ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη για συμμετοχή στα επεισόδια

καταδίκη-για-συμμετοχή-στα-επεισόδια-92623
Καταδικαστική -για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο μετά από συλλήψεις στη διάρκεια επεισοδίων σε πορεία- ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για την 21χρονη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, κατηγορούμενη για διατάραξη κοινής ειρήνης. Η φοιτήτρια μαζί με ένα ακόμη άτομο, που βαρύνεται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο και ενώ εξελίσσονταν επεισόδια στο Βόλο, τα οποία συνόδευσαν την πορεία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Το δικαστήριο, στο πλαίσιο του αυτοφώρου και μετά από 48ωρη αναβολή, έκρινε την ενοχή της και επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή, κατά της οποίας ασκήθηκε έφεση.
Ήταν, πάντως, και η πρώτη φορά που αστυνομικός ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη εμφανίστηκε κατηγορηματικός για τη συμμετοχή της νεαρής φοιτήτριας στο μπλοκ των «μπαχαλάκηδων» -όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας- υποστηρίζοντας ότι είχε οπτική επαφή μαζί της καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.

Η κατάθεση του αστυνομικού, ο οποίος προχώρησε στη σύλληψή της, φάνηκε ότι ήταν καθοριστική για να γύρει η ζυγαριά της Θέμιδος στην καταδίκη. Η πρόεδρος της έδρας αποφάσισε την ενοχή της κατηγορούμενης, με το σκεπτικό ότι δεν διατηρήθηκαν αμφιβολίες για συμμετοχή στο μπλοκ της πορείας που προκάλεσε ταραχές και επεισόδια.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας για απαλλαγή από τις κατηγορίες λόγω αμφιβολιών. Το σκεπτικό της αγόρευσης του εισαγγελέα εμπεριείχε έντονο πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό, επισημαίνοντας ότι οι «μπαχαλάκηδες», ειδικά σε μια περίοδο ύφεσης, ρίχνουν νερό στο μύλο για την άνοδο κάποιων νοσταλγών ανώμαλων καταστάσεων.

Για τη συμμετοχή της 21χρονης φοιτήτριας με την ομάδα της πορείας που προκάλεσε τα επεισόδια ο εισαγγελέας ανέφερε ότι η συμμετοχή της προέκυψε με σαφήνεια, όμως, πρόσθεσε ότι η απλή παρουσία δεν είναι ενοχοποιητική, ούτε οι πράξεις που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία οδηγούν στην ενοχή.

Εμφανίστηκε έντονα επικριτικός, αναφέροντας ότι οι πορείες περιφρουρούνται από την παρείσφρηση των μπαχαλάκηδων, τύπου χουλιγκάνων του δρόμου που βγαίνουν στις πορείες μόνο για ξύλο με τους αστυνομικούς και για σπασίματα και μετά επιστρέφουν στο σπίτι τους, όπως είπε.

Όσοι συμμετέχουν σε πορείες, πρόσθεσε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας, θα πρέπει να διακρίνουν που βρίσκονται. Αν δίπλα τους είναι ένας 60αρης τότε βρίσκονται στο μπλοκ της ΓΣΕΕ ή άλλου συνδικαλιστικού φορέα, εάν βρίσκονται σε άτομα με μάσκες-«μυρμήγκι», με κράνη, μαντίλια και στειλιάρια με μία πρόχειρα κολλημένη σημαία πάνω στα καδρόνια, τότε δεν είναι σε μπλοκ ειρηνικό που προφυλάσσεται, είπε με νόημα.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Στην απολογία της η κατηγορούμενη αρνήθηκε κάθε συμμετοχή της στα επεισόδια. Η ίδια είπε συμμετείχε στην πορεία με δύο συμφοιτήτριές της -η μία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης- δεν αντιλήφθηκε τις βιαιοπραγίες, δεν κρατούσε τίποτε στα χέρια και συνελήφθη δίχως λόγο.

Όταν κάποια στιγμή το πλήθος έτρεχε μετά από τους θορύβους κροτίδων, άρχισε και η ίδια με τις φίλες της να τρέχουν, όταν φοβήθηκαν αντιλαμβανόμενες ότι ακολουθούσε διμοιρία των ΜΑΤ. Περιέγραψε ότι σκόνταψε και έπεσε κάτω και δεν προσπάθησε καν να σηκωθεί, διότι την ακινητοποίησε αστυνομικός, την χτύπησε με κλομπ, της πέρασε χειροπέδες και την έδεσε στη συνέχεια μαζί με τον δεύτερο συλληφθέντα.

Η φοιτήτρια είπε στο δικαστήριο ότι η σύλληψή της έγινε χωρίς λόγο και δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι τη χτύπησαν και την κράτησαν δύο ημέρες.

Νωρίτερα ως μάρτυρες κατέθεσαν δύο αστυνομικοί. Ο δεύτερος, ο οποίος και την συνέλαβε, εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για τη συμμετοχή της στο κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου που αποσπάστηκε από την ειρηνική πορεία. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η φοιτήτρια συμμετείχε σε ομάδα περιφρούρησης και βρέθηκε ανάμεσα στον αστυνομικό και τον 24χρονο συλληφθέντα, ο οποίος με κοντάρι κατάφερε χτυπήματα στον πρώτο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη σύλληψή του. Όπως είπε, είναι συνήθης τακτική να χρησιμοποιούν τα σώματά τους ως ασπίδες ή να δημιουργούν εικόνες βίας, που καταγράφεται σε βίντεο ή φωτογραφικές, ώστε να χρησιμοποιήσουν το υλικό σε βάρος των αστυνομικών.

Μάρτυρας υπεράσπισης της φοιτήτριας κατέθεσε επίκουρος καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζοντας την κατηγορούμενη ως ένα από τα καλύτερα παιδιά και με άριστη σταδιοδρομία.
Αστυνομικός κλοιός

Η χθεσινή δίκη διεξήχθη με τα Δικαστήρια να βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό και την είσοδο στο ακροατήριο να είναι ελεγχόμενη. Ισχυρή αστυνομική δύναμη και διμοιρίες των ΜΑΤ παρέμειναν στο Δικαστικό Μέγαρο μέχρι την αποχώρηση των δεκάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στην κατηγορούμενη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται και σήμερα επί ποδός, καθώς θα προσαχθεί στον Ανακριτή για την απολογία του ο 24χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου