ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εκατό παιδιά με κυστική ίνωση κάθε χρόνο

εκατό-παιδιά-με-κυστική-ίνωση-κάθε-χρό-676314

Την ανάγκη αύξησης των δωρητών οργάνων σώματος, σε μια εποχή κατά την οποία γεννούνται 100 παιδιά κάθε χρόνο με κυστική ίνωση, υπογράμμισε χθες ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια του ΚΕΠ υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εκπρόσωποι φορέων, πολλοί κάτοικοι του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του ΚΕΠ υγείας, το οποίο «αποτελεί τομή, που πηγάζει από το εθνικό διαδημοτικό δίκτυο υγειών πόλεων, με στόχο και επίκεντρο την πρόληψη» όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Ο υπεύθυνος για τη λειτουργία της νέας δομής, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σκρίμπας, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «στόχος είναι η δημιουργία δομών οι οποίες μένουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συνδρομή του δημάρχου Ρήγα Φεραίου για την υλοποίηση του στόχου, καλώντας παράλληλα, την τοπική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια.

Η χθεσινή μέρα των επίσημων εγκαινίων της δομής ήταν αφιερωμένη στην κυστική ίνωση, με βασικούς ομιλητές τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γοργουλιάνη και την Ελένη Πολυχρόνη, φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η νεαρή κοπέλα, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπική της περιπέτεια, παρότρυνε τους παριστάμενους να γίνουν δωρητές οργάνων, μεταφέροντας το συγκλονιστικό μήνυμα ότι «κάθε ζωή που χάνεται, μπορεί να δώσει ζωή σε οκτώ ανθρώπους, μέσω της δωρεάς οργάνων».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλυσε τα δεδομένα της κυστικής ίνωσης, επισημαίνοντας ότι είναι μια κληρονομούμενη αρρώστια, η οποία καταστρέφει σταδιακά κυρίως τα πνευμόνια, τον πεπτικό σωλήνα και επηρεάζει σταδιακά όλα τα όργανα του σώματος. Παλαιότερα οι πάσχοντες απεβίωναν, λόγω λοιμώξεων, σε μικρές ηλικίες, κάτω των 20 ετών, ενώ σήμερα το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς, χάρη στα νέα γενετικά φάρμακα, που έχουν ευεργετική επίδραση στη ρίζα του προβλήματος, σε συνάρτηση με την μεταμόσχευση πνευμόνων. Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων, προκειμένου να βοηθηθούν οι ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στο εξωτερικό, για μεταμόσχευση.

Η νέα αυτή πρωτοποριακή δομή, η οποία πηγάζει από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του δημότη στην πρόληψη. Στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η δημιουργία και η δικτύωση της ανάπτυξης προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας και στο πλαίσιο αυτό δεκάδες μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου