Πιστεύουν ότι ήταν το αρχηγείο

πιστεύουν-ότι-ήταν-το-αρχηγείο-449448

Προκηρύξεις, οι οποίες φέρεται να συνδέουν τους συλληφθέντες για τρομοκρατική δράση με την αποστολή δεμάτων-βομβών τον περασμένο Νοέμβριο, εντοπίστηκαν στο σκληρό δίσκο φορητού υπολογιστή, που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου 53 με Σαγγαρίου στη Ν. Ιωνία. Τα νέα ευρήματα οδηγούν την Αστυνομία στην εκτίμηση ότι στο Βόλο «είχε στηθεί το αρχηγείο των Πυρήνων».
 
Χθες το πρωί, στο μεταξύ, οι έρευνες οδήγησαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες, σταθμευμένο σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το διαμέρισμα της Ελλησπόντου. Η Αντιτρομοκρατική δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αυτοκίνητο, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να αποτελούσε το όχημα που θα χρησιμοποιούνταν «στη ληστεία που ετοίμαζαν στην Εθνική Τράπεζα στο Βόλο», σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, κάτι που προκύπτει από τις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο ίδιο διαμέρισμα.
 
Τα πέντε άτομα, τα οποία συνελήφθησαν ξημερώματα Δευτέρας για συμμετοχή τους στους «Πυρήνες της Φωτιάς», στη Ν. Ιωνία, αρνήθηκαν να απολογηθούν χθες ενώπιον των ειδικών Εφετών Ανακριτών και κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ο έκτος, ο οποίος συνελήφθη στο Χολαργό, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
 
Στον υπολογιστή βρέθηκαν κείμενα ανάληψης ευθύνης για την αποστολή βομβο-δέματος στον Χάρη Καστανίδη και 14 πακέτων-βόμβες σε πρεσβείες.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θανάσης Κοκαλάκηςπροέβη χθες σε ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία των ερευνών και των εργαστηριακών εξετάσεων για την τρομοκρατία.
 
Η εργαστηριακή εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων εντόπισε:
 
* Προσχέδια, αλλά και τελική μορφή εγγράφου, το οποίο είχε αναρτηθεί σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά σε ανάληψη ευθύνης για την αποστολή 14 δεμάτων-βομβών σε πρεσβείες, οργανισμούς και πολιτικά πρόσωπα διαφόρων χωρών.
Το έγγραφο φέρει την υπογραφή «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς 25/11/2010» και συνοδεύεται από σχετικό έμβλημα.
 
* Αρχεία κειμένου που αποτελούν την τελική μορφή εγγράφου, επίσης αναρτημένου στο διαδίκτυο, με το οποίο αναλαμβάνεται η ευθύνη για την αποστολή του εμπρηστικού πακέτου στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Υπογράφεται με τις ενδείξεις «Παράνομος Τομέας Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και συνοδεύεται από το σχετικό έμβλημα.
 
* Αρχεία κειμένου που αποτελούν την τελική μορφή εγγράφου, που είχε αναρτηθεί σε ιστοσελίδα του διαδικτύου και φέρει τον τίτλο «Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο Κάλεσμα Αλληλεγγύης στους Αντάρτες της Ε.Ο. Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς στους Επαναστάτες και τα Άτομα, που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση (δίκη 17 Ιανουαρίου 2011)». Υπογράφεται με τις ενδείξεις «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και συνοδεύεται από σχετικό έμβλημα.
 
 
Κλεμμένο αυτοκίνητο
 
Στο μεταξύ οι έρευνες οδήγησαν χθες το πρωί σε επιβατικό αυτοκίνητο, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Ν. Ιωνία, μάρκας Nissan, χρώματος μολυβί, το οποίο έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες αντιστοιχούν σε ίδιας μάρκας αυτοκίνητο (Nissan Sunny πράσινο), του οποίου η άδεια κυκλοφορίας είχε εκδοθεί στην Αττική.
 
Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί το βράδυ 9 προς 10 Μαρτίου 2011 από την περιοχή του Βόλου. Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου βρέθηκε και κατασχέθηκε μέσα στο διαμέρισμα της Ελλησπόντου.
 
Το κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκε σε απόσταση 1.500 μέτρων από το διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας. Τα εξωτερικά και εσωτερικά του χαρακτηριστικά είχαν παραποιηθεί για να μην είναι αναγνωρίσιμο.
Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς και τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, συνελήφθησαν, σε οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που εξελίχθηκαν στο Βόλο και την Αττική, έξι άτομα για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.
 
Προφυλακίστηκαν

Οι απολογίες που έδωσαν ενώπιον των Εφετών Ανακριτών οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν τυπικές, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία.

 

Μόνο οΚώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος συνελήφθη στο Χολαργό –οι υπόλοιποι πέντε συνελήφθησαν στη Ν. Ιωνία- απολογήθηκε και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατική οργάνωση. Ανέφερε ότι ανήκει στον αναρχικό χώρο και κάνει λόγο για ποινικοποίηση της κοινωνικής του ζωής με την εμπλοκή του στην υπόθεση.
 
Αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι στον Κώστα Παπαδόπουλο πρέπει να επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος.

 

Παπουτσής: «Παραδώστε τα όπλα»
Να αφήσουν τα όπλα και τη βία κάλεσε τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα μας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Ο υπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Θέλω σε όλους εκείνους τους νέους που ερωτοτροπούν με τη βία και εκστασιάζονται με την ιδέα της κατατρομοκράτησης της κοινωνίας να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Θα τους έλεγα να αφοπλιστούν. Να αφήσουν τη βία. Γιατί η ζωή είναι δική τους».

Ο κ. Παπουτσής προσκάλεσε «όσους έχουν στην κατοχή τους όπλα προετοιμαζόμενοι για την «επανάσταση» να βασισθούν στη δύναμη των ιδεών και στις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θέλω να τους καλέσω ευθέως να αφήσουν τα όπλα και τα εκρηκτικά», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας ο υπουργός είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές, ότι δεν θα ακούσoυν από αυτόν τη φράση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας ή εξάρθρωση της τάδε τρομοκρατικής οργάνωσης».

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο το οποίο γεννάται και αναπαράγεται. Και γιατί πιστεύω ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι εμείς πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που γεννούν την τρομοκρατία, να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του. Σε κάθε περίπτωση, να αποτρέψουμε όσους επιλέγουν τη βία ως στάση ζωής για να έχουν την ευκαιρία να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου