Επικίνδυνη «επιχείρηση» σκουπιδιών

επικίνδυνη-επιχείρηση-σκουπιδιών-443957

Χωματερή – βόμβα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αναπτύσσεται σε κοντινή απόσταση από το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Βόλο. Οικοπεδική έκταση κοντά στον κόμβο Σέσκλου ακριβώς δίπλα στην εθνική οδό Βόλου – Λάρισας δείχνει να έχει μετατραπεί σε… οργανωμένο παράνομο σκουπιδότοπο, με όγκους αντικειμένων -ακόμη και ύποπτων ως προς την επικινδυνότητά τους- να «ξεφυτρώνουν» με πυκνότητα ανάμεσα από τη χαμηλή βλάστηση.

Ο φωτογραφικός φακός του «Τ» βρέθηκε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη, αλλά… ελεγχόμενη χωματερή, η οποία δεν αποκλείεται να κρύβει πίσω της οργανωμένη επιχείρηση! Οι εικόνες βουνών από απορρίμματα διαχωρισμένων μεταξύ τους, μαρτυρούν ότι δεν πρόκειται για βιαστική απόρριψη σκουπιδιών, αλλά για καλά μελετημένες κινήσεις.

Η θέα του σκουπιδότοπου, ο οποίος δημιουργήθηκε ύπουλα, δείχνει ολόκληρο σχέδιο που οφείλουν να ερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και ίσως το «νήμα» να οδηγήσει σε εμπόριο που αναπτύσσεται σε βάρος του περιβάλλοντος, λίγο έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα.

Το ζήτημα λαμβάνει ακόμη πιο σοβαρές διαστάσεις, εάν αποδειχθεί βάσιμη η πληροφορία ότι με την επικίνδυνη επιχείρηση σχετίζεται το ίδιο άτομο, το όνομα του οποίου ενεπλάκη μετά από καταγγελία σε πρόσφατο μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα με διακίνηση τοξικών αποβλήτων.

Ο εφιάλτης των ανεξέλεγκτων χωματερών δείχνει δίχως τέλος. Οι καταστροφικές συνέπειες είναι εμφανείς, ενώ ο κίνδυνος να αποτελέσει ο σκουπιδότοπος εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς αυξημένος.

Περιβαλλοντικά εγκλήματα παραμένουν διάσπαρτα στη Μαγνησία λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει η αντιπυρική περίοδος. Σε μια καταπράσινη περιοχή στο ύψος του κόμβου του Σέσκλου, δεξιά από την εθνική οδό Λαρίσης, ένας απέραντος σκουπιδότοπος δημιουργήθηκε σιωπηλά.

Ξεπροβάλλει από την αριστερή πλευρά του δρόμου, με κατεύθυνση προς το λατομείο. Ένας λόφος από περίεργο υλικό μαύρου χρώματος, μαζί με έναν ακόμη από γυάλινα μπουκάλια που φαίνεται ότι για κάποιο λόγο έχουν διαχωριστεί από τα υπόλοιπα άχρηστα αντικείμενα, υποδέχονται τον επισκέπτη. Η απόρριψη των ογκωδών αντικειμένων ξεκινά ακριβώς κάτω από μία καινούργια -όπως μαρτυρά η κατάστασή της- πινακίδα, η οποία ενημερώνει: «Απαγορεύεται η ρίψη μπάζων και σκουπιδιών. Οι παραβάτες τιμωρούνται».

Οι εικόνες σκουπιδιών κάθε είδους συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται, κατηφορίζοντας μαζί με την κλήση του χωματόδρομου αριστερά, με το μεγαλύτερο μέρος τους να μην είναι ορατό από το δρόμο.

Χρειάζονται ωστόσο λίγα βήματα για να αποκτήσει κανείς πλήρη εικόνα της τριτοκοσμικής κατάστασης που επικρατεί. Μπάζα, χαλασμένα έπιπλα και συσκευές, μεγάλες πλαστικές σακούλες με ένδειξη που δείχνουν ότι το πρώην περιεχόμενό τους ήταν άκρως επικίνδυνο, τεράστια ξύλινα καρούλια, πλαστικά και ατσαλένια παλιά εξαρτήματα αυτοκινήτων… Και όλα αυτά σε κοντινή απόσταση από το ΧΥΤΑ του Βόλου!

Ενώ η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, σκουπιδότοποι στη Μαγνησία συνεχίζουν να μοιάζουν με εύφλεκτο υλικό, το οποίο στη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να αποτελέσει «εύκολη τροφή» για πυρκαγιές, με καταστροφικές συνέπειες και για τη δημόσια υγεία με την έκκληση διοξινών.

Πριν την έναρξη της περσινής αντιπυρικής περιόδου είχαν καταμετρηθεί και αποτυπωθεί φωτογραφικά σε διάφορα σημεία της Μαγνησίας περίπου 55 «ανεπίσημοι» σκουπιδότοποι ακόμη και μέσα σε δάση!

Οι αυτοψίες από το πρώην Τμήμα Πολιτικής Προστασίας είχαν οδηγήσει σε θλιβερά και ανησυχητικά πορίσματα. Διάσπαρτοι τόποι παράνομης απόθεσης απορριμμάτων συμπλήρωναν ένα πάζλ τρόμου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου επισημαίνουν ότι πέραν των άλλων οι χωματερές αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών. Είναι από τις πρώτες και κύριες αιτίες για πιθανές φωτιές, λένε χαρακτηριστικά.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
ΦΩΤΟ: Ντίνος Μπουρλής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου