ΤΟΠΙΚΑ

Τα μέτρα για την αερορύπανση

τα-μέτρα-για-την-αερορύπανση-60907
Το σχέδιο απόφασης που καθορίζει τα όρια ενημέρωσης του κοινού και τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας υπέγραψαν χθες τα μέλη της Επιτροπής, που ορίστηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη για τη σύνταξή της.
Μετά την υπογραφή της απόφασης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας αποστέλλεται για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Προηγήθηκε διαβούλευση με τα μέλη της Επιτροπής και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Διεύθυνση Περιβάλλοντος), ο Δήμος Βόλου, το ΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την πρόληψη επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και έκτακτα μέτρα σε πολυήμερο «κόκκινο» των δεικτών συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.
Οι απαγορεύσεις και τα έκτακτα μέτρα είναι λιγότερα δραστικά από τη συνείδηση των πολιτών για τις επιπτώσεις που προκαλούνται στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την αλόγιστη καύση ξύλων, δήλωνε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας.
Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πόλης να περιορίσουν στο μέτρο που μπορούν τη χρήση καυσόξυλων και κυρίως να μην καίνε επεξεργασμένα ξύλα, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα και εκλύουν ακόμη πιο επικίνδυνες ουσίες.
«Πρόκειται για φαινόμενο των καιρών και της οικονομικής κρίσης, το οποίο δεν μπορεί να ανησυχεί μόνο τις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζεται να θεσπιστούν μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, καθώς δεν προβλέφθηκε η συγκεκριμένη παράμετρος. Και οι πιέσεις οι δικές μας θα στραφούν το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση», ενημέρωνε ο κ. Κοπάνας.
Από παραμονές Χριστουγέννων και μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου ο σταθμός μέτρησης αέριας ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κατέγραψε για πέντε ημέρες πάνω από το όριο τη μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης των επικίνδυνων μικροσωματιδίων PM10: Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 45μgr/m3, Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 52μgr/m3, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 48μgr/m3, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 77μgr/m3, Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 89μgr/m3, Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 93μgr/m3 και Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 83μgr/m3 αέρα.
ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου