύων Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου