ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σήμερα η σύσκεψη για την Κάρλα

σήμερα-η-σύσκεψη-για-την-κάρλα-798705

Για τις 12 σήμερα το μεσημέρι, έχει οριστεί η σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, στην έδρα της περιφέρειας στη Λάρισα για το φαινόμενο των δεκάδων νεκρών πτηνών στη λίμνη Κάρλα. Την ίδια ώρα που πανεπιστημιακοί αποδίδουν τους μαζικούς θανάτους σε κυανοτοξίνες και θα παρουσιάσουν επίσημα σήμερα τα αποτελέσματά τους, από τις αναλύσεις που έχει στα χέρια του ο φορέας διαχείρισης δεν προκύπτουν ειδικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί αλλά ασκαρίδες (παράσιτα του γαστρεντερικού).

Το θέμα ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους κ.κ. Θ. Παπαδημητρίου και Χ. Λασπίδου από το τμήμα πολιτικών μηχανικών, Κ. Κορμά από το τμήμα ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μ. Κατσιάπη, Μ. Μουστάκα Γούνη από το τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρά ή ημιθανή πτηνά που έχουν βρεθεί στην Κάρλα και ο θάνατος των οποίων αποδίδεται στις κυανοτοξίνες που «ανθίζουν» στην υπερτροφική λίμνη.

Μία ημέρα αργότερα, σε ανακοίνωσή τους η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και οι Σύλλογοι Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την Αγρια Ζωή, έκαναν λόγο για εκατόμβη νεκρών πτηνών στην οποία έχει μετατραπεί η Κάρλα.Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα πρώτα νεκρά πουλιά, 9 Αργυροπελεκάνοι, εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου, ενώ έκτοτε ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει ξεπεράσει τα 160.

Η μικρή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα και η κακή ποιότητα του νερού, όπως επίσης και οι υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσαν το θανατηφόρο κοκτέιλ για τα πουλιά, σύμφωνα με τις εταιρείες. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών Αργυροπελεκάνων, κατέδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοτοξινών και νευροτοξινών.

Ασκαρίδες βρήκε ο φορέας διαχείρισης

Την ύπαρξη νεκρών πτηνών στην Κάρλα, είχε επιβεβαιώσει και ο Φορέας Διαχείρισης. Είχε μάλιστα συλλέξει δείγματα νεκρών πτηνών τα οποία έστειλε για εξετάσεις στο εργαστήριο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Λάρισας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα «δεν προκύπτει ειδικός παθογόνος μικροοργανισμός, διαπιστώθηκε όμως μεγάλος αριθμός ασκαρίδων στα νεκρά άτομα, ενώ στα ληθαργικά άτομα παρατηρήθηκαν φυσιολογικά ευρήματα κυτταρολογικής ανάλυσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης της Κάρλας, η κατάσταση των πτηνών που εστάλησαν για περίθαλψη βαίνει βελτιούμενη μετά από χορήγηση ειδικής θεραπείας. Ο ΦΔ αναμένει επιπλέον τις τοξικολογικές εξετάσεις (έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα) καθώς και τα αποτελέσματα εκ μέρους του εξειδικευμένου εργαστηρίου της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο φορέας βρίσκεται επίσης σε συνεργασία με τον δήμο Ρήγα Φεραίου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την λήψη όποιων άμεσων μέτρων όταν αυτά υποδειχθούν με την ολοκλήρωση του ιατροδικαστικού πορίσματος και ενημερώνει για τα μέχρι τώρα πορίσματα όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

Στη σύσκεψη τα στοιχεία για τις κυανοτοξίνες

Στην ανακοίνωσή του ο φορέας επισημαίνει ότι «ζητήθηκαν αρμοδίως (αρ. πρωτ. 981/12082016) τα αποτελέσματα και το ανάλογο πόρισμα σχετικά με την υπαιτιότητα των κυανοτοξινών στο φαινόμενο του θανάτου των πτηνών. Οι υπεύθυνοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αρνήθηκαν την δημοσιοποίησή τους».Ο καθηγητής, Κων. Κορμάς, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν επισήμως στη σημερινή σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον φορέα. «Είχαμε απαντήσει άμεσα στο έγγραφο του φορέα και ενημερώναμε ότι τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στη σύσκεψη. Τα στοιχεία υπάρχουν και θα κατατεθούν υπόψη των αρμόδιων φορέων», σημείωσε ο κ. Κορμάς.

Ζητούν συμμετοχή

Φόβους ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο κινδυνεύει να μετατραπεί σε οικολογική βόμβα μεγατόνων, εκφράζει η περιφερειακή παράταξη Θεσσαλών Συμπολιτεία, που ζητά συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη.

Σύμφωνα με την Τζούλια Τσαλίκη, «με έκπληξη και ανησυχία οι πολίτες παρακολουθούν τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις διαφόρων φορέων για την Κάρλα. Από τη μία οι θριαμβολογίες της περιφερειακής αρχής για τα έργα και από την άλλη οι ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Φορέα Διαχείρισης για τα νεκρά πουλιά και την αμφισβητούμενη ποιότητα των υδάτων. Η παράταξη Θεσσαλών Συμπολιτεία ζητά υπεύθυνη και όχι αποσπασματική ενημέρωση, καθώς και τη συμμετοχή μας στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ περιφέρειας Θεσσαλίας και φορέων, ώστε να πληροφορηθούμε αλλά και να συμβάλλουμε θετικά στην επίλυση των προβλημάτων.

Καταθέτουμε επίσης την πρότασή μας για σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου λόγω της μεγάλης σημασίας του, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Ν.4412/2016. Πρέπει να υπάρξει εγρήγορση ώστε να μην μετατραπεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο σε οικολογική βόμβα μεγατόνων».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου