ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σημαντικό τουριστικό βήμα στις όχθες της Κάρλας

σημαντικό-τουριστικό-βήμα-στις-όχθες-454936

Σημαντικό βήμα τουριστικής ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσει για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου η δημιουργία παραδοσιακού ξενώνα στα Κανάλια, στις όχθες της λίμνης Κάρλας, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 5.513 επισκεπτών την τελευταία εξαετία.

Το θέμα της «Ενεργοποίησης μέσω διαπραγμάτευσης της Β’ φάσης ΣΔΙΤ για την κατασκευή παραδοσιακού ξενώνα στα Κανάλια στις όχθες της λίμνης Κάρλας», θα συζητηθεί στη διάρκεια της μεθαυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο πρώην Δήμος Κάρλας, το 2006 ανέθεσε (με διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος) στην εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΑΕ, τη μελέτη σκοπιμότητας (Α’ φάση) για τη δημιουργία ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η μελέτη παραδόθηκε στον δήμο το 2008.

Η πρόταση της κατασκευής παραδοσιακού ξενώνα στα Κανάλια στις όχθες της λίμνης Κάρλας, περιελάμβανε από πλευράς δήμου την παροχή δημοτικής έκτασης επιφάνειας 19.000 τ.μ. και από πλευράς του ιδιώτη επενδυτή την κατασκευή πάνω στο οικόπεδο αυτό του ξενοδοχείου. Από την οικονομοτεχνική ανάλυση της μελέτης σκοπιμότητας και από την αξιολόγηση της επένδυσης, προέκυψε ότι η σύμπραξη θα πρέπει να γίνει για 35 χρόνια, μη συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής περιόδου, ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 12.071.649,09 ευρώ και η περίοδος επανείσπραξης του κεφαλαίου υπολογίσθηκε στα 18 χρόνια.

Ο χώρος της εγκατάστασης του ξενοδοχείου επιλέχθηκε να είναι ο χαμηλός λόφος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λίμνης, ακριβώς εκεί που τελειώνει το ανατολικό ανάχωμα και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το χωριό Κανάλια.

Το ξενοδοχείο προτάθηκε να είναι διώροφο συνολικής δόμησης 5.900 τ.μ. (και 1.000 τ.μ. υπόγειο και βοηθητικοί χώροι) σε οικόπεδο όπως είδη αναφέρθηκε 19.000 τ.μ. και δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 128 ατόμων. Θα περιλαμβάνει 42 δίκλινα δωμάτια και τέσσερις σουίτες. Δύο απλές συν μία προεδρική και μία γαμήλια. Επίσης θα περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων 600 τ.μ. δυναμικότητας 500 ατόμων, μικρότερη αίθουσα εκδηλώσεων 150 τ.μ. δυναμικότητας 100 ατόμων, αίθουσα εστιατορίου 150 τ.μ., αίθουσα γυμναστηρίου, αίθουσα φυσικοθεραπευτηρίου, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, ειδικό χώρο για Reception, γραφεία διεύθυνσης, μικρό ιατρείο, αποθήκες για αποσκευές κ.λπ.

«Όλα τα παραπάνω προτάθηκαν από την μελέτη της Α’ φάσης, δυστυχώς όμως από το 2008 μέχρι σήμερα το μεγαλεπήβολο αυτό όραμα του πρώην Δήμου Κάρλας δεν προχώρησε στη Β’ φάση του έργου. Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, από την ημέρα που ανέλαβε ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα αυτό, προσπαθώντας αρχικά να διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου. Αφού ερεύνησε τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης και φέρνει πλέον το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της Β’ φάσης, που μπορεί να είναι είτε η χρηματοδότηση τυχόν ΣΔΙΤ μέσω ΕΣΠΑ, είτε η απευθείας προσέλκυση επενδυτών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δεκάδες επισκέπτες, οι οποίοι ενημερώνονται για θέματα περιβάλλοντος από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας αλλά «δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα διαμονής των επισκεπτών στην περιοχή και οι επισκέπτες έρχονται είτε με μονοήμερες εκδρομές είτε εξασφαλίζοντας τη διαμονή τους συνήθως στην πόλη του Βόλου».

Η προσπάθεια (όσο αφορά τον τουρισμό) «δεν επικεντρώνεται μόνο στις επενδύσεις για τη διαμονή των επισκεπτών αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, γιατί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει το προνόμιο της τουριστικής προσέλκυσης λόγω Ρήγα Βελεστινλή, λόγω λίμνης Κάρλας, αλλά και λόγω των παραθαλάσσιων χωριών του Αιγαίου και πολλών άλλων σημαντικών περιοχών με πολύ μεγάλη ιστορία και αξιοζήλευτο κάλος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου