«Ισχυρά συμφέροντα περιμένουν…»

ισχυρά-συμφέροντα-περιμένουν-460225

«Κόκκινη γραμμή» απέναντι στον επιχειρούμενο ευτελισμό του λειτουργήματός τους -εκεί όπως λένε θα οδηγήσει η απελευθέρωση του επαγγέλματος με τον τρόπο που σχεδιάζεται- έχουν τραβήξει οι δικηγόροι του Βόλου με τις πολυήμερες επαναλαμβανόμενες αποχές από τα καθήκοντά τους.
Κινητοποίηση που δείχνει ότι δεν θα τερματίσει σύντομα… Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αναστάσιος Βολιώτης σε συνέντευξή του στον «Τ» διαβλέπει διαρκή αγώνα, όσο η πολιτεία συνεχίζει να «παίζει», όπως λέει, με τους θεσμούς.
Ο κ. Βολιώτης δηλώνει την απόφαση των δικηγόρων να σώσουν την αξιοπρέπειά τους και να βάλουν φρένο στο δρόμο που ανοίγει το προς ψήφιση νομοσχέδιο για οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, που θα αφανίσουν την ατομική μαχόμενη δικηγορία και θα οδηγήσουν.
Ο νυν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου επιβεβαιώνει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές των δικηγόρων. Άλλωστε, όπως τονίζει, τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά αποτελούν σαφέστατη ηθική εντολή για να συνεχίσει η σημερινή διοίκηση το έργο της.

– Γιατί σας φοβίζει η απελευθέρωση του επαγγέλματος, εφόσον υποστηρίζετε ότι είναι ήδη απελευθερωμένο το επάγγελμα;

 
Μας φοβίζει η άγνοια του οικονομικού επιτελείου και των αρμοδίων της κυβέρνησης για το ότι οι δικηγόροι είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί, σύμφωνα με το ν.δ. 3026/1954 και ότι πρέπει να εξασφαλισθούν γι’ αυτούς οι προϋποθέσεις αξιοπρεπούς άσκησης του λειτουργήματος, στο οποίο λειτούργημα έχει αναθέσει η πολιτεία συγκεκριμένη κοινωνική αποστολή, που δεν είναι άλλη από την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Απελευθέρωση που ταυτίζεται με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και των γεωγραφικών περιορισμών σημαίνει ευτελισμό του λειτουργήματός μας.
Με την κατάργηση μάλιστα των ελαχίστων αμοιβών υποθάλπεται η φοροδιαφυγή, πράγμα που η κυβέρνηση –και καλώς κάνει- έχει βάλει ως στόχο να περιορίσει.
 
 
- Κατά το… Πολωνός υδραυλικός υπάρχει περίπτωση με την απελευθέρωση να δούμε Γάλλους δικηγόρους στο Βόλο;
 
Αυτό είναι υπερβολικό και ανήκει στη σφαίρα της ουτοπίας. Δεν μας απασχολεί αυτό το πρόβλημα. Αν μπορεί να έρθει κάποιος δικηγόρος από τη Γαλλία, καλώς να έλθει. Τότε θα εκτιμήσουμε και τα «νομικά» του. Ο πολίτης, όμως, δεν θα έχει κανένα απολύτως οικονομικό κέρδος από το να έχει δικηγόρο αλλοδαπό, ο οποίος μάλιστα θα αγνοεί παντελώς το ελληνικό δίκαιο και δύσκολα θα φέρει εις πέρας μια έστω απλή δικαστική υπόθεση. Δεν μπορεί εν κατακλείδι να συγκρίνουμε, όμως, ανόμοια πράγματα.
 
 
- Πόσο πιθανό είναι να δεχθείτε επαγγελματική πίεση από συναδέλφους σας στην Αθήνα, οι οποίοι μέσα από οργανωμένες νομικές εταιρίες θέσουν τους δικηγόρους της περιφέρειας εκτός ανταγωνισμού;
 
Δυστυχώς, οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα είναι βέβαιο ότι ζητούν φθηνή δικηγορική εργασία, αδιαφορώντας για τον χαρακτήρα και το σκοπό του λειτουργήματός μας και τις προϋποθέσεις της αξιοπρεπούς δικηγορίας. Βεβαίως και θέλουν τα οικονομικά συμφέροντα να περιορίσουν την άσκηση ατομικής δικηγορίας σ’ όλη την Ελλάδα.
Δεν θα μας «πιέσουν» λοιπόν οι συνάδελφοι της Αθήνας, αλλά οι εταιρίες που θέλει προς ψήφιση το νομοσχέδιο να καθιερώσει, αφανίζοντας την ατομική μαχόμενη δικηγορία και οδηγώντας συνάμα τους συναδέλφους μου άλλους στην περιθωριοποίηση και άλλους στην υπαλληλοποίηση.
 
 
- Αισθάνεστε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, προασπίζοντας με συντεχνιακή λογική τα συμφέροντα των μελών του, σας «πούλησε» κρατώντας θετική στάση στο θέμα της απελευθέρωσης;
 
 
Αισθάνομαι ότι η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν συμβουλεύτηκε τα θεσμικά όργανα. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε μια διαστολή. Άλλο διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλο δικηγορικός κόσμος.
Στην Αθήνα δεν έχει εκφραστεί ο δικηγορικός κόσμος, γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Ποια είναι η ευκαιρία; Η σύγκλιση γενικής συνέλευσης. Τη στιγμή που δεν συγκλήθηκε γενική συνέλευση για το επί μήνες συζητούμενο ζήτημα της «απελευθέρωσης» δεν νομίζω ότι έχουμε ακριβή θέση των απόψεων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών φοβάμαι ότι δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της συνδικαλιστικής του ιστορίας και παραδόσεως.
 
 
 
- Για τρίτη εβδομάδα είναι σε εξέλιξη η αποχή από τα καθήκοντά σας. Συνεκτιμώντας τα τελευταία δεδομένα και τη στάση της κυβέρνησης, υπάρχει το ενδεχόμενο η κινητοποίηση να λάβει τη μορφή διαρκείας;
 
Η αποχή των δικηγόρων είναι το έσχατο μέσο άμυνας. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει εκ μέρους της Κυβέρνησης μία προοδευτική θέση. Η πολιτεία με τη στάση της ταλαιπωρεί την κοινωνία. Δεν επιθυμεί έντιμο διάλογο και προσπαθεί να καθησυχάσει τους πάντες και να καυχιέται ότι κάνει «διαβούλευση». Τελικά πράττει αυτό που θέλει ταλαιπωρώντας τους πολίτες, αδιαφορώντας για τη νόθευση του θεσμικού μας ρόλου. Κυρίως, όμως, θα μου επιτρέψετε τη φράση ότι «παίζει» με τους θεσμούς. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη να βρει τη λύση. Γι’ αυτό ρωτήστε την αν θέλει να βρει τη λύση.
Εμείς είμαστε ανοιχτοί σ’ ένα καλόπιστο διάλογο διαρκείας και σοβαρότητας και αυτόν περιμένουμε. Αρκεί να γίνει προ της ψήφισης του νομοσχεδίου. Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας, να αντιμετωπίσουμε τη μεθοδευμένη υποβάθμιση του λειτουργήματός μας και τέλος να αποφύγουμε τον διασυρμό των μελών μας και την κατάργηση της αυτοτέλειας του Συλλόγου μας. Για τη μορφή του αγώνα η μόνη αρμόδια να απαντήσει είναι η γενική συνέλευση. Διαβλέπω, όμως διαρκή και συνεχή αγώνα.
 
 
- Πόσο επιτείνεται το πρόβλημα της απονομής Δικαιοσύνης από την κινητοποίηση του κλάδου σας;
 
Σαφώς με ευθύνη της πολιτείας προστίθεται προβλήματα στην ήδη πολύπαθη Δικαιοσύνη, μιας και δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η δικαιοσύνη χωρίς δικηγόρους.
 
 
- Ακούγεται ότι πρόθεσή σας είναι να διεκδικήσετε και πάλι την ψήφο των δικηγόρων στις επικείμενες εκλογές του Δ.Σ.Β. το Φεβρουάριο. Γιατί ζητάτε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συναδέλφων σας στο πρόσωπό σας;
 
 
Κατά την τελευταία εξαετία, από το 2005 έως σήμερα, η διοίκηση του Συλλόγου μας ανέπτυξε πολύπλευρη και πολυεπίπεδη δράση, σε ενδοδικηγορικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο, δραστηριότητα που κατέστησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου αξιόπιστο, κοινωνικό συνομιλητή των κεντροβαρών φορέων της περιοχής και τον καταξίωσε στη συνείδηση των συμπολιτών μας.
Η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται συστηματικά, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Δικηγορικό Σώμα από την πολιτεία –με την οποία επιχειρείται η νόθευση του θεσμικού μας ρόλου ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης και η σταδιακή οικονομική εξαθλίωση και εν τέλει περιθωριοποίηση μιας μεγάλης μερίδας του σημερινού δικηγορικού σώματος, προς όφελος ισχυρών οικονομικών παραγόντων- απειλεί να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την 150χρονη παράδοση του δικηγορικού λειτουργήματος και όλα τα κρίσιμα επιτεύγματα των δικηγορικών συλλόγων, ως οργανωμένης έκφρασης των συναδέλφων.
Η σχεδόν καθολική αποδοχή του έργου της διοίκησης του Συλλόγου, καθώς και η εμπιστοσύνη που καθημερινά εκδηλώνουν οι συνάδελφοι στη δυνατότητα και την εμπειρία μας να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα, ενωτικά και αποτελεσματικά τις δύσκολες προκλήσεις των καιρών, αποτελούν για μένα σαφέστατη ηθική εντολή συνέχισης του έργου μας, ώστε να κρατήσουμε ψηλά τις παραδόσεις και τις αξίες του δικηγορικού λειτουργήματος.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου