ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προβληματισμός για τις εκτάσεις της Κάρλας

προβληματισμός-για-τις-εκτάσεις-της-κ-495300

Τον έντονο προβληματισμό του για την παραχώρηση – εκμίσθωση για καλλιέργεια δημοσίων εκτάσεων περιμετρικά της Κάρλας διατυπώνει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Οι αποξηραμένες εκτάσεις της Κάρλας από το 1962 μέχρι το 2000 δηλαδή για περίπου 40 χρόνια παραχωρούνταν κάθε χρόνο για καλλιέργεια. Τα στρέμματα που ανήκαν στο Νομό Μαγνησίας ήταν περίπου 50.000 και μοιράζονταν στους «ακτήμονες και πρώην ψαράδες» των χωριών Κανάλια Στεφανοβίκειο Ριζόμυλο Κερασιά Κεραμίδι Βένετο και Κάπουρνα. Το 2000 άρχισαν τα έργα για την ανασύσταση της νέας λίμνης Κάρλας η οποία καταλαμβάνει 38.000 στρέμματα. Το 90% περίπου της νέας λίμνης έγινε στο Νομό Μαγνησίας και το 10% της Λάρισας. Όπως ήταν φυσικό μετά την ανασύσταση τα Κρατικά στρέμματα για καλλιέργεια που απέμειναν περιμετρικά της νέας λίμνης είναι πλέον λίγα σε σχέση με τα αρχικά. Συγκεκριμένα για το Νομό Μαγνησίας απέμειναν περίπου 9.500 στρέμματα από τα οποία τα 6.000 δεσμεύθηκαν με τη δικαιολογία ότι αυτά δεν μπορούσαν να παραχωρηθούν γιατί ήταν σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα. Γι αυτό τότε έμειναν για διανομή τα 3.500».

Το παλιό καθεστώς της διανομής συνεχίσθηκε με τον ίδιο παλιό Νόμο μέχρι το 2012 που ψηφίσθηκε ο Νόμος 4061 και άλλαξε τον τρόπο διανομής μετά από 40 χρόνια.

«Μόλις ψηφίσθηκε αυτός ο Νόμος οι τότε παρακάρλιοι Φορείς (Αγροτικοί Συν/σμοί Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Σύλλογοι Ακτημόνων Σύλλογοι Πρώην Αλιέων κλπ) αντέδρασαν και έκαναν ενέργειες προκειμένου να παραχωρηθούν αυτά τα εναπομείναντα στρέμματα και πάλι στους αγρότες των παρακάρλιων χωριών.

Με τις ενέργειές τους αυτές οι παρακάρλιοι Φορείς κατάφεραν και έπεισαν το Υπουργείο το οποίο ψήφισε μία παράγραφο (παρ. 13 του άρθρου 36) ειδικά για την Κάρλα και δικαίωνε τους παρακάρλιους αγρότες αποκλείοντας αγρότες από άλλες περιοχές.

Όμως η λύση αυτή δόθηκε προσωρινά και μόνο για τρία χρόνια (2013-2016).

Τα τρία χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο χειμώνα του 2016 χωρίς να έχει δοθεί λύση για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Τότε κάποιοι από τους παρακάρλιους αγρότες βλέποντας ο καιρός να περνάει χωρίς να έχει δοθεί λύση πήγαν καλλιέργησαν και έσπειραν αυτά τα 3.500 στρέμματα.

Ο καιρός πέρασε και φτάσαμε στο σήμερα που ανακοινώθηκε ότι θα παραχωρηθούν και πάλι τα στρέμματα της Κάρλας για ένα ακόμη χρόνο.

Δηλαδή για την καλλιεργητική περίοδο χειμώνας 2016 καλοκαίρι 2017» υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος διερωτάται: «Ποια όμως στρέμματα θα δοθούν και με ποιο τρόπο; Τα 3.500 που είδη είναι σπαρμένα, τα 9.500 που είναι τα συνολικά, ή μέρος αυτών;

Το σημαντικότερο: Με το δεδομένο ότι μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο με σιτηρά (αν τους δοθούν και τα 9.500) τι θα τα κάνουν το μήνα Απρίλιο οι αγρότες αυτά τα στρέμματα;»

Πάγια θέση του ίδιου είναι πως: «Ότι και να γίνει μία ακόμη καλλιεργητική περίοδος χάθηκε και το σημαντικότερο είναι ότι κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική λύση στο θέμα.

Πρέπει τα στρέμματα αυτά αφού πρώτα τεμαχιστούν, να δοθούν για 5 – 10 χρόνια έγκαιρα και οριστικά, οροθετημένα τεμάχια των 20 – 30 – 50 στρεμμάτων, σε αιτούντες παρακάρλιους αγρότες ή ανέργους που θέλουν να γίνουν αγρότες, για να μπορέσουν να ζήσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου