Ζώα βόσκουν στα σκουπίδια!

ζώα-βόσκουν-στα-σκουπίδια-443712

Σκουπίδια και ζώα… Εικόνα θλίψης σε έκταση στην περιοχή Λατομείου, δεξιά της εθνικής οδού Λαρίσης. Νύχτα φορτηγά παραγωγικών μονάδων αδειάζουν τα απορρίμματά τους, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε οικόπεδο κρατώντας «ζωντανή» τουλάχιστον μια επταετία ανεξέλεγκτη χωματερή. Ανάμεσα σε απορρίμματα, ορισμένα αγνώστου επικινδυνότητας, βόσκει πολυπληθές κοπάδι γειτονικού ποιμνιοστασίου!

Το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Τ» σήμανε αυξημένο συναγερμό σε πολιτικούς προϊσταμένους και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Βόλου και της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας. Σε αυτοψία προχώρησαν υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μπ. Τσαμπάζης. Τα πορίσματα των αυτοψιών, καθώς και οι ενέργειες ώστε να απαλλαγεί το περιβάλλον από την πολύχρονη «πληγή» αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Οι επιπτώσεις δείχνουν καταστροφικές όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Ο φωτογραφικός φακός του «Τ», επιστρέφοντας χθες στο χώρο-ντροπή, αποτύπωσε εικόνες που εντείνουν την ανησυχία για εγκληματικές συνέπειες από τη λειτουργία του σκουπιδότοπου.

Κοπάδι ποιμνιοστασίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την παράνομη χωματερή, κατευθυνόταν για βοσκή ανάμεσα στα σκουπίδια! Λίγα μέτρα από το ποιμνιοστάσιο νεκρό κειτόταν μικρό μοσχάρι. Ο τυχόν συσχετισμός των αιτιών θανάτου του με την τροφή-σκουπίδια είναι άγνωστος και απομένει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Στο σκουπιδότοπο-βόμβα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία προσεγγίζει κανείς από την εθνική οδό Λαρίσης, ακολουθώντας το δρόμο δεξιά, απέναντι από το Στέκι Κυνηγών. Αριστερά του δρόμου αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο τεράστιος τενεκές διαφόρων απορριμμάτων… Τα πρώτα μέτρα πάνω στο δρόμο αποτελούν ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος ανήκει σε μονάδα ανακύκλωσης μη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Πρόκειται για χώρο για τον οποίο έχει εκδοθεί άδεια προσωρινής εναπόθεσης, όπως υποστήριξε μιλώντας στον «Τ» ο ιδιοκτήτης της μονάδας. Για λόγους μη χωρητικότητας στον περιφραγμένο χώρο της μονάδας του, άφησε προσωρινά τους λόφους με τα απορρίμματα εξωτερικά.

Η υπόλοιπη έκταση, που ακολουθεί κατηφορικά της μικρής πλαγιάς, δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του και ουδεμία σχέση έχει με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί, όπως δήλωνε.

Ο σκουπιδότοπος έχει μακριά ιστορία και σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ήταν γνωστή η επικίνδυνη ανάπτυξή του στην πρώην Δημοτική Αρχή, δεν στάθηκε δυνατό να κλείσει και να αποκατασταθεί. Μόλις πριν ένα χρόνο περίπου στο σημείο τοποθετήθηκε προειδοποιητική πινακίδα για την απαγόρευσης ρίψης απορριμμάτων και μπάζων, αλλά φαίνεται να αγνοείται επιδεικτικά.

Κατά καιρούς ο παράνομος σκουπιδότοπος γεμίζει ασφυκτικά από παραγωγικές μονάδες οι οποίες προκειμένου να γλυτώσουν το κόστος της νόμιμης διαδικασίας εναπόθεσης των απορριμμάτων τους -ενδεχομένως και εκείνων που εντάσσονται στην κατηγορία των επικινδύνων- ακολουθούν την εύκολη λύση της απόρριψης όπου τύχει…

Τα απορρίμματα στη συγκεκριμένη χωματερή δεν είναι οικιακά, σύμφωνα με πληροφορίες. Φορτηγά κατευθύνονται στο σημείο με γεμάτες καρότσες από σκουπίδια παραγωγικών μονάδων και αδειάζουν κρυφά.

Ερωτηματικά προκαλεί σημείο της ανεξέλεγκτης χωματερής όπου φαίνεται ότι το χώμα έχει σκαφτεί. Δεν αποκλείεται το έδαφος να αναμοχλεύτηκε για το θάψιμο υλικών…

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μπ. Τσαμπάζης, επιστρέφοντας χθες από τον παράνομο σκουπιδότοπο, δήλωνε ότι εάν από τους ελέγχους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος αποδειχθεί ότι γίνεται εναπόθεση απορριμμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως τοξικά, τότε θα ζητηθεί να επιβληθούν άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή Βόλου πρόκειται να ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να απαλλαγεί το περιβάλλον από μία ακόμη ανεξέλεγκτη χωματερή.

Σήμερα, στο μεταξύ, με βάση το πόρισμα της αυτοψίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σε ανακοινώσεις πρόκειται να προβεί ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δημ. Αλεξόπουλος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου