ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θεσμός η εμποροπανήγυρη Βελεστίνου

θεσμός-η-εμποροπανήγυρη-βελεστίνου-785491

Τις πύλες της πρόκειται να ανοίξει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη Βελεστίνου, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών κάθε ηλικίας, μεγάλων και μικρών, και τη συμμετοχή πολλών εμπόρων – εκθετών.

Το παζάρι του Βελεστίνου θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου και όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας «η Εμποροπανήγυρη Βελεστίνου δεν είναι ένα απλό γεγονός, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός στον οποίο περικλείεται η δημιουργικότητα, η ζωντάνια και το μεράκι όσων συμμετέχουν σ’ αυτήν. Καλό παραδοσιακό φαγητό, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια, χορός, διασκέδαση, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτισμός, εξυπηρέτηση, φιλοξενία, παράδοση, ανάπτυξη, είναι μερικά από τα στοιχεία της επιτυχίας που έγινε παράδοση. Το λούνα παρκ και οι υπαίθριες ταβέρνες είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της Εμποροπανήγυρης του Βελεστίνου που αποτελούν σημαντικό εμπορικό και κοινωνικό θεσμό για το Βελεστίνο και την ευρύτερη περιοχή».

Στο μεταξύ έχουν εκμισθωθεί πέντε ψησταριές και ένα λούνα παρκ, ενώ όλες οι θέσεις προορίζονται για τους εμπόρους, πενήντα συνολικά, παραχωρούνται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους. Το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι και φέτος έντονο και έχουν ήδη κλειστεί και οι πενήντα διαθέσιμες θέσεις.

Με δήλωσή του ο Γιώργος Παπατόλιας, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βελεστίνου, τονίζει ότι «είναι ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Καλούμε τον κόσμο να προσέλθει, να απολαύσει τα εδέσματα του Βελεστίνου και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του Βελεστίνου».

Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 6 το απόγευμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες και οι επισκέπτες προέρχονται από το Βόλο, το Βελεστίνο και τις γύρω περιοχές.

Διάφορα προϊόντα κάθε είδους, λούνα παρκ και υπαίθριες ταβέρνες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εμποροπανήγυρης Βελεστίνου που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, με τη δημοτική αρχή να επιχειρεί να δώσει την αίγλη του παρελθόντος σ’ αυτόν τον τόσο σημαντικό εμπορικό και κοινωνικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

Η ιστορία του θεσμού ανάγεται στο μακρινό παρελθόν και σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ρήγα Φεραίου (www. rigas-feraios.gr) και προέρχονται από τον συμβολαιογράφο Σταύρο Π. Παπαγεωργίου, η ιστορία της εμποροπανήγυρης Βελεστίνου ξεκινάει το 1881, με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους. Το Μάρτιο του 1885 καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα. Το παζάρι του Βελεστίνου ήταν το τρίτο σε σπουδαιότερα μετά από εκείνα του Βόλου και του Αλμυρού, ενώ τη δεκαετία 1930-’40 γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή.

Η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη φιλοξενείται στον ίδιο πάντα χώρο, κοντά στο γήπεδο του Βελεστίνου και αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό και κοινωνικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου