ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρόγραμμα προστασίας σπάνιων αποδημητικών πουλιών

πρόγραμμα-προστασίας-σπάνιων-αποδημ-666166

Οι δράσεις συνεργασίας που αναπτύχθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας για το Κιρκινέζι, ένα μικρό μεταναστευτικό γεράκι, που αναπαράγεται κατά αποικίες, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Βελεστίνου.

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «LIFE για το Κιρκινέζι», παρουσιάστηκε το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν για την προστασία του συγκεκριμένου είδους και των προοπτικών για τη μετέπειτα περίοδο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συστράτευση δυνάμεων φορέων αλλά και τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να τελεσφορήσει η κοινή προσπάθεια.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν το Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ στην ομάδα συμμετείχαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC Ε.Π.Ε.. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε προ ημερών, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Χρηστάκης, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής και μέλος της ερευνητικής ομάδας από την πλευρά του Πανεπιστημίου, αναπτύχθηκαν δράσεις συνεργασίας με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους συμμετέχοντες φορείς, ενώ τοποθετήθηκαν φωλιές σε όλη την περιοχή, για να φωλιάσει το μικρό μεταναστευτικό πουλί. Παράλληλα ελήφθη μέριμνα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών διατροφής του υπό προστασία πληθυσμού των μεταναστευτικών πουλιών, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνδρομή των μικρών παιδιών, κυριολεκτικά από το θρανίο και μέσω των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούν στο σχολείο.

Το βασικότερο μήνυμα που εξήχθη από την παραπάνω προσπάθεια είναι η σημασία, αλλά και αναγκαιότητα των δράσεων συνεργασίας, προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο που απειλεί την ασφάλειά τους.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου