ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Με έμβλημα τον Ρήγα Φεραίο

με-έμβλημα-τον-ρήγα-φεραίο-425334

Τιμητική διάκριση που φέρει το όνομα του κορυφαίου Ελληνα διαφωτιστή θα απονέμεται σε προσωπικότητες

Θεσπίζεται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου η καθιέρωση τιμητικής διάκρισης «Ρήγας Βελεστινλής – Φεραίος», προκειμένου να απονέμεται σε προσωπικότητες, οργανισμούς, φορείς κ.λπ. για τη γενικότερη προσφορά τους. Η κάθε τιμητική διάκριση θα είναι αριθμημένη και θα απονέμεται αιτιολογημένα στους ανωτέρω.

Η τιμητική διάκριση θα φέρει το όνομα του εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου, καθώς ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποτελεί τη γενέτειρά του και ο ίδιος αποτέλεσε τον πρωτεργάτη της ελληνικής εθνεγερσίας.

Ο Ρήγας Βελεστινλής κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας. Αποτελεί μία ιδιότυπη μορφή διανοούμενου και πολιτικού ακτιβιστή. Πέτυχε να συνδυάζει τον οραματιστή ηγέτη που χρησιμοποιεί την πολιτική θεωρία για να πείσει για τις αρχές και τις απόψεις του και παράλληλα ήταν ο γνήσιος εκφραστής της επαναστατικής πράξης. Ένας κοσμοπολίτης διαφωτιστής, ένας Έλληνας που αγαπούσε την πατρίδα και το έθνος, ο μεγαλύτερος ιδεολόγος του βαλκανικού πατριωτισμού. Με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του έργο, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του, τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας. Ο Ρήγας με τα έργα του ήταν εκείνος που σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής συνείδησης και προετοίμασε τους λαούς για την κοινωνική και πολιτική τους χειραφέτηση. Παράλληλα συνέβαλλε τα μέγιστα για την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και προετοίμασε τους λαούς για την υιοθέτηση και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών διακυβέρνησης και την κατοχύρωση ενός ενιαίου φάσματος πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων.

Το όραμα του Ρήγα δεν ήταν στενά εθνικό ελληνικό, όσο κι αν ο ίδιος ως Έλληνας και παιδεία είχε ελληνική αλλά και τεράστιο θαυμασμό ένιωθε και σεβασμό έτρεφε προς την απελευθερωτική δύναμη της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Ο Ρήγας οραματιζόταν μία Βαλκανική όπου η θεσμική κατοχύρωση της ιδιότητας του πολίτη για όλους τους κατοίκους της και η συνταγματική εγγύηση και ενίσχυση της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και πολυμορφίας τους θα λειτουργούσε ανασταλτικά για την ανάδειξη εθνικιστικών αντιπαραθέσεων. Οι πολύπλευρες πτυχές της προσωπικότητάς του αποκαλύπτονται μετά από τη διεξοδική μελέτη των έργων του και του επαναστατικού του σχεδίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διαπιστώνεται ότι ο Ρήγας Βελεστινλής είναι μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού και των Βαλκανίων: Διαφωτιστής, Επαναστάτης, Μάρτυρας, Πολιτικός νους, Στρατιωτικός νους, Εθνεγέρτης και Οραματιστής μιας δημοκρατικής πολιτείας του Βαλκανικού χώρου.

Με γνώμονα τα μηνύματα και τα οράματα του μεγάλου εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου, οι έννοιες της συμφιλίωσης, της συνεργασίας και της συλλογικότητας πρέπει να γίνουν πηγή έμπνευσης για όλους μας. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, θέλοντας να τιμήσει το «γνήσιο τέκνο» της γενέθλιας γης για την προσφορά του, θεσπίζει τη συγκεκριμένη τιμητική διάκριση.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Νασίκας Δημήτρης, τόνισε ότι: «Η θέσπιση αυτής της διάκρισης θα αποτελέσει έναν τρόπο έμπρακτης αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς, όσων με τη δράση τους και τη γενικότερη στάση τους απέναντι στον δήμο συμβάλλουν στην ανάδειξη και εξέλιξη της περιοχής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου