ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κέντρο έρευνας για τον Ρήγα θα δημιουργηθεί στο Βελεστίνο

κέντρο-έρευνας-για-τον-ρήγα-θα-δημιουρ-560308

Τη συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της ανέγερσης κτηρίου με στόχο την ανάδειξη της ζωής του Ρήγα και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητάει ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, με επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, στην οποία ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα και άλλα αιτήματα της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια επιστολή, εκτός των ορίων του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης του Βελεστίνου, πλησίον του Λόφου Παναγιάς, υπάρχει έκταση η οποία έχει συνδεθεί με το όνομα και τη ζωή του Ρήγα Φεραίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου προγραμματίζει την ανέγερση κτίσματος – Κέντρου Τεκμηρίωσης Έρευνας και Πληροφόρησης, σχετικό με την ανάδειξη, όπως προαναφέρθηκε, της ζωής του Ρήγα «Βελεστινλή».

Το προτεινόμενο κτίσμα «θα είναι σύμφωνο με τους όρους δόμησης της περιοχής και θα μελετηθεί από έμπειρους αρχιτέκτονες με σεβασμό στο χώρο, στο ευρύτερο περιβάλλον και στη χρήση του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού» όπως υπογραμμίζει ο κ. Νασίκας, ο οποίος ζητά τη συνδρομή της υπουργού Πολιτισμού «στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος για τον τόπο μας, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μνημεία, τις πολιτιστικές υποδομές της περιοχής και του ισχυρού branding του Ρήγα “Βελεστινλή” θα συμβάλει στην αύξηση της ελκυστικότητας του τόπου μας και την ενδυνάμωση της Εθνικής Πολιτιστικής Προβολής και κληρονομιάς».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, στην ίδια επιστολή αιτείται τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, που αποτελεί διαρκές αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, στον κεντρικό πεζόδρομο του Βελεστίνου έχει αναδειχθεί, στη διάρκεια κατασκευής αποχετευτικού έργου, τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης των Φερών. Η πρώην ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, προχώρησε στην κατασκευή έργων προστασίας και ανάδειξης του συγκεκριμένου μνημείου, με την κατασκευή περιμετρικού διαφραγματικού τοίχου και επικάλυψη με μεταλλικό φορέα, πάνω στον οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση γυάλινου κεραμικού αντιολισθητικού πατώματος για να διασφαλίζεται η βατότητα.

Το αίτημα του δημάρχου Ρήγα Φεραίου προς την υπουργό Πολιτισμού, είναι να διατεθεί το απαιτούμενο ποσό προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου