ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κραυγή απόγνωσης κτηνοτρόφων για τη συμφωνία CETA

κραυγή-απόγνωσης-κτηνοτρόφων-για-τη-σ-553121

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας αλλά και όλης της Ελλάδας, σχετικά με τη συμφωνία CETA, την οποία χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα» για την ελληνική κτηνοτροφία, διότι καταργεί ουσιαστικά την αποκλειστική χρήση του ονόματος ΦΕΤΑ για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα εκφράζουν την αντίθεσή τους για την εξαίρεση της φέτας, από τη λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ στην οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) που υπέγραψε η ΕΕ με τον Καναδά.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ρήγα Φεραίου για το ίδιο θέμα επισημαίνεται ότι : «Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας για την ψήφιση και υλοποίηση της συμφωνίας CETA, η οποία καταργεί την αποκλειστική χρήση του ονόματος ΦΕΤΑ για την Ελλάδα, και βάζει ταφόπλακα στην εγχώρια αιγοπροβατοτροφία. Επιφυλασσόμαστε για τους τρόπους αντίδρασής μας μέχρι την ψήφισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Τα μέλη του παραπάνω συλλόγου εκφράζουν την προσδοκία ότι δεν θα ψηφιστεί η πρόταση από το Ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζοντας παράλληλα ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον του κλάδου, των οικογενειών και των παιδιών τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου, Απόστολος Σαββανάκης, υπογραμμίζει ότι «είναι πλήγμα για την Ελλάδα και την κτηνοτροφία το γεγονός ότι δίνεται σε άλλες χώρες η δυνατότητα να παράγουν φέτα», επαναλαμβάνοντας ότι «είναι η ταφόπλακα στην κτηνοτροφία». Ο ίδιος χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την παραπάνω εξέλιξη, ενώ προσθέτει ότι «επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στον κλάδο που δεν έχει καμία ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι θα πραγματοποιηθούν συντονισμένες κινήσεις διαμαρτυρίας σε συνεργασία με άλλους συναφείς συλλόγους.

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει παράλληλα ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Τσελεπής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «είναι η αρχή του τέλους για την κτηνοτροφία η συγκεκριμένη απόφαση. Η φέτα, είναι το Α και το Ω για μας τους κτηνοτρόφους και καταφέρναμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας χάρη στο γάλα. Από τη στιγμή που χάνεται το προϊόν ονομασίας προέλευσης και υπάρχει η φέτα Καναδά, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα».

Οι καθημερινές δυσκολίες είναι πολλές και οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν την παράδοση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά στο πέρασμα του χρόνου. «Καθίσταται πλέον δύσκολη η επιβίωσή μας, με τόσο βαριά φορολογία, ακραία καιρικά φαινόμενα, ΦΠΑ 24%. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να συντηρήσουμε τα ζώα μας όπως θα θέλαμε» επισημαίνει ο κ. Τσελεπής, καθιστώντας, παράλληλα, σαφές ότι «σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Έχουμε οικογένειες, έχουμε παιδιά και πρέπει να παλέψουμε για το μέλλον τους».

Νεοσύστατος σύλλογος

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ρήγα Φεραίου είναι νεοσύστατος, αρχαιρεσίες διενεργήθηκαν το Δεκέμβριο του 2016 και η σύνθεση του ΔΣ έχει ως εξής: Πρόεδρος Σαββανάκης Απόστολος, αντιπρόεδρος Τσελεπής Δημήτριος, γραμματέας Μπομπότης Ευριπίδης, ταμίας Λαΐτσος Μιχάλης και μέλη οι Τζατζάφης Νικόλαος, Σαββανάκης Στέργιος και Αποστολίνας Ηλίας.

Τα εγγεγραμμένα μέλη είναι μέχρι στιγμής 35 αλλά ο συνολικός αριθμός των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι πολύ μεγαλύτερος, και στόχος του ΔΣ είναι η συμμετοχή όλων των μελών του κλάδου στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου