ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Υπέρογκα βάρη για ιδιοκτήτες αντισεισμικών κατοικιών τύπου Παρασκευόπουλου

υπέρογκα-βάρη-για-ιδιοκτήτες-αντισει-461371

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες αντισεισμικών κατοικιών τύπου Παρασκευόπουλου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ζητά ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, με χθεσινή επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Επισυνάπτει μάλιστα σχετικό υπόμνημα του διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού Απόστολου Αντ. Καρακάνα, ο οποίος έχει ασχοληθεί πιο εξειδικευμένα και ανέδειξε το πρόβλημα με προηγούμενες παρεμβάσεις του, όπως ενημερώνει ο δήμαρχος.

Ο κ. Νασίκας περιγράφει στην επιστολή του ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες αντισεισμικών κατοικιών τύπου Παρασκευόπουλου (που κτίστηκαν μετά το σεισμό της 8/3/1957 με επίκεντρο το Βελεστίνο μεγέθους 6,8), στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων – αγοραπωλησιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ., λόγω της απαίτησης σχετικής βεβαίωσης σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του ν. 4014/2011 και του ν. 4178/2013 που ακολούθησε.

Όπως σημειώνει, «η ανωτέρω διαδικασία νομιμοποίησης, ρύθμισης κ.λπ., μεταφράζεται σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος για τους ιδιοκτήτες αυτού του τύπου, προκειμένου να τις νομιμοποιήσουν, από τη στιγμή που η ίδια τότε κυβέρνηση δανειοδότησε και επέβλεψε μέσω των μηχανικών του Στρατού αυτές τις αντισεισμικές κατοικίες».

Παράλληλα ο κ. Νασίκας αναφέρει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται επίσης στην έκδοση οικοδομικών αδειών που αφορούν σε προσθήκες σε αντισεισμικές κατοικίες, ή ακόμη και στην ανέγερση νέων οικοδομών σε οικόπεδα, στα οποία υπάρχουν κατοικίες του συγκεκριμένου τύπου. Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη αυτών των κατοικιών, η ΔΕΗ ζητά τη νομιμότητα του κτηρίου επάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό».

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κάνει λόγο για «διόλου ευκαταφρόνητο κόστος, που συμπεριλαμβάνει το παράβολο, το ποσοστό ανταπόδοσης του ΤΕΕ, το κόστος του ιδιώτη μηχανικού που θα αναλάβει να υλοποιήσει τη διαδικασία αυτή κ.ο.κ», ενώ σημειώνει ότι «όλα αυτά φαντάζουν παράλογα, άδικα και υπερβολικά, από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τότε, δανειοδότησε και επέβλεψε μέσω των μηχανικών του Στρατού αυτές τις αντισεισμικές κατοικίες».

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτησιών με τέτοιου είδους κατοικίες. «Συνεπώς, το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο και θα πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση, διότι δεν είναι δυνατόν η παράλειψη και η αμέλεια της πολιτείας τότε, να δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα σήμερα», επισημαίνει ο κ. Νασίκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου