ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στον «πάγο» η αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων στην Κάρλα

στον-πάγο-η-αξιοποίηση-δημοσίων-εκτ-649732

Ενώ οι εκτάσεις της Κάρλας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κτηνοτρόφων αποτελούν «λάφυρο» για καταπατητές

Το «πάγωμα» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της αξιοποίησης των δημοσίων εκτάσεων της Κάρλας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου προκειμένου να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών , ήταν… η μεγάλη ευκαιρία για να αρχίσουν να «αλωνίζουν» μικροκαλλιεργητές που χωρίς να πάρουν καμία άδεια, άρχισαν να σπέρνουν «καταπατώντας» ουσιαστικά εκτάσεις που δεν τους ανήκουν.

Το θέμα έχει απασχολήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής του Κάμπου που τις τελευταίες δύο τουλάχιστον εβδομάδες έχουν γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από αγρότες που διαπίστωσαν την αυθαιρεσία και ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να παρέμβουν για να αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων που θα μπορούσαν εφόσον το υπουργείο αποφασίσει να παρέμβει δραστικά, να αξιοποιηθούν βάσει της πρότασης που είχε γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου για την παραγωγή ζωοτροφών όπως καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι, που θα διατίθενται δωρεάν ή σε συμβολική τιμή στους κτηνοτρόφους, με σκοπό να στηριχθεί ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό υπάρχουν περίπου 10.000 στρέμματα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προκειμένου να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών.

Υπολογίζεται εξάλλου ότι εάν δοθεί το πράσινο φως, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα μπορεί να διαθέσει από 6.000 μέχρι 10.000 τόνους ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της περιοχής, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες 30 περίπου χωριών σε ποσοστό ζωοτροφών 30% – 50%.

Επίσης στην πρόταση που είχε υποβληθεί περιλαμβάνονταν η διαβεβαίωση ότι θα αγοραστούν μηχανήματα με ίδιους πόρους του Α.Σ. Βόλου και χωρίς δανεισμό, με την προϋπόθεση η παραχώρηση των εκτάσεων να γίνει για επτά χρόνια, όσο διαρκεί και η ΚΑΠ, προκειμένου να γίνει απόσβεση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου