ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το ολοκαύτωμα της Κερασιάς

το-ολοκαύτωμα-της-κερασιάς-294493

Ημέρα μνήμης η 4η Απρίλη για τις θηριωδίες των Ναζί

Ημέρα Μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς είναι η 4η Απριλίου 1944. Η μάχη στην Κερασιά θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν σε θεσσαλικό έδαφος μεταξύ Ανταρτών και Γερμανών.

Η Κερασιά ήταν στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης το χωριό που συγκέντρωσε τους περισσότερους αντάρτες, αλλά και τη διοίκηση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Ο προσφιλέστερος τόπος των αγωνιστών και το πρώτο τους στέκι, οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν έπαιρνε ο καθένας στη συνέχεια.

Σε σπίτια Κερασιωτών, είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου συντάγματος, το αναρρωτήριο, η Επιμελητεία, η Συμμαχική Αποστολή, το Συνεργείο Ραπτικής κ.α.

Τα μαγειρεία ήταν εγκατεστημένα κοντά στη βρύση του χωριού. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής είχαν εγκατασταθεί τα πρώτα συνεργεία επισκευής όπλων. Στα υψίπεδα «Σουβάλα» και «Γούρα» είχαν δημιουργηθεί τα έμπεδα για την εκπαίδευση των ανταρτών.

Ο βασικός στόχος των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων ήταν η Ανω και Κάτω Κερασιά.

Εκείνη την περίοδο στην Ανω Κερασιά βρισκόταν το δεύτερο τάγμα του 54ου Συντάγματος έχοντας επικεφαλής ως στρατιωτικό τον Γ.Σπυριδάκη και καπετάνιο τον Α.Οικονομίδη.

Στις 31 του Μάρτη 1944, αρχίζουν από το πρωί γερμανικές ανιχνεύσεις προς την Κάτω Κερασιά. Μεγάλη φάλαγγα από 125 αυτοκίνητα ακολουθεί. Στην είσοδο του χωριού αντάρτικες νάρκες τοποθετημένες έγκαιρα απο το λόχο μηχανικού, τινάζουν 3 αυτοκίνητα Γερμανών.

Η προσπάθεια για το μάζεμα των υπόλοιπων στοιχίζει τη ζωή σε 20 Γερμανούς. Ολα δείχνουν πως τα Κοκκινόγια έχουν σειρά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δυσμενείς, το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, με εξαιρετικά χαμηλές Θερμοκρασίες.

Απο τα χαράματα της 2/4/44 οι Γερμανοί κινούνται για το χτένισμα της περιοχής απο 3 κατευθύνσεις. Δύο αεροπλάνα και 8 πυροβόλα βομβαρδίζουν συνεχώς τα Κοκκινόγια.

Οι αντάρτες χρησιμοποιούν για παραλλαγή λευκά σεντόνια για να αποκρύπτουν τα πολυβόλα απο τις επιθέσεις των αεροπλάνων.

Ολη τη μέρα οι ντουφεκιές και οι ριπές των αυτόματων, οι φονικές εκρήξεις των χειροβομβίδων, οι φωνές οδύνης των τραυματιών και τα ουρλιαχτά των Γερμανών απο τις θανάσιμες μαχαιριές των ανταρτών θα σκορπούν το άγριο θανατικό της σκληρής πάλης που θα αντηχήσει σε όλες τις γύρω χαράδρες και πλαγιές του παρθένου τοπίου.

Το πολύ όμως αίμα που χύθηκε θα διακόψει τη γερμανική επίθεση, για να επιστρέψουν τελικά οι επιδρομείς στις βάσεις τους, λεηλατώντας, πυρπολώντας και καταστρέφοντας στο γυρισμό τους, στις 4/4/1944, τα δύο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς…

Η μάχη στα Κοκκινόγια είναι μια από τις σημαντικότερες που δόθηκε από το Αντάρτικο της Θεσσαλίας και χαρακτηρίστηκε δικαίως «θρίαμβος για τα θεσσαλικά αντάρτικα όπλα». 27 παλικάρια του συντάγματος πρόσφεραν το αίμα τους στη μάχη, οι Γερμανοί είχαν πάνω από 100 νεκρούς…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου