ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στα 15,3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

στα-153-εκατ-ευρώ-ο-προϋπολογισμός-536692

Στα 15,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρήγα Φεραίου και μάλιστα είναι αυξημένος από πέρυσι κατά δύο εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη Δημοτική Αρχή να τονίζει ότι χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου από την οποία απείχε η αντιπολίτευση αναφέρθηκε στη μείωση των χρηματοδοτήσεων από κρατικούς πόρους για έργα και λειτουργικές δαπάνες, ενώ αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση του Δήμου τόνισε πως είναι καλή και ότι με τη σωστή διαχείριση έχει κατορθωθεί να διαθέτει ο Δήμος ένα σημαντικό ταμειακό υπόλοιπο, χωρίς μάλιστα να υποχρεωθεί να καταφύγει σε δάνειο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

«Ασφαλώς και η ερχόμενη χρονιά χαρακτηρίζεται από το πολύ αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που σκιάζει τη χώρα και επηρεάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η μείωση των κρατικών πόρων των τελευταίων χρόνων συνοδεύεται πλέον από ένα ασφυκτικό περιορισμό που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που διαθέτει, επιβλέπει ουσιαστικά και καθορίζει όλη τη διαδικασία προτρέποντας τους Δήμους να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό βάσει των εισπραχθέντων την περυσινή χρονιά.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, με συστηματικότητα και επιμονή σχεδιάσαμε και συγκροτήσαμε το φετινό προϋπολογισμό ύψους 15,3 εκατομμυρίων ευρώ που διακρίνεται για δύο κύρια χαρακτηριστικά: πρώτον, είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, καθώς στηρίζεται σε έσοδα που είναι αντικειμενικά και μπορούν να αντληθούν. Δεύτερον, είναι αυξημένος από πέρυσι, κατά δύο εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή παρά την κρίση, εμείς καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό μας, γιατί μπορέσαμε το προηγούμενο διάστημα να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ σημαντικά έργα, όπως είναι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου για το ΕΠΑΛ Βελεστίνου που εξυπηρετεί τους μαθητές όλου του Δήμου και το νέο δίκτυο ύδρευσης στο Κεραμίδι.

Μάλιστα σε μια περίοδο που οι κρατικοί πόροι, οι ΚΑΠ, έχουν μειωθεί μέχρι και 65%, ενώ η ΣΑΤΑ που σχετίζεται με τα μικρά έργα, μέχρι και 80%, μπορέσαμε ως Δήμος να κάνουμε μια χρηστή οικονομική διαχείριση κρατώντας τα οικονομικά του Δήμου σε καλή κατάσταση, διαθέτοντας ένα υψηλό ταμειακό υπόλοιπο που μας παρέχει ασφάλεια για την πορεία. Συγχρόνως έχουμε εξοφλήσει τις οφειλές μας μέχρι και το 2012, ενώ μειώσαμε ή διατηρήσαμε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα τα τέλη στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των δημοτών. Τέλος δεν δανειστήκαμε και ούτε επιβαρύναμε τους δημότες» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Λαΐτσου.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Η Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην απουσία μελών της αντιπολίτευσης λέγοντας πως είναι λυπηρό αυτό που συνέβη. «Οι κ.κ. Αντωνάκης και Νασίκας κάνοντας πολιτικά παιχνίδια με την κορυφαία διαδικασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ψήφιση του προϋπολογισμού, επέλεξαν να λιποταχτήσουν, φανερώνοντας για ακόμη μια φορά την ανεπάρκειά τους. Κατέφυγαν σε άστοχες και ανούσιες μεθόδους ελπίζοντας ότι η συνεδρίαση δεν θα είχε απαρτία. Απέτυχαν στο σκοπό τους, η συνεδρίαση είχε απαρτία, ενώ από την ελάσσονα αντιπολίτευση παρευρέθηκαν και δύο σύμβουλοι, προερχόμενοι από την παράταξη του αείμνηστου Ρομφαία, που προφανώς διαθέτουν πιο ώριμη αντιμετώπιση στη συμμετοχή τους στα κοινά. Την ώρα που δίνουμε καθημερινή μάχη για να κρατήσουμε το Δήμο σε ισχύ, δημιουργώντας έργα και αντλώντας ευρωπαϊκούς πόρους, άλλοι λειτουργούν παιδαριωδώς θέτοντας προσχήματα για να μην ασκήσουν το θεσμικό τους ρόλο. Οι δημότες ας τους κρίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου