ΤΟΠΙΚΑ

Κρυμμένα τζογαδόρικα, χαμένες περιουσίες, μαφιόζικη δράση και το βαλιτσάκι της ΕΥΠ

κρυμμένα-τζογαδόρικα-χαμένες-περιου-72433

Οργανωμένη με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων απάτη με παράνομο στοίχημα και τυχερά παιχνίδια, καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πίσω από βιτρίνες με καθρέφτη σε internet-καφέ, δείχνουν τα στοιχεία της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, υπό το συντονισμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, στο Βόλο.

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για αστυνομική επιχείρηση-μαμούθ με 40 συλλήψεις, κατασχέσεις πολυτελών οχημάτων, ακόμη και βιβλιαρίων τραπεζικών λογαριασμών, επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Οι λεπτομέρειες της μεγάλης υπόθεσης, που αποκάλυψε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, συγκλονίζουν ακόμη περισσότερο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Πέντε καφετέριες σφραγισμένες, οι τρεις στο Βόλο και οι άλλες δύο στη Ν. Ιωνία και τον Αλμυρό, 43 συλλήψεις, δικογραφία σε βάρος 87 ατόμων, κατασχέσεις 280.000 ευρώ σε μετρητό, 2 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, 2 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος και τζετ-σκι, ογκώδης δικογραφία 1.500 σελίδων, 30 εκατ. ευρώ έσοδα της οργάνωσης την τελευταία πενταετία, 10 εκατ. ευρώ διαφυγόντες φόροι… Είναι σε αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, η υπόθεση που έσκασε σαν «βόμβα» στο Βόλο.

Το νήμα των παράνομων τζογαδόρικων ξεκίνησε να ξετυλίγεται τουλάχιστον προ τριμήνου. Κάπου στον Οκτώβριο άνοιξε ο κοριός της ΕΥΠ και το «βαλιτσάκι» συγκέντρωνε τηλεφωνικές συνομιλίες και μηνύματα ηλεκτρονικών ταχυδρομείων και μαζί έπιασαν δουλειά η Δίωξη Οικονομικού, αλλά και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η προκλητική ζωή με τζιπ και πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, βίλες και ακίνητα φερόμενων ως βασικών προσώπων της απάτης, φαίνεται ότι ήταν εκείνη που οδήγησε την αστυνομική έρευνα να «κοιτάξει» πίσω από τα μηχανήματα-φρουτάκια, τα οποία είχαν ξηλωθεί στο παρελθόν, αλλά ξαναφύτρωσαν…

Επιχείρηση – μαμούθ

Η αστυνομική επιχείρηση πέρασε στη φάση των συντονισμένων εφόδων, συλλήψεων, προσαγωγών και κατασχέσεων, από το πρωί της περασμένης Τρίτης και διήρκησε μέχρι αργά χθες το βράδυ. Έλαβε σε χρόνο αλλά και συμμετοχή αστυνομικών και ειδικών κλιμακίων διαστάσεις – μαμούθ.

Αρχικά σφραγίστηκαν τέσσερα καταστήματα και στη συνέχεια ένα πέμπτο σε κεντρικό σημείο του Βόλου. Εκτός από τα σημεία της εφόδου, συλλήψεις έγιναν σε κατοικίες φερόμενων ως εμπλεκομένων στη συμμορία, στα ίχνη των οποίων βρέθηκε η αστυνομική έρευνα μέσα από την επεξεργασία των στοιχείων των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε απάτες μέσω παράνομου στοιχήματος και τυχερών παιγνίων, καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος συνολικά 87 ατόμων.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συλληφθεί 44 άτομα σε Βόλο και Θεσσαλονίκη, από τα οποία τα 26 κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Στη Θεσσαλονίκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία είχαν οργανώσει και συντηρούσαν με ιδιαίτερα μεγάλη «δεξιοτεχνία» το λειτουργικό του δικτύου των παράνομων στοιχημάτων.

Οι υπόλοιποι 18 συλληφθέντες είναι «παίκτες» που κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να συμμετέχουν σε παράνομα τυχερά παίγνια, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν άλλα οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της οργάνωσης κατά την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν έχουν κατασχεθεί μεταξύ άλλων:
– το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ περίπου, το οποίο βρέθηκε σε δεσμίδες μέσα σε κατοικία του ενός εκ των συλληφθέντων
– 5 πολυτελή αυτοκίνητα
– 2 σκάφη από τα οποία ένα τζετ-σκι και ένα φουσκωτό ταχύπλοο μήκους άνω των οκτώ μέτρων
– βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, από τα οποία προκύπτει διακίνηση χρηματικών ποσών ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και
– έγγραφα κατοχής άυλων τίτλων διαφόρων τραπεζών μεγάλων χρηματικών ποσών συνολικής αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατάσχεση έγινε σε συμβόλαια αγοράς ακινήτων, συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολούθησης, ακόμη και ναρκωτικά.

Εκβιασμοί και ξύλο

Πτυχές της υπόθεσης πίσω από την απάτη, που λυμαίνονταν από περιουσίες μέχρι τα λιγοστά οικονομικά αποθέματα άλλων οικογενειών και άρπαζε σπίτια και αυτοκίνητα, παραπέμπουν σε δράση μαφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες ατόμων που βρέθηκαν στα γρανάζια του παράνομου τζόγου μιλούν για εκβιασμό, ακόμη και για ξυλοδαρμό όσων επιχειρούσαν να ξεφύγουν ή απειλούσαν με καταγγελίες για την απάτη σε βάρος τους, καθώς τα «μηχανάκια» ήταν πειραγμένα.

Πηγές αναφέρουν ότι οι περιγραφές θυμάτων που έπεσαν στη δίνη του κυκλώματος με τεράστια, σύμφωνα με τα στοιχεία, κέρδη, είναι ανατριχιαστικές. Λεπτομέρειες της μεγάλης επιτυχίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας σε συνεργασία με ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνουν σήμερα στη 1 μ.μ. στην έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Διάλογοι και συνθηματικά στο βαλιτσάκι της ΕΥΠ

Πηγαινοέφερναν τους παίκτες με σοφέρ!

Ρόλο «εγκεφάλου» της χρυσής επιχείρησης προσδίδουν τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας σε έναν από τους 28 κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, τα τέσσερα καταστήματα, τα οποία το πρωί της Τρίτης σφραγίστηκαν, δεν λειτουργούσαν ανεξάρτητα μεταξύ τους. Έφεραν την «κρυφή ταυτότητα» του ίδιου προσώπου, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούσε τους ιδιοκτήτες ως βιτρίνες.

Η δικογραφία των 1.500 σελίδων συμπεριλαμβάνει πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ και οι οποίες φέρεται να συνδέουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο κοριός κατέγραφε συνομιλίες ακατάπαυστα, ανοίγοντας κυρίως στο άκουσμα των λέξεων «βάλε», «ρίξε», «στοιχημάτισε». Πολλοί από τους διαλόγους, με συνθηματικά και ενδιαφέρον για τον τζίρο της ημέρας στα καταστήματα, είναι αποκαλυπτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά στην «επιχείρηση» εργάζονταν, έχοντας διάφορους ρόλους, από αυτοφωράκηδες μέχρι σοφέρ και καθαρίστριες, 35 άτομα και τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα εκτιμώνται σε 70.000 ευρώ.

Εκτός των κερασμάτων, οι παίκτες τύγχαναν ιδιαίτερης φροντίδας. Τέσσερις οδηγοί αυτοκινήτων αναλάμβαναν να τους παραλάβουν από το σπίτι τους, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να τους μεταφέρουν στους χώρους των τυχερών παιχνιδιών και των στοιχημάτων και να τους επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου