ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σίτιση για τους μαθητές

σίτιση-για-τους-μαθητές-501325

Πρωτοβουλία για την εξασφάλιση της σίτισης στο σχολείο για όσους μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αναλαμβάνει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ενώ παράλληλα καλεί τα σχολεία να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πανελλαδικό πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής του Ινστιτούτου «Prolepsis» που στόχο έχει την αντιμετώπιση του υποσιτισμού μέσα από το συνδυασμό της υγιεινής διατροφής και του εθελοντισμού.

Η κρίση έχει προκαλέσει νέα δεδομένα ακόμη και στα σχολεία, όπου οι μαθητές περνούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα της καθημερινότητας, ενώ καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για την απόκτηση των γνώσεων. Η ανεργία και η υποαπασχόληση που πλήττει την ελληνική κοινωνία, επεκτείνεται και στα ίδια τα παιδιά, τους εφήβους που μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δεν είναι αυτονόητο πως όλοι τους λαμβάνουν το πρωινό χαρτζιλίκι από το γονέα για να προμηθευτούν ένα φαγώσιμο από το κυλικείο στο σχολείο. Η κατανάλωση στα κυλικεία έχει μειωθεί, οι μαθητές αγοράζουν πράγματα με πολύ λιγότερα χρήματα.

Υπάρχουν, όμως και μαθητές, έστω και λίγοι, οι οποίοι λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους δεν έχουν εξασφαλισμένο το φαγητό στο σχολείο, είτε με ένα κολατσιό από το σπίτι, είτε διαθέτοντας ελάχιστα χρήματα για να αγοράσουν ένα φαγώσιμο.

«Αυτές τις περιπτώσεις μαθητών, αν υπάρχουν, θέλουμε να βοηθήσουμε» τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου και πρόσθεσε: «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθουμε σε επαφή με τους διευθυντές των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων, ακόμα και τις Ενορίες, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους άπορους μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν το φαγητό τους στο σχολείο. Η πρόθεσή μας ως Δημοτική Αρχή είναι να καλύπτουμε εμείς την ανάγκη των μαθητών για φαγητό που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα, ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν ένα φαγώσιμο από το κυλικείο σε καθημερινή βάση και να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Όλη η βοήθεια θα παρέχεται με μεγάλη διακριτικότητα. Γι’ αυτό και ερχόμαστε σε επικοινωνία με τις σχολικές κοινότητες, για να μας ενημερώσουν για ενδεχόμενες τέτοιες περιπτώσεις μαθητών και να κινηθούμε άμεσα στην εφαρμογή της πρόθεσής μας».

Στην όλη πρωτοβουλία του Δήμου Ρήγα Φεραίου μπορούν να ενεργοποιηθούν τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι σύλλογοι γονέων, αλλά και οι Ενορίες, προκειμένου η δράση να είναι συλλογική.

Στο πρόγραμμα

«Prolepsis»

Παράλληλα, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου καλεί τα σχολεία με επιστολή του να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής του Ινστιτούτου «Prolepsis», μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η σίτιση των μαθητών με υγιεινές προδιαγραφές και η αντιμετώπιση του υποσιτισμού.

Το όλο πρόγραμμα υλοποιείται με την επιστημονική καθοδήγηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι χρηματοδοτούμενο. Την περυσινή σχολική χρονιά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 163 σχολεία και 25.349 μαθητές. Για φέτος ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολύ περισσότερων σχολείων. Δηλαδή εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 300 και οι ωφελούμενοι μαθητές θα ανέλθουν στους 50.000.

Στην επιστολή του Δήμου προς τα σχολεία τονίζονται τα εξής: «Μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η σχολική ζωή δεν μένει ανεπηρέαστη. Και ένας από τους τομείς που επηρεάζεται από τη σημερινή κατάσταση, είναι η σίτιση των μαθητών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναπτυχθεί πανελλαδικά δράσεις κατά του υποσιτισμού, με την κοινή ενεργοποίηση επιστημόνων, εθελοντών, ιδρυμάτων. Το πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής του Ινστιτούτου «Prolepsis» που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί μια καίρια παρέμβαση στο μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης του υποσιτισμού. Με δεδομένο δε, ότι φέτος θα αυξηθούν σημαντικά οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα σχολικές μονάδες, καλούμε τα σχολεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου να υποβάλουν αίτηση, ώστε να καρπωθούν τα οφέλη της καθημερινής σίτισης των μαθητών που θα συνδυάζεται με την υγιεινή διατροφή, αλλά και με άλλες θετικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η μείωση της μαθητικής διαρροής. Εκτιμούμε ότι στο σύγχρονο πνεύμα παιδαγωγικής αντίληψης και κοινωνικής ευαισθησίας που κυριαρχεί στα σχολεία της περιοχής μας, η ενεργοποίηση θα είναι άμεση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου