Σε πύρινο κλοιό η περιοχή του Βόλου

σε-πύρινο-κλοιό-η-περιοχή-του-βόλου-429311

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε χθες ο Βόλος. Νέο Δέλτα, Γλαφυρές, Αλυκές, Βελεστίνο και Ν. Αγχίαλος έζησαν τον εφιάλτη των πυρκαγιών, με εστίες που άναψαν διαδοχικά σε λιγότερο από 12 ώρες. Οι πέντε συνολικά πυρκαγιές αποδίδονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της ανάκρισης.
 
Ακατάπαυστη μάχη με τις φλόγες, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, έδωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Μαγνησίας, κατορθώνοντας να θέσει έγκαιρα υπό έλεγχο τα μέτωπα των πυρκαγιών.
 
Οι πυροσβέστες απέτρεψαν κάθε κίνδυνο να τυλιχθούν στις κατοικίες στις φλόγες, όπως στο Νέο Δέλτα ή στο κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Δήμητρα» στη Ν. Αγχίαλο, όπου ο συναγερμός χτύπησε αυξημένος, όταν πληροφορίες ήθελαν κοντά στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς να βρίσκονται αποθηκευμένα πυρομαχικά…
 
Στη Ν. Αγχίαλο, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8.45μμ είναι βέβαιο, με βάση τα πρώτα στοιχεία, ότι τέθηκε από ανθρώπινο χέρι. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή στάθηκαν άνισος αντίπαλος για το έργο των πυροσβεστών, των πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντών. Κατάφεραν, όμως, να κυκλώσουν τις φλόγες, αποτρέποντας την επέκτασή της. Η ανάσα των πυροσβεστικών δυνάμεων κόπηκε, όταν έλαβαν την πληροφορία ότι σε κοντινή απόσταση από το πύρινο μέτωπο βρίσκονταν πυρομαχικά. Τελικά, ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκονταν περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τη φωτιά.
 
Αν και οι φωτιές περιορίστηκαν έγκαιρα, σε κανένα από τα χθεσινά συμβάντα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έδωσε σήμα «τέλους» μέχρι το βράδυ, καθώς οχήματά της παρέμειναν στις καμένες περιοχές για τον κίνδυνο αναζοπύρωσης, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.
 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε «χρωματίσει» με πορτοκαλί στο χάρτη επικινδυνότητας τη Μαγνησία για τη χθεσινή ημέρα, συγκαταλέγοντας το νομό στις περιοχές με δείκτη 4, δηλαδή πολύ υψηλή επικινδυνότητα.
 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαγνησίας τέθηκε σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ νωρίς το πρωί συγκλήθηκε έκτακτα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Δεν πρόλαβαν, όμως, να κλείσουν τους χάρτες τους οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων στη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν ξέσπασε η πρώτη φωτιά της επικίνδυνης ημέρας στο Νέο Δέλτα.
 
 
Νέο Δέλτα.Στις 10 το πρωί, οι φλόγες ξεπήδησαν από αγρόκτημα με ξερά χόρτα, σε αγρόκτημα που βρίσκεται στην οδό Αγχιάλου, απέναντι ακριβώς από το Ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονταν κατοικίες, οι οποίες γλίτωσαν από τις καταστροφικές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστών. Το ευτύχημα είναι ότι έγινε αμέσως αντιληπτή από περιοίκους που ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 
Στο Νέο Δέλτα, όπως και στα υπόλοιπα τέσσερα συμβάντα, οι πυροσβέστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ξερά χόρτα που έχουν θεριέψει και τα οποία δημιουργούσαν πρόσφορο έδαφος για τις καταστροφικές ορέξεις της φωτιάς.
 
 
Γλαφυρές. Τα δύο οχήματα της Πυροσβεστικής δεν είχαν ολοκληρώσει ακόμη την πλήρη κατάσβεση στην πρώτη φωτιά, όταν μετά 40 λεπτά, στις 10.37πμ, το κέντρο δέχονταν την επόμενη κλήση για πυρκαγιά στις Γλαφυρές.
Ισχυρότατη δύναμη οχημάτων και πυροσβεστών, πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές προσέτρεξαν στη νέα εστία, ενώ ρίψεις νερού έγιναν από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ, καθώς η περιοχή ήταν δύσβατη.
Οι φλόγες καταβρόχθισαν δέκα στρέμματα δασικής έκτασης, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής. Οχήματα παρέμεναν στο σημείο έως αργά το βράδυ.
 
 
Αλυκές. Ο επόμενος συναγερμός σήμανε στις 2.25μμ από τις Αλυκές. Κοντά στη πρώην «Μιρτάλι», πίσω από θερμοκήπια το πύρινο θηρίο υψώθηκε, φτάνοντας μέχρι την άσφαλτο της εθνικής οδού, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και να ρυθμιστεί στην συνέχεια από τροχονόμους.
Η φωτιά περιορίστηκε και πάλι γρήγορα, ενώ στο έργο της ισχυρής δύναμης των πυροσβεστικών, των πεζοπόρων τμημάτων και των εθελοντών, συνέδραμαν και μηχανήματα που διέθεσε ο δήμος Βόλου. Σε στάχτη πρόλαβαν να μετατραπούν 10 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Και αυτή η περιοχή ήταν ζωσμένη από ψηλά ξερά χόρτα.
 
Βελεστίνο.Η τέταρτη κατάσειρά πυρκαγιά της ημέρας προκλήθηκε στο Βελεστίνο, στις 6 περίπου το απόγευμα. Ξέσπασε σε περιοχή μεταξύ του Μ. Μοναστηρίου και του Ριζομύλου, καίγοντας έξι στρέμματα με καλαμιές. Στο σημείο προσέτρεξαν άμεσα οχήματα και άντρες του Πυροσβεστικού Σταθμού της ΒΙ.ΠΕ.
 
Νέα Αγχίαλος. Η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά -από την άποψη της πληροφορίας που ήθελε να εκδηλώθηκε κοντά σε αποθηκευμένα πυρομαχικά, αλλά και διότι εκδηλώθηκε πολύ κοντά στο κτίριο του Συνεταιρισμού- ξέσπασε στη Ν. Αγχίαλο, στις 8.45 το βράδυ, ώρα που θεωρείται ιδιαίτερα ύποπτη για τα αίτια που την προκάλεσαν.
 
Η μάχη με τις φλόγες δόθηκε για αρκετή ώρα από πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να αποτρέψουν την επέκτασή της και να προσπαθούν μέχρι το βράδυ να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, καθώς μέσα στην περιοχή που κυκλώθηκε συνέχιζαν να καίνε μικρές εστίες, έως αργά. Ο κίνδυνος, πάντως, για μεγαλύτερη καταστροφή είχε αποτραπεί.
 
Σε αυξημένη ετοιμότητα, με διαρκείς περιπολίες στη χερσαία και νησιωτική Μαγνησία, συνέχισε να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σήμερα, ο νομός έχει δείκτη επικινδυνότητας «3».
 
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Λεων. Ρίνης διαβεβαίωνε χθες, μετά την έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου, για την αυξημένη κινητοποίηση όλων και τη συντονισμένη ανταπόκριση στο υποστηρικτικό έργο προς το πυροσβεστικό Σώμα που έχει και τον πρώτο ρόλο.
 
Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του ΣΟΠΠ εξουσιοδοτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων Δ. Αλεξόπουλος για την έκδοση απαγόρευσης – όταν ο νομός βρίσκεται στο «κόκκινο», όπως το 24ωρο που διανύουμε και για προληπτικούς λόγους - της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε δασικές περιοχές, εθνικούς δρυμούς ή περιαστικά δάση. Σε αυτές τις περιοχές ειδικής προστασίας υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση και συνεχείς περιπολίες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.             
 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους  πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
 
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199
 
 
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου