Απόπειρα απάτης για δάνεια

απόπειρα-απάτης-για-δάνεια-436732

Στο στάδιο της κύριας ανάκρισης βρίσκεται υπόθεση απόπειρας απάτης σε βάρος τράπεζας για την έκδοση δανείων. Κατηγορούμενοι έχουν βρεθεί 51 συνολικά κάτοικοι Βόλου, μετά από μήνυση της τράπεζας, όταν διαπίστωσε ότι οι φάκελοι που κατατέθηκαν συνοδεύοντας το αίτημα για δανειοδότηση περιείχαν πλαστά δικαιολογητικά.
 
Οι υποψήφιοι δανειολήπτες ή δανειολήπτες έλαβαν ήδη τις κλήσεις σε απολογία ενώπιον του Ανακριτή Βόλου. Η υπόθεση φαίνεται να έχει μεγάλο «βάθος», καθώς από τις πρώτες απολογίες προκύπτει κοινό πρόσωπο πίσω από τη διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για λογιστή ο οποίος έχει αναπτύξει παρόμοια δραστηριότητα και εκτός Βόλου και φέρεται να εμπλέκεταικαι σε άλλες περιπτώσεις απάτης σε βάρος τραπεζών.
 
Στο πλαίσιο της ανάκρισης που ξεκίνησε, χθες κατέθεσαν τουλάχιστον τρία άτομα, ένα ζευγάρι και ένας ακόμη άντρας, σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία και απόπειρα απάτης σε βάρος της Eurobank. Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τους υπολοίπους 48 κατηγορουμένους.
 
Το ζευγάρι αιτήθηκε στην τράπεζα την έκδοση στεγαστικού δανείου ύψους 150.000 ευρώ, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος φέρεται να ζήτησε τη δανειοδότηση για κατοικία με ποσό 95.000 ευρώ.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι δεν επιχείρησαν να εξαπατήσουν την τράπεζα, αλλά υποστήριξαν ότι έπεσαν οι ίδιοι θύματα απάτης.
 
Οι κατηγορούμενοι περιέγραψαν ότι ένας λογιστής ήταν εκείνος που προετοίμασε το φάκελο συγκεντρώνοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που έπρεπε να συνοδεύουν την αίτηση δανειοδότησής τους. Διαδικασία που αναλάμβανε έναντι αδράς αμοιβής, όπως ανέφεραν, καθώς ο λογιστής ζητούσε να λάβει για τις υπηρεσίες του χρηματικό ποσό ίσο με το 30% του δανείου που θα εγκρίνονταν κατά περίπτωση.
 
Οι ίδιοι, όπως είπαν, δεν έπραξαν τίποτε, παρά μόνο παρέδωσαν μια απλή φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας στον λογιστή, ο οποίος ανέλαβε τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.
 
Στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι δεν έλαβαν κανένα ποσό από την τράπεζα για το δάνειο που αιτήθηκαν.
 
Οι αιτήσεις για δανειοδότηση φέρεται να κατατέθηκαν στο υποκατάστημα της τράπεζας στο Βόλο από το 2005 και έπειτα.
 
Η ανάκριση βρίσκεται μόλις στην αρχή και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τις απολογίες των δεκάδων ακόμη κατηγορουμένων. Στο πλαίσιο της ανάκρισης ερευνάται και η τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στην ίδια υπόθεση.
 
Οι τρεις κατηγορούμενοι που προσήλθαν χθες στο γραφείο του Ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε η έξοδός τους από τη χώρα, ενώ τους επιβλήθηκε ο όρος της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου