Κατά κοπάδια… η «ελληνοποίηση»

κατά-κοπάδια-η-ελληνοποίηση-465662

 

«Σεισμό» προκαλούν σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας οι παράνομες ελληνοποιήσεις κρεάτων. Κτηνοτρόφοι φέρεται να γνωρίζουν την παράνομη διακίνηση φορτίων που βαφτίζονται εγχώρια και προκαλούν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, ωστόσο δεν μπορούν να αποδείξουν τις σοβαρές υποψίες τους ελλείψει ελέγχων στην αγορά.

Τα ντόπια κρέατα-μαϊμού είναι μέρος μόλις των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εξαντλούν κάθε απόθεμα υπομονής σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις μονάδες τους και να αποφύγουν το λουκέτο και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

«Σας δίνουμε τον πρώτο λόγο, σας ακούμε, σας θέλουμε ενεργούς συνδιαμορφωτές της πολιτικής της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το «δια ταύτα»», ήταν η δέσμευση που ανέλαβε χθες σε σύσκεψη στο γραφεί του με εκπροσώπους κτηνοτρόφων ο αιρετός Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

Στη διάρκεια της σύσκεψης άκουσε τις περιγραφές τους για μεγάλες και πολύχρονες εκκρεμότητες που φρενάρουν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, όπως οι αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων και η ρύθμιση των χρεών τους, ενώ κατέγραψε τις προτάσεις τους για τις εξαγωγές και τον επανασχεδιασμό της κτηνοτροφικής πολιτικής.

Ο κ. Αγοραστός διευκρίνισε ότι στόχος μέσα από τον διάλογο είναι να προκύψουν συγκεκριμένες και κυρίως υλοποιήσιμες αποφάσεις.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας Μιχάλη Τζιότζιο και τα μέλη της διοίκησης, επαναβεβαίωσε ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία» και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι «η αιρετή Περιφερειακή Αρχή είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τους κτηνοτρόφους».

Ποιμνιοστάσια στον «αέρα»

Για πολλά χρόνια οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους, όχι όμως με δική τους υπαιτιότητα. Παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που εμποδίζουν την έκδοση των πολυπόθητων αδειών, παραμένουν σε σημείο-μηδέν.

Χωρίς άδεια είναι αδύνατη η συμμετοχή τους σε αναπτυξιακά προγράμματα. Η «αδειοδότηση» αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε βασικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπως είναι το μέτρο για τα Σχέδια Βελτίωσης που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης μέσω της καλύτερης χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Στη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει, οι κτηνοτρόφοι κρίνουν αναγκαίο το «πάγωμα» των χρεών τους για τρία χρόνια και προτείνουν για να βγουν από το αδιέξοδο τη λειτουργία του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, την επαναφορά στήριξης από γαλακτοβιομηχανίες σε επίπεδο τεχνικό και κατάρτισης, τη δημιουργία ζωνών γάλακτος, την αναπαραγωγή ζώων στην Ελλάδα και του ουσιαστικού ελέγχου της αγοράς με την αυστηρή εφαρμογή των νόμων.

Ο Περιφερειάρχης πρόκειται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με κτηνοτρόφους και των υπόλοιπων νομών της Θεσσαλίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου