ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στις καλένδες ο κόμβος Βελεστίνου

στις-καλένδες-ο-κόμβος-βελεστίνου-851206

Επίσημη ενημέρωση ζητά από την Πολιτεία ο Δήμαρχος Φερών Κ. Κανάρης. -Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις
 

 

Το μείζον ζήτημα της κατασκευής του κόμβου Βελεστίνου φέρνει στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Φερών Κωνσταντίνος Κανάρης με νέα επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ζητώντας επιτέλους να έχει επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία, καθώς ενώ το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον Οκτώβριο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η παραμικρή διαδικασία, ενώ στο μηδέν είναι και οι απαραίτητες διαδικασίες απαλλοτρίωσης για την κατασκευή του έργου.
 
«Επανερχόμαστε και πάλι στο θέμα κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου του Βελεστίνου, αν και πολύ πρόσφατα αναφερθήκαμε στο θέμα αυτό», ξεκινά ο δήμαρχος την επιστολή του.
 
Ο ίδιος εξηγεί πως οι πρόσθετοι λόγοι που τον αναγκάζουν να ζητά άμεση λύση στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη του ανισόπεδου κόμβου που επηρεάζει, ταλαιπωρεί και ταλανίζει από δεκαετίας μια ολόκληρη περιοχή του Δήμου Φερών, οφείλονται στο ότι η αυξημένη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων (νταλίκες) που παρατηρείται τελευταία στην εν λόγω περιοχή, δημιουργεί ανά πάσα στιγμή κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων. Και αυτό διότι τα εν λόγω οχήματα ακολουθούν   την παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας διερχόμενα από το επικίνδυνο σημείο όπου προβλέπεται η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Βελεστίνου, παρακάμπτοντας την ΠΑΘΕ προς αποφυγή των διοδίων για ευνόητους λόγους.
 
«Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνον παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Φερών ενόψει και της επερχόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, οπότε το Βελεστίνο ως έδρα του νέου Δήμου με την ενσωμάτωση του Δήμου Κάρλας και της Κοινότητας Κεραμιδίου, θα έχει αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων από και προς Βελεστίνο», τονίζει ο Κανάρης.
 
Ο ίδιος είχε στείλει και άλλη επιστολή στον υπουργό στις 12 Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει ακόμα απάντηση για το μέλλον του κόμβου, όταν το Βελεστίνο εδώ και μια δεκαετία περίπου παραμένει οδικά απομονωμένο από τραγικά κατασκευαστικά λάθη που έγιναν κατά την ανακατασκευή της παλαιάς οδού Βόλου-Λαρίσης.
 
Ύστερα από σειρά έντονων κινητοποιήσεων και συντονισμένων ενεργειών του συνόλου των κατοίκων της εν λόγω περιοχής, οι βραδέως κινούμενες αρμόδιες γραφειοκρατικές υπηρεσίες της Πολιτείας ανεγνώρισαν το αίτημα των κατοίκων των Φερών και αποφάσισαν την κατασκευή ανισόπεδου οδικού κόμβου, για τη εξασφάλιση πρόσβασης προς το Βελεστίνο. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 4.620.000 εκ. ευρώ. Δημοπρατήθηκε δε στις 20 Οκτωβρίου 2009, ανάδοχος του οποίου ανεδείχθη η ΘΕΚΑΤ Α.Ε.
 
Σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διακήρυξης δημοπράτησης του εν λόγω έργου, η ολοκλήρωση των εργασιών αυτού θα πρέπει να συντελεσθεί εντός 12 μηνών από της εγκατάστασης του αναδόχου του έργου. Μάλιστα από τις 12 Ιανουαρίου 2010 σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου εγκρίθηκε για το έργο πίστωση ύψους 4 εκ. ευρώ.
 
Ωστόσο ήδη μετά από πάροδο οκτώ μηνών από το χρόνο δημοπράτησης του έργου δεν έγινε ακόμη η εγκατάσταση του εργολάβου και ως εκ τούτου η όλη διαδικασία κατασκευής του έργου παραμένει ανενεργή, με αποτέλεσμα η ανησυχία του κόσμου να εντείνεται και η αγωνία όλων να μεγαλώνει, μήπως η παρατηρούμενη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών του έργου προοιωνίζει ματαίωση της κατασκευής αυτού.
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Κανάρης «είναι ανάγκη, είναι επιταγή των καιρών, όσο ποτέ άλλοτε να δοθεί επιτέλους μια υπεύθυνη απάντηση από το υπουργείο, σεβόμενοι τη δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων μιας ευρύτερης περιοχής, αν είναι στις προθέσεις της Πολιτείας είναι να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου αυτού ή αν άλλοι λόγοι επιβάλλουν -επί του παρόντος τουλάχιστον- την αναστολή ή και τη ματαίωση ακόμη αυτού».
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου