ΤΟΠΙΚΑ

Καταστηματάρχες στους… καπνούς

καταστηματάρχες-στους-καπνούς-464851

Στους… καπνούς του αντικαπνιστικού νόμου έχουν πνιγεί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι ρυθμίσεις που θα έκοβαν «μαχαίρι» το κάπνισμα σε καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και δημόσιους χώρους τέθηκαν σε εφαρμογή –αν και με μεγάλα κενά- ενιαία.

Οι έλεγχοι αποσυντονίστηκαν χάρη των εκλογών, επανήλθαν αιφνιδιαστικά εν μέσω του κλίματος χαλαρότητας που δημιουργήθηκε με βροχή προστίμων, ξαναπάγωσαν λόγω των χριστουγεννιάτικων εορτών και πλέον επιστρέφουν.

Σε ποιους, πότε και για ποιο λόγο θα επιβάλλονται πρόστιμα παραμένει άγνωστο, μέσα στο θολό τοπίο που δημιουργούν οι διαρκείς ανακοινώσεις για αλλαγές, που συνοδεύονται τελευταία με φοροεισπρακτικά μέτρα.

Ο αντικαπνιστικός νόμος, εξαιτίας των πολλών ατελειών, όπως αποδείχθηκε, δεν έπαψε να… επανεξετάζεται από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του. Στο Βόλο, τα καταστήματα λειτουργούν κατά το δοκούν. Σε άλλα τα «φουγάρα» απουσιάζουν παντελώς από τα τραπεζάκια, σε ορισμένα ο καπνός τσιγάρου δίνει το παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ενώ υπάρχουν και εκείνα όπου τα τασάκια εμφανίζονται από το απόγευμα και έπειτα.

Σε κάθε περίπτωση οι καταστηματάρχες αν και δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει, προσπαθούν να περισώσουν την πελατεία τους.

«Υπάρχουν καταστήματα με μηδενικό τζίρο. Εκτός από την κρίση, η απαγόρευση του καπνίσματος κρατά άδεια πολλά μαγαζιά», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών κέντρων εστίασης και διασκέδασης Μαγνησίας Απ. Αθανασός.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα της κίνησης έως και 15% πάνω στο ποσοστό που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Οι ανακοινώσεις που επίκεινται για επιβολή φόρου τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισμα στους πελάτες τους, αναγκάζει τους καταστηματάρχες να ανάψουν τσιγάρο…

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το κάπνισμα να επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, δηλαδή στα μπουζούκια, τα μιούζικ χολ, τα µπαρ κάθε μορφής και στα καζίνα. Αντίθετα, θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα γρήγορου φαγητού, κινηματογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών και αίθουσες εκδηλώσεων κάθε μορφής.

Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν τα συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθμιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισμα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ημέρες λειτουργίας του.

«Το φοβόμασταν. Από τη στιγμή που δεν έφερε αποτέλεσμα η «βιομηχανία» προστίμων, έρχεται η «βιομηχανία» τέλους για το κάπνισμα», δήλωσε ο κ. Αθανασός.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες. Όπως πρόσθεσε «τίποτε ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο και φαίνεται ότι ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Είμαστε σε αναμονή για το τι τελικά θα ισχύσει, γιατί ακόμη πετάνε ιδέες στον αέρα για να δουν πού θα πέσουν…»

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης απορρίπτουν εκ των προτέρων τυχόν ρυθμίσεις που θα καταργήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος κατ’ όνομα, αλλά θα θέσουν ανεφάρμοστους όρους και ανέφικτες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων μας ως χώρων καπνιζόντων, με σκοπό να καταλήξουμε και στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους.

Ο κλάδος επαναλαμβάνει ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών και το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων ανθρώπων.

Στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, πάντως, επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με τις συζητήσεις που θέλουν την κατάργηση ή την τροποποίηση του νόμου, ο αντικαπνιστικός ισχύει ως έχει και οι έλεγχοι θα γίνονται κανονικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου