Ανάσυρση μεσογειακού ναυαγίου…

ανάσυρση-μεσογειακού-ναυαγίου-460129

Μετά το ναυάγιο των Μεσογειακών Αγώνων και το διεθνές ρεζίλεμα για την Ελλάδα, ο Βόλος και η Λάρισα αλλάζουν ρότα… Η «βάρκα» προς το 2013, από την οποία αποβιβάστηκε με απόφαση της Διεθνούς Μεσογειακής Επιτροπής η κορυφαία αθλητική διοργάνωση, προσπαθεί να συγκρατήσει -ενώ μπατάρει- κονδύλια για έργα και προβολή της Θεσσαλίας.
 
Σε αυτό το «ταξίδι» όμως που άλλαξε αναγκαστικά προορισμό, ώστε να μη χαθούν για τη Θεσσαλία τουλάχιστον οι προοπτικές που διαφάνηκαν για υποδομές, ελάχιστοι έβγαλαν εισιτήριο…
 
Από τους 23 βουλευτές της Θεσσαλίας μόλις τέσσερις παρέστησαν στη σύσκεψη που συγκάλεσαν χθες στο Δημαρχείο Βόλου ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και οι Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας Παν. Σκοτινιώτης και Κ. Τζανακούλης. Η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση και οι βουλευτές Κ. Καρτάλης, Θαν. Νάκος και Α. Ροντούλης έσπευσαν τρεις ημέρες μετά την απόφαση της ΔΕΜΑ να συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη που επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα…
 
Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Θεσσαλίας στο ελληνικό κοινοβούλιο προσπέρασαν αδιάφορα την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων.
 
Κόκκινο πανί ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσος, τον οποίο στη διάρκεια της σύσκεψης η Ροδούλα Ζήση κάλεσε σε έντονο ύφος αλλά και τον Ισίδωρο Κούβελο –μετά και από φραστικό επεισόδιο Ροντούλη-Κολέτσου- να απαντήσει για τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΜΑ.
 
Λάδι στη φωτιά έριξε ο Γ. Κολέτσος, όταν ο Α. Ροντούλης του ζήτησε να αναγνωρίσει μια επιστολή που κρατούσε στο χέρι του και η οποία μετέφερε τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύσκεψης (14 Ιανουαρίου) εκπροσώπων της Θεσσαλίας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνστανίνου.
 
Επρόκειτο για e-mail του Γ. Κολέτσου προς τον πρόεδρο της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι, με το οποίο  ενημέρωνε ότι ο υπουργός Οικονομικών εντυπωσιάστηκε από το αναπτυξιακό «αποτύπωμα» των Αγώνων. «Με αυτή την προχειρότητα χειρίστηκαν την υπόθεση», ανέφερε ο κ. Ροντούλης, ενώ όταν ο κ. Κολέτσος του απευθύνθηκε ρωτώντας τον «ποιος είστε εσείς, κύριε», προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου, αλλά και της Αντιπροέδρου της Βουλής.
 
«Σωσίβιο» σε έργα
Υπό το ισχυρό «χαστούκι» για την Ελλάδα, ο Βόλος και η Λάρισα -διοργανώτριες μέχρι πρότινος πόλεις των Μεσογειακών του 2013- στρέφουν πλέον τις προσπάθειές τους σε ό,τι μπορεί να περισωθεί.
 
Το ελληνικό γόητρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, η Θεσσαλία έμεινε με μια σειρά «πέτσινων» δεσμεύσεων στο χέρι και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, εκ των οποίων οι περισσότεροι αποδέχονται μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις για το παρασκήνιο που οδήγησε στην πρωτόγνωρη απόφαση να αφαιρεθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες από χώρα που πήρε την ανάληψή τους.
 
Με το μεγάλο ερώτημα για το εάν δόθηκαν οι απαιτούμενες εγγυήσεις στη ΔΕΜΑ στο ζήτημα της φιλοξενίας των αθλητών να αναζητά απαντήσεις, οι τέσσερις βουλευτές, οι δύο Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης συμφώνησαν το πρώτο επόμενο βήμα να είναι άμεση συνάντηση -αν είναι δυνατόν και σήμερα- με τον Πρωθυπουργό ή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεοδ. Πάγκαλο, διεκδικώντας συγκεκριμένο χρηματοδοτικό κωδικό στο υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση έργων που είχαν προγραμματιστεί ενόψει του 2013 και δράσεις προβολής της Περιφέρειας.
 
Επιταγή μπατακτσή…
«Επιταγή από μπατακτσήδες εγώ δεν παίρνω, γιατί γνωρίζω ότι δεν θα την πληρωθώ», ήταν η φράση στην οποία περιέκλεισε τη διαφορετική στάση ο βουλευτής της Ν.Δ. Θαν. Νάκος, θεωρώντας απόλυτο λάθος τη διεκδίκηση των συνοδών έργων, λέγοντας «όταν δεν έχουμε να φάμε, ορεκτικά ζητάμε». Κατά την άποψη του κ. Νάκου σε περίοδο οικονομικής ύφεσης και φτώχειας προέχει η προβολή «για να αποκτήσεις πελάτες», προτείνοντας η πρόταση προς την κυβέρνηση να αποσυνδεθεί από τα έργα και να στραφεί σε τρόπους ανάπτυξης.
 
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση άνοιξε «πυρ» εναντίον της ΔΕΜΑ. «Καμία Διεθνής Επιτροπή δεν είναι άγια και δεν υπηρετεί τη διαφάνεια. Όποιος δώσει περισσότερα βρίσκει μια θέση στον ήλιο, αλλά πρέπει να συμβιβαστεί με τα εγκαύματα…», είπε.
 
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Ζήση, δεν συμβιβάστηκε. Η βουλευτής απαίτησε μια σοβαρή επιστολή από τη ΔΕΜΑ για το ποια ήταν τα κριτήρια αξιολόγησης. Η κ. Ζήση κάλεσε σε ετοιμότητα για τα επόμενα βήματα και σε συνοχή της Θεσσαλίας, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, όπως σχολίασε.
 
Το κεφάλαιο των Αγώνων έκλεισε, αλλά δεν σημαίνει ότι μηδενίζεται το κοντέρ για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας να μείνουν στη Θεσσαλία με συγκεκριμένα κονδύλια σε κωδικό του υπουργείου Οικονομικών τα έργα-προίκα.
 
«Προσθέτεις ακάλυπτες επιταγές», τον διέκοψε ο κ. Νάκος. Ο Δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης παρενέβη ζητώντας να μην στογγυλοποιούνται καταστάσεις, αναφέροντας ότι 15 μήνες τώρα κανείς δεν απαντούσε για προϋπολογισμούς και έργα.
 
«Αυτό είναι ντροπή. Ποιος θα την ξεπλύνει», αναρωτήθηκε ο κ. Τζανακούλης, δείχνοντας την επιστολή Αντάντι με την οποία βρέθηκε η Ελλάδα εκτός Μεσογειακών Αγώνων.
 
Ο Α. Ροντούλης έθεσε στο μεταξύ μια σειρά ερωτημάτων, όπως εάν θα επιστραφούν το 1,1 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν, τι θα γίνει με τους μισθούς των 25 υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 22 από την Αθήνα, αλλά και εάν θα διεκδικηθούν δικαστικά οι μισθοί του Γ. Κολέτσου. Ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ αποδέχθηκε ότι «οι ευθύνες για τους μισθούς και όλα τα υπόλοιπα πρέπει σαφέστατα να αναζητηθούν».
 
Φραστικό επεισόδιο με τον κ. Νάκο προκλήθηκε όταν ο κ. Ροντούλης μίλησε για επιμερισμό ευθυνών και στα δύο κόμματα, με τον βουλευτή της Ν.Δ. να αντιδρά για τον «λογαριασμό» του βουλευτή του ΛΑΟΣ.
 
Επόμενα βήματα
Τα αποτελέσματα της σύσκεψης συνόψισαν ο Δήμαρχος Βόλου Παν. Σκοτινιώτης και ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη, η κυβέρνηση εφόσον είχε αρνητική θέση για τους Μεσογειακούς όφειλε νωρίτερα να αναλάβει πρωτοβουλίες αποδέσμευσης της χώρας από την υποχρέωση. Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Θεσσαλία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα και στάθηκε στο μείζον ζήτημα των εγγυήσεων, εάν τελικά δόθηκαν από την Κυβέρνηση. Διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες, ανέφερε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να παραμείνουν οι Αγώνες για να διαφυλαχθεί το κύρος της χώρας, αλλά με εγγυήσεις υψηλού κυβερνητικού επιπέδου.
 
Οι επόμενες κινήσεις πλέον είναι άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου να ζητηθούν εξηγήσεις για το χειρισμό της υπόθεσης, αλλά κυρίως δεσμεύσεις για τη διασφάλιση ειδικού κωδικού ενός αντισταθμιστικού αναπτυξιακού πακέτου. Δεσμεύσεις θα ζητηθούν για φιλοξενία εθνικής κλίμακας αθλητικών γεγονότων στο Βόλο και τη Λάρισα.
 
Ο κ. Αγοραστός πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των διεκδικήσεων που τίθεται, την οποία αποδέχθηκαν οι Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας.
 
Αντιδράσεις εμπόρων και ξενοδόχων
Από τον κύκλο των αλυσιδωτών αντιδράσεων δεν έλειψαν και οι έμποροι και ξενοδόχοι της Μαγνησίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ανυπολόγιστη ζημιά» στους κλάδους τους από τη ματαίωση των Μεσογειακών, ενώ με σκληρό λόγο χαρακτήρισαν τους εμπλεκόμενους φορείς «ερασιτέχνες», ζητώντας τουλάχιστον τα κονδύλια των Αγώνων να απορροφηθούν σε έργα στην Θεσσαλία.
 
Κοινή συνεδρίαση
Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης ενημερώθηκαν χθες το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, τα οποία συνεδρίαζαν το απόγευμα. Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 12 μ. στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας συγκαλείται κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Βόλου και Λάρισας, με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Θεσσαλίας και εκπροσώπων φορέων.
 
 
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου