ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θρηνούν οι Περιβολιώτες

θρηνούν-οι-περιβολιώτες-470241

Θρηνούν οι απανταχού Περιβολιώτες για τον θάνατο της Ζωής (Ζιόνα) Παπαζήση –Παπαθεοδώρου, της επιφανούς Περιβολιώτισσας, η οποία έφυγε προχθές από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η εκλιπούσα καταγόταν από το Περιβόλι Γρεβενών, κατοικούσε στα Τρίκαλα, ανέπτυξε πολύ σημαντική δράση με πανελλήνια εμβέλεια, ενώ είχε συγγενείς και στην περιοχή του Βελεστίνου.

Η Ζωή Παπαζήση – Παπαθεοδώρου σπούδασε χημικός και δίδαξε στα Τρίκαλα, καθώς και στα ελληνόπουλα της Αιγύπτου. Έγραψε τα παραμύθια και τα τραγούδια των Βλάχων καθώς και ορισμένα θεατρικά, που διαπνέονταν από την αγάπη της για τις ρίζες της. Ένα από αυτά ήταν και το «Κούσκρα Πιρβουλιάτα» που θα παρουσιαστεί, σημειωτέον, από τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, στις 14 Μαΐου.

Επίσης συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του καθηγητή Βασίλη Νιτσιάκου που έγραψε το βιβλίο «Το Περιβόλι της Πίνδου» και ανέπτυξε το κεφάλαιο που αναφέρεται στο Κίνικ.

Πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες την εμπιστεύτηκαν για τις έρευνες τους πάνω στους Βλάχους, γιατί οι γνώσεις που κατείχε ήταν πολλές και, το κυριότερο, βιωματικές. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον τόπο καταγωγής της, το Περιβόλι Γρεβενών, όπου ετάφη χθες, Τρίτη 9 Μαΐου, σε κλίμα οδύνης.

Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «νιώθει την αδήριτη ανάγκη να εκφράσει ολόψυχα τα συλλυπητήριά του για τον άδικο χαμό της πατριώτισσας Περιβολιώτισσας Ζωής Παπαζήση – Παπαθεοδώρου μετά τη θαρραλέα μάχη με την επάρατο νόσο. Δυστυχώς ηττήθηκε και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και στήριξη στα τέκνα της και στους λοιπούς συγγενείς της», υπογραμμίζεται στην ίδια συλλυπητήρια ανακοίνωση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου