ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τιμήθηκε ο πρώην Δήμαρχος κ. Β. Καραμπερόπουλος

τιμήθηκε-ο-πρώην-δήμαρχος-κ-β-καραμπερ-526535

Πρωτοβουλίες για τη γνωριμία των μαθητών και των νέων με τα παραδοσιακά επαγγέλματα και την ευρύτερη ιστορία της περιοχής τους, έχουν ξεκινήσει οι σχολικές κοινότητες σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου. Την περασμένη Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Δήμου και του Γενικού Λυκείου, όπου παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο για τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ τιμήθηκε και ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Καραμπερόπουλος, ο οποίος είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου «Βελεστίνο, περιπλάνηση στα προπολεμικά χρόνια».

Προσπάθειες για την ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της νέας γενιάς στην πολιτιστική, κοινωνική και ιστορική παράδοση του τόπου έχει ξεκινήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ενθαρρύνοντας μέσα από συνεργασίες και εκδηλώσεις τα σχολεία να ενεργοποιηθούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ιστορία της περιοχής.

Στόχος είναι η ακόμη καλύτερη γνωριμία των μαθητών με τον τόπο τους, τις ρίζες τους, τις παραδόσεις τους που αποτελούν θεμέλιους λίθους για την εξέλιξη μιας τοπικής κοινωνίας. Στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί με ευαισθησία και δημιουργικό πνεύμα νουθετούν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα που σχετίζονται με την περιοχή αναπτύσσοντας θεματικές ενότητες για το περιβάλλον, την ιστορία, την πολιτισμό, το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου: «Με την εκδήλωση αυτή τιμούμε τον π. Δήμαρχο Βασίλη Καραμπερόπουλο για την προσφορά του στον τόπο μας. Με το πλούσιο συγγραφικό του έργο καταγράφει την ιστορία της περιοχής μας και δίνει τη δυνατότητα στους νεότερους να γνωρίσουν τις ρίζες τους, να αποκτήσουν πολύτιμη γνώση για την ιστορική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε στο Βελεστίνο πριν αρκετές δεκαετίες. Η ιστορική γνώση είναι πολύτιμη στην εποχή μας και η νέα γενιά γνωρίζοντας τις ρίζες της μπορεί να γίνει ακόμη πιο υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη, να αγαπά και να ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο για τον τόπο της, εδώ που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Εμείς ως Δήμος ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα σχολεία με το αστείρευτο μεράκι και την κατάλληλη πνευματική υποδομή των εκπαιδευτικών, αλλά και τη μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών να ενεργοποιηθούν και να αντλήσουν πολύτιμο ιστορικό υλικό μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και τοποθεσίες, από τις επαφές τους με πρόσωπα, με τη μελέτη βιβλίων και άλλων πηγών».

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βελεστίνου, όπου η ομάδα μαθητών που δραστηριοποιείται ανέγνωσε κείμενα και απέδωσε μουσικές μελωδίες, ενώ έγιναν ενδιαφέρουσες αναφορές στα προπολεμικά χρόνια, τα επαγγέλματα που κυριαρχούσαν τότε, όπως οι μυλωνάδες, οι καροποιοί, οι τσαγκάρηδες, οι καστανάδες, με τους παρευρισκόμενους να αντλούν διδάγματα για τη σημερινή κατάσταση, στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και της μετάβασης.

Στην εκδήλωση η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τίμησε τον κ. Βασίλη Καραμπερόπουλο, παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον τόπο, αλλά και για το συγγραφικό του έργο, αποδίδοντας στην τοπική κοινωνία ένα βιβλίο που είναι οδηγός για το μέλλον, ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Υπεύθυνη της εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Ρήγα Φεραίου και το Γενικό Λύκειο Βελεστίνου, ήταν η φιλόλογος κ. Ντίνα Αγροκώστα, ενώ την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού είχε η υποδιευθύντρια και κοινωνιολόγος κ. Μαρία Παπακυριαζή. Και οι δύο καθηγήτριες υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου