ΤΟΠΙΚΑ

Ρευματοκλοπές ευρείας έκτασης

ρευματοκλοπές-ευρείας-έκτασης-90217

Αναδουλειά, μειωμένοι τζίροι, αβάσταχτα λειτουργικά έξοδα, φόροι, χαράτσια… Η αγωνία των επιχειρήσεων που βογκάνε από την οικονομική κρίση αποτέλεσε τη «μαγιά» για να ξεπροβάλει μία οργανωμένη, όπως όλα δείχνουν, απάτη σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Άλλοι τρεις επιχειρηματίες ή υπεύθυνοι επιχειρήσεων στο Βόλο συνελήφθησαν χθες και προχθές από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας για ρευματοκλοπή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Πίσω τους όμως φαίνεται ότι κρύβεται καλά οργανωμένο κύκλωμα επιτήδειων, οι οποίοι αλωνίζουν τα τελευταία δύο χρόνια τις επιχειρήσεις του Βόλου, παρουσιάζουν τη ρευματοκλοπή ως τεχνολογία μείωσης της κατανάλωσης και θησαυρίζουν, την ώρα που η ΔΕΗ μετρά σοβαρές απώλειες εισπράξεων στα ταμεία της.

Οι τέσσερις συλλήψεις επιχειρηματιών του Βόλου, δύο εκ των οποίων στην παραλία, κατηγορούμενοι για πειραγμένα ρολόγια, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί από τη ΔΕΗ αλλά και τις αστυνομικές αρχές, που διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των εγκεφάλων της συμμορίας.

Πληροφορίες από κύκλους επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν προσεγγιστεί από… αντιπροσώπους του κυκλώματος, μιλούν για πρόσωπα ιδιαίτερα γνωστά στο Βόλο και υπεράνω πάσης υποψίας.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από κύκλους ηλεκτρολόγων που έχουν γίνει μάρτυρες των πειραγμένων ρολογιών μιλούν για «λεπτή χειρουργική επέμβαση». Κάνουν λόγο για άριστη γνώση των κυκλωμάτων λειτουργίας της ΔΕΗ και για παρεμβάσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε σημείο που εκπλήσσει…

Χθες το πρωί έλεγχοι συνεργείων της ΔΕΗ διαπίστωσαν ρευματοκλοπή σε άλλες δύο επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν στην παραλία του Βόλου. Ακολούθησε η καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και η σύλληψη δύο ατόμων, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μιας 50χρονης και ενός 45χρονου, οι οποίοι προσήχθησαν στον Εισαγγελέα. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για το σοβαρό ποινικό αδίκημα, παραπέμφθηκαν σε ρητή δικάσιμο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Προχθές τα ξημερώματα ο ιδιοκτήτης άλλης μιας επιχείρησης στο Βόλο συλλαμβάνονταν από αστυνομικούς για ρευματοκλοπή, σε βάρος του οποίου ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

Εκτός από το ποινικό μέρος η ΔΕΗ καταλογίζει σε βάρος τους, με βάση προηγούμενους λογαριασμούς, τα ποσά που υπολογίζει ότι διέφυγαν να καταβάλουν με την ενέργειά τους οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις από τις τρεις περιπτώσεις των επιχειρηματιών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Βόλο το τελευταίο 48ωρο, η ΔΕΗ φέρεται να ζημιώθηκε κατά 20.000 ευρώ.

«Με 1.000 ευρώ σώθηκες…»

Πληροφορίες θέλουν να πρόκειται μόλις για την αρχή του νήματος που σύντομα αναμένεται να ξεδιπλωθεί με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη απάτη που επέλεξε, όχι τυχαία εν μέσω οικονομικής κρίσης, να στηθεί με μεγάλα κέρδη σε βάρος μιας ΔΕΚΟ.

Με δέλεαρ οι επιχειρηματίες να ρίξουν το ποσό των λογαριασμών τους για ηλεκτροδότηση, οι εγκέφαλοι του κυκλώματος έχουν προσεγγίσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στο Βόλο, τη Ν. Ιωνία, αλλά και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κύκλωμα τους υπόσχεται να απαλλαγούν από μεγάλες καταναλώσεις, αρκεί να πληρώσουν 1.000 ευρώ κατά περίπτωση!!!

Ψάχνοντας τα κιτάπια της και συγκρίνοντας τις καταναλώσεις η ΔΕΗ σε τοπικό επίπεδο φαίνεται να έχει βρεθεί μπροστά σε πλήθος περιπτώσεων ύποπτης μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι, αλλά και δειγματοληπτικοί και εικάζεται ότι οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής που αναμένεται να αποκαλυφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έκτασης που θα προκαλέσει ηλεκτροπληξία…

Μέχρι πριν ένα χρόνο μαζικές περιπτώσεις ρευματοκλοπής εντοπιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στη συνοικία του Αλιβερίου και ήταν τεχνολογικά πρωτόγονες με αποτέλεσμα να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές αθίγγανων. Τα τελευταία όμως περιστατικά αποδεικνύουν ότι η συνήθεια της ρευματοκλοπής όχι μόνο έχει επεκταθεί στον κεντρικό ιστό του Βόλου αλλά έχει εξελιχθεί τεχνολογικά σε σημείο που ο εντοπισμός του να απαιτεί έλεγχο εξειδικευμένων επιστημόνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου