ΤΟΠΙΚΑ

Αποθήκη ναρκωτικών η Θεσσαλία

αποθήκη-ναρκωτικών-η-θεσσαλία-60464

Πλοκάμια κυκλωμάτων έκοψε τους τελευταίους μήνες το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου

Πίσω από τους φρουτεμπόρους και τα καφάσια ακτινιδίων που ήταν στοιβαγμένα σε καρότσα φορτηγού και με βιτρίνα την αποθήκη που νοικιάστηκε δήθεν για αγροτική χρήση στη Νέα Αγχίαλο, οι αστυνομικοί στα μέσα του περασμένου μήνα… συνάντησαν παρακλάδι της αλβανικής μαφίας.

Η αποθήκη αποτελούσε τον ενδιάμεσο σταθμό τους για την «εισαγωγή» μεγάλων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία και την «εξαγωγή» για Ευρώπη. Και δεν ήταν η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες του 2012, που οι τοπικές αστυνομικές αρχές ξεσκέπασαν φορτία ναρκωτικών, τα οποία διακινούνταν μέσω Θεσσαλίας με εντολή Αλβανών «αφεντικών» που κινούν τα νήματα ακόμη και μέσα από τις φυλακές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Αξιωματικοί της Αστυνομίας μιλούν για επιλογή της Θεσσαλίας ως ενδιάμεσου σταθμού από κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών. Δεν είναι τυχαία τα δρομολόγια, τα οποία πληθαίνουν τελευταία με «φορτωτική» από τη Μαγνησία και γειτονικούς νομούς, με προορισμό τους την Ιταλία ή την Αγγλία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλωστε, όπως αποκάλυψαν μέλη σπείρας που έσπασαν τη σιωπή τους όταν έπεσαν στα χέρια αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, πριν από δύο εβδομάδες, προορίζονταν μεγάλο φορτίο κάνναβης για να μοσχοπουληθεί σε μια αγορά «στεγνή» φυτείες χασίς…

Αστυνομικοί της Δίωξης, παρά το γεγονός της περιορισμένης δύναμης της υπηρεσίας, ακολουθούν πλέον τα χνάρια διεθνών σκληρών και οργανωμένων κυκλωμάτων, εξαρθρώνοντάς τα.

Στην τελευταία υπόθεση, μετά από αρκετά μερόνυχτα παρακολούθησης τίναξαν στον αέρα την εξαγωγή 50 κιλών κάνναβης έμφορτων σε νταλίκα με βρώσιμες ελιές, που ξεκίνησε το δρομολόγιο από τη Λάρισα και φόρτωσε στη διαδρομή ακόμη και ποσότητα αντιβιοτικών φαρμάκων που διακινούνταν χωρίς παραστατικά. Το κύκλωμα που εξήγαγε ναρκωτικά σε χώρες της Ευρώπης συντόνιζε 38χρονος φυλακισμένος στα Τρίκαλα.

Το μπλόκο στη νταλίκα έγινε, ενώ κατευθυνόταν προς Πάτρα για να περάσει Αγκόνα. Στην Αγγλία, οι χονδρέμποροι θα έπιαναν τιμή έως 8.000 ευρώ το κιλό, όταν στην Ελλάδα η τιμή του φτάνει τις 3.000 ευρώ.

Στα Φάρσαλα, προ δεκαημέρου, πλήγμα δέχθηκε μία ακόμη εγκληματική οργάνωση με εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία. Με 13 τουλάχιστον μέλη η σπείρα δραστηριοποιούνταν με το χασισεμπόριο.

Μετά από καταδίωξη συνελήφθη ημεδαπός, ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο Ρουμάνου, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο με 252 πακέτα χασίς, τα οποία ζύγιζαν όλα μαζί 267 κιλά. Στο σπίτι του είχε καβάτζα με άλλα 626 γραμμάρια.

Η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι μόλις είχε παραλάβει την ποσότητα από τα Ιωάννινα και θα τη μετέφερε στην Αθήνα για να την παραδώσει σε άλλους συνεργάτες του.

Τις βάσεις ενός ακόμη διεθνούς κυκλώματος ταρακούνησε στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, που είχε επιλέξει τη Νέα Αγχίαλο ως μία από τις αποθήκες, εξαιτίας της κομβικής γεωγραφικής θέσης, διευκολύνοντας τις «μεταφορικές» για Ευρώπη.

Η αποθήκη μισθώθηκε από τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη της, ο οποίος αγνοούσε πλήρως, όπως προέκυψε από την προανάκριση, σε ποιανού τα χέρια παρέδιδε τα κλειδιά του κτηρίου.

Οι αστυνομικοί ξεσκέπασαν την οργάνωση εμπορίας ναρκωτικών με τη συνεργασία Ελλήνων και Αλβανών. Ως «βιτρίνα» χρησιμοποιούσαν το εμπόριο φρούτων… Όμως, ούτε τα φορτηγά στα οποία έγινε έφοδος, ενώ επιχειρούσαν να φορτώσουν στη Νέα Αγχίαλο 290 κιλά χασίς θα έβγαζαν κέρδος από τα ακτινίδια που μετέφεραν, ούτε η αποθήκη που νοικιάστηκε προορίζονταν για φρουτεμπόριο.

Η σπείρα διακινούσε με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, μεγάλες ποσότητες κάνναβης από την Αλβανία σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ελλάδας.

Η επιχείρηση αστυνομικών έγινε συντονισμένα σε Νέα Αγχίαλο και Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Συνελήφθησαν έξι μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τέσσερις αλβανικής καταγωγής. Το τελευταίο φορτίο έφευγε για Ολλανδία, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει. Συνολικά είχαν κατασχεθεί 422 κιλά χασίς.

Συνεργασία Ελλήνων και Αλβανών για διακίνηση ποσοτήτων χασίς αποκάλυψαν οι αστυνομικοί της Δίωξης στο Βόλο και σε μια άλλη υπόθεση που «βγήκε» στις 19 Νοεμβρίου. Δύο νεαρής ηλικίας άτομα είχαν συλληφθεί και αναζητούνταν ο επίσης νεαρής ηλικίας Αλβανός ως συνεργός τους, όταν πληροφορίες οδήγησαν στο να τεθεί υπό επιτήρηση ένας ταξιδιωτικός σάκος. Ο σάκος είχε κρυφτεί σε αγροτική περιοχή της Μαγνησίας μέσα σε συστάδα δέντρων. Στο περιεχόμενό του είχε 11 κιλά κάνναβης.

Τα δύο άτομα συνελήφθησαν όταν προσέγγισαν με δίκυκλη μοτοσικλέτα το σημείο για να παραλάβουν το σάκο.

Φιρμάτη… ηρωίνη

Μία από τις μεγάλες υποθέσεις που χειρίστηκε με επιτυχία στο τέλος Οκτωβρίου το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου αφορά στην ηρωίνη πολυτελείας…

Αστυνομικοί κατάσχεσαν τη χειραποσκευή που κουβαλούσε, ταξιδεύοντας με λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ από Αθήνα για Βόλο, ένας 44χρονος. Η τσάντα είχε στο περιεχόμενό της δύο κιλά ηρωίνης, σε ποιότητα και τυποποίηση που οι αστυνομικοί στο Βόλο δεν είχαν ξαναδεί μέχρι τότε.

Οι ποσότητες ηρωίνης ήταν αρίστης ποιότητας και έφεραν logo. Το χρώμα της ναρκωτικής ουσίας ήταν διαφορετικό από τις δόσεις «μαζικής κατανάλωσης». Ήταν σκούρο καφέ και η κάθε ποσότητα είχε τυποποιηθεί σε εργαστήριο με πρέσα. Έφεραν ως λογότυπο την ημισέληνο με ένα αστέρι που παραπέμπει στο εθνικό σύμβολο της Τουρκίας.

Οι τέσσερις ποσότητες, συνολικού βάρους πλέον των 2 κιλών, επρόκειτο να σπάσουν και να πουληθούν σε διακεκριμένους… χρήστες, καθώς η λιανική τιμή πώλησης της κάθε ποσότητας είναι ακόμη και διπλάσια από την γνωστή ηρωίνη. Από την πώληση θα αποκομίζονταν ποσό 600.000 ευρώ.

Τα ταξίδια από Αθήνα για Βόλο με σάκους που περιείχαν πανάκριβο περιεχόμενο ήταν συχνά, όπως είχε διαπιστώσει η αστυνομική έρευνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου