ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Περιπατητικός Οδηγός Λίμνης Κάρλας

περιπατητικός-οδηγός-λίμνης-κάρλας-260772

Από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη φύση και τον άνθρωπο

Η λίμνη Κάρλα, μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας, αποτελούσε έναν από τους πιο πολυποίκιλους υγροτόπους της Μεσογείου, ένα παραγωγικό οικοσύστημα με σημαντική οικολογική, οικονομική και κοινωνικο – πολιτιστική αξία. Η λίμνη αποξηράνθηκε σκόπιμα τη δεκαετία του 1960, με σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Σήμερα, η αποκατάστασή της, καθιστά τη λίμνη Κάρλα, για άλλη μια φορά, σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής του τόπου και συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. Ο υγρότοπος της Κάρλας περιμένει για να τον ανακαλύψουν ξανά οι σύγχρονοι επισκέπτες.

Ο καινούργιος «Περιπατητικός Οδηγός Λίμνης Κάρλας» αφηγείται την ιστορία της λίμνης, όπως ήταν παλαιότερα και όπως είναι σήμερα. Μέσα από τις σελίδες του οδηγού, αλλά και τις προτεινόμενες περιπατητικές διαδρομές, δίνεται η ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει ξανά μια περιοχή με συναρπαστική ιστορία από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Οι διαδρομές αυτές έχουν επιλεγεί ώστε να αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα της περιοχής αγκαλιάζοντας την τοπική χλωρίδα και πανίδα, την αρχαιολογία, την ιστορία, τα θρησκευτικά μνημεία, τις παραδοσιακές δραστηριότητες, καθώς και τα πολιτιστικά και αισθητικά τοπία.

Ο οδηγός εκδόθηκε πρόσφατα από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MediterraneanInstituteforNatureandAnthropos – Med-INA) που δραστηριοποιείται σε θέματα φύσης, πολιτισμού και αειφορίας και είναι διαθέσιμος στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και άλλους σημαντικούς φορείς.

Εχει σα στόχο να καταγράψει, να αναδείξει και να διαδώσει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, να βοηθήσει στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και, εν τέλει, να προωθήσει την αειφορία. Τον οδηγό μπορείτε να προμηθευτείτε σε έντυπη και/ή ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Med-INA.

Η περιοχή της λίμνης Κάρλας περιγράφεται διαχρονικά από συγγραφείς και ταξιδιώτες ως ένας επίγειος παράδεισος, όπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έσφυζε από ζωή, με τους ψαράδες της περιοχής και τα κοπάδια των Βλάχων της Πίνδου. Η ίδια η λίμνη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Το μυθικό βασίλειο του Άδμητου και της Άλκηστις, τα ίχνη οικισμών από τη Μεσολιθική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο, ο ξεσηκωμός των κολίγων της Θεσσαλίας και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα αντίστοιχα.

Επιπλέον, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον της περιοχής -με την πιο εύφορη πεδιάδα της χώρας στα δυτικά και τους ορεινούς όγκους της Όσσας, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου στο ανατολικά που επιτρέπουν περιορισμένη πρόσβαση στο Αιγαίο- και οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του τόπου μπορούν να τον καθιερώσουν ως ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό.

Ενώ στο παρελθόν, έγιναν σημαντικές προσπάθειες που ιχνηλατούσαν το πλούσιο παρελθόν της λίμνης, αυτό που έλειπε ήταν ένας οδηγός-πυξίδα για όλους όσους -ντόπιους και επισκέπτες- θέλουν να γνωρίσουν τη λίμνη και να προσεγγίσουν τα «μυστικά» της.

Η συγκεκριμένη έκδοση, έχοντας κεντρικό πρωταγωνιστή τη λίμνη Κάρλα, υπηρετεί με τον πιο άρτιο, τεκμηριωμένο και επιστημονικά ολοκληρωμένο τρόπο αυτό το σκοπό. Ως ένα βαθμό, αυτός ο οδηγός μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, να αυξήσει την κατανόηση και το σεβασμό τους για τη φύση και τον πολιτισμό του τόπου, να εντείνει την αισθητική απόλαυση του υγροτόπου και να μεταφέρει μηνύματα υπεύθυνης συμπεριφοράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου