ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μαθητές του Διμηνίου έμαθαν για τον Ρήγα Βελεστινλή

μαθητές-του-διμηνίου-έμαθαν-για-τον-ρή-434256

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Διμηνίου επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, κ. Νασίκα Δημήτριο με σκοπό να ενημερωθούν και να δουν από κοντά τη Χάρτα του Ρήγα, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Μυλωνά Δήμητρα και Αμαλία Τσατσούλη.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, τόνισε ότι πρόκειται όχι μόνο για ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο και επισήμανε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Ο κ. Νασίκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Ρήγας αποτελεί «Πρωτομάρτυρα της Ελληνικής Εθνεγερσίας, ήταν εκείνος που σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής συνείδησης και προετοίμασε τους λαούς για την κοινωνική και πολιτική τους χειραφέτηση» και κάλεσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν ξανά την περιοχή προκειμένου να επισκεφτούν και το Σπίτι του Ρήγα που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο Δήμαρχος δώρισε βιβλία και αναμνηστικά σχετικά με το Ρήγα Βελεστινλή στις εκπαιδευτικούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου