ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τοξίνες «σκότωσαν» 50 πουλιά

τοξίνες-σκότωσαν-50-πουλιά-801922

Τουλάχιστον 50 νεκρά πουλιά στη λίμνη Κάρλα εντόπισε επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Πρόκειται κυρίως για αργυροπελεκάνους και ροδοπελεκάνους στους ιστούς των οποίων εντοπίστηκαν υψηλότατες συγκεντρώσεις ηπατοτοξινών και νευροτοξινών. Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμη φορά για τα νερά της Κάρλας, όπου «ανθίζουν» τοξικά κυανοβακτήρια, που φαίνεται να «σκότωσαν» τα πτηνά. Η ύπαρξη κυανοβακτηρίων στο νερό της Κάρλας και η επικινδυνότητά του ήταν θέμα που είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Τότε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε παρουσιάσει έρευνα επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πότισαν μαρούλια με νερό από την Κάρλα προκειμένου να διαπιστώσουν ότι στο φυτικό τους ιστό πέρασαν τοξίνες που προκαλούν βλάβες στο ήπαρ.

Το περιστατικό με τον εντοπισμό νεκρών πτηνών κάνει την επιστημονική κοινότητα να εκπέμψει νέο σήμα S.O.S.για την Κάρλα και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι κ.κ. Θ. Παπαδημητρίου και Χ. Λασπίδου από το τμήμα πολιτικών μηχανικών, Κ. Κορμάς από το τμήμα ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μ. Κατσιάπη, Μ. Μουστάκα Γούνη από το τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι «στις 14 Ιουλίου διαπιστώθηκε μετά από επιτόπια επίσκεψη η ύπαρξη νεκρών και ημιθανόντων πουλιών -κυρίως αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων- σε παρόχθιες περιοχές της «Λίμνης» Κάρλας. Εγινε άμεση συλλογή δειγμάτων από αυτά τα πουλιά στα οποία έγιναν αναλύσεις προσδιορισμού των συγκεντρώσεων τριών εκ των κυριότερων κυανοβακτηριακών τοξινών σε διαφορετικούς ιστούς των συλλεχθέντων πουλιών».

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι ιστοί των πουλιών έχουν υψηλότατες συγκεντρώσεις ηπατοτοξινών και νευροτοξινών. «Μέχρι σήμερα έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 50 νεκρά πουλιά. Οι αναλύσεις των ίδιων κυανοβακτηριακών τοξινών στο νερό έδειξαν ότι το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει στη «Λίμνη» Κάρλα και αυτό το καλοκαίρι, έχει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των τοξινών.

Η ανάλυση της σύνθεσης του φυτοπλαγκτού κατά την ίδια περίοδο έδειξε ότι η παραγωγή αυτών των τοξινών οφείλεται σε τοξικά κυανοβακτήρια όπως τα Cylindrospermopsis raciborskii, Aphanizomenon favaloroi, Anabaenopsis elenkinii και Planktothrix spp., τα οποία είναι γνωστό ότι «ανθίζουν» στη νέα «Λίμνη» Κάρλα από την επανασύστασή της. Καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, η παρακολούθηση του συνεχίζεται από την ερευνητική ομάδα μας», αναφέρει η επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με την οποία «μετά από πέντε και πλέον χρόνια διαχείρισης της λίμνης το πρόβλημα του οικοσυστήματος είναι πια φανερό και δια γυμνού οφθαλμού».

Ο Φορέας Διαχείρισης

Την ύπαρξη νεκρών πτηνών επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή του και ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας, που επίσης έχει δώσει δείγματα σε πιστοποιημένο εργαστήριο και αναμένει τα αποτελέσματα.

Ομάδα εργασίας του προσωπικού του φορέα εντόπισε οκτώ νεκρούς αργυροπελεκάνους, έναν νεκρό ροδοπελεκάνο, ένα νεκρό κορμοράνο, ένα νεκρό λευκοτσικνιά κα ένα νεκρό καστανοκέφαλο γλάρο στις 5 Αυγούστου 2016. Τα πτηνά βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, ενώ εντοπίστηκε επίσης κι ένας αργυροπελεκάνος σε λήθαργο σε νησίδα εντός του ταμιευτήρα.

Ο φορέας διαχείρισης ενημέρωσε άμεσα το Δασαρχείο Βόλου και την Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας, ενώ περισυνέλλεξε τα πτηνά τα οποία μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας του Υπουργείου Γεωργίας μετά από οδηγίες και συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας, με σκοπό την διενέργεια ιστολογικών, κυτταρολογικών ,αιματολογικών και τοξικολογικών αναλύσεων.

Ο αργυροπελεκάνος που βρέθηκε σε λήθαργο εστάλη για περίθαλψη, με ευθύνη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης στην οργάνωση Δράση για την Αγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε νέα αποστολή δειγμάτων νεκρών πτηνών και συγκεκριμένα, δύο νεκρών αργυροπελεκάνων και δύο νεκρών καστανοκέφαλων γλάρων στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου.

«Ο Φορέας Διαχείρισης έχει παραλάβει δείγματα για την ανάλυση βιοτοξινών σε, πιστοποιημένο για τέτοιου είδους αναλύσεις, εργαστήριο. Ο Φορέας Διαχείρισης εποπτεύει και καταγράφει καθημερινά τις εκάστοτε συνθήκες και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα για την διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου. Ο Φορέας Διαχείρισης αναμένει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έτσι ώστε να προβεί σε μέτρα αντιμετώπισης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Από το Σεπτέμβριο το S.O.S.

Το θέμα με τη συσσώρευση τοξινών στο νερό της λίμνης Κάρλας, είναι ένα πρόβλημα που ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει αναδείξει πολλάκις μέσα από δημοσιεύματά του, βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες και επίσημες καταγραφές.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, είχε φιλοξενήσει τα αποτελέσματα έρευνας ομάδας αποτελούμενης από τους καθηγητές Ε. Λεβίζου και Κ. Κορμά και τους ερευνητές Γ. Στατήρη, Θ. Παπαδημητρίου, Κ.Μ. Κουκ, που καταδείκνυαν την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων τοξινών, ενδεχομένως και για τη δημόσια υγεία. Η ερευνητική ομάδα, είχε χρησιμοποιήσει νερό από την Κάρλα για το πότισμα μαρουλιών και τα αποτελέσματα είχαν σοκάρει ακόμη και τα ίδια τα μέλη της. Οπως είχε καταγραφεί σε αναλυτικό κυριακάτικο δημοσίευμα, «όχι μόνο ακατάλληλο, ενδεχομένως και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι το νερό της λίμνης Κάρλας, μέσα από το οποίο προβλέπεται η άρδευση καλλιεργειών, με στόχο την παύση των γεωτρήσεων στις παρακάρλιες περιοχές. Στο νερό έχουν καταγραφεί τοξίνες που ενώ δεν επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, εντούτοις συσσωρεύονται στο φυτό και μάλιστα σε επίπεδα μεγαλύτερα από τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αποτέλεσμα κατά τη βρώση τους να είναι ενδεχομένως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Οι συγκεκριμένες τοξίνες λέγονται μικροκυστίνες είναι ηπατοτοξικές προκαλούν δηλαδή βλάβες στο ήπαρ(…)».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου