«Βρείτε λύσεις…» καλεί ο Κ. Αγοραστός

βρείτε-λύσεις-καλεί-ο-κ-αγοραστός-466402

Μπροστά στις απειλές για πρόστιμα και φωτογραφίες οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν στους σταθμούς διοδίων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω», πολίτες που έχουν πλαισιώσει το κίνημα εμφανίζονται απτόητοι…

Οι τελευταίες εξελίξεις για «μέτρα» κατά των «παραβατών» σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις από τις 9 Ιανουαρίου στο τέλος των διοδίων, προμηνύουν μαζικές τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, «βρείτε λύσεις με σύνεση και κοινωνική υπευθυνότητα» ήταν το μήνυμα του Κ. Αγοραστού σε κυβέρνηση, κατασκευαστές και τράπεζες για τους δρόμους και τα διόδια.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις νέες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι «σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές επιβάλλεται απ’ όλους να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και κοινωνική υπευθυνότητα».

Η τιμή των διοδίων, τόνισε, πρέπει να αντανακλά την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, προσθέτοντας ότι «το οικονομικό περιβάλλον την εποχή σύναψης των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων είναι τελείως διαφορετικό από το σημερινό. Το εισόδημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων έχει μειωθεί και βαίνει διαρκώς μειούμενο – σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν υπάρχει καν εισόδημα…».

«Υπό το πρίσμα αυτό η αύξηση της τιμής των διοδίων όχι μόνο δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για τις κοινοπραξίες, αλλά θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα»: περαιτέρω μείωση των εσόδων τους μέσω αφ’ ενός της μείωσης της κυκλοφορίας και αφ’ ετέρου της αποφυγής καταβολής του αντίτιμου των διοδίων (πολλοί οδηγοί καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές διαδρομές), κοινωνική ένταση με ανυπολόγιστες συνέπειες, απαξίωση της χρησιμότητας των έργων στη συνείδηση της κοινωνίας, επίταση του αδιέξοδου που βιώνουν χιλιάδες οδηγοί από τις διαρκείς αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, το αντίτιμο των διοδίων, τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, λύσεις μπορούν να βρεθούν, χωρίς να διαρραγεί περαιτέρω ο κοινωνικός ιστός, λέγοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν η κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε πριν τις εκλογές του 2009 τη μείωση της τιμής των διοδίων, οι εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων και οι τράπεζες, στις οποίες πρόσφατα δόθηκε νέα ένεση ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο ακριβώς για να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά.

«Ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε ανόθευτα την φωνή της κοινωνίας της Θεσσαλίας εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ήδη έχω ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην οποία πρόκειται να θίξω και αυτό το σημαντικό θέμα», ενημέρωσε ο αιρετός Περιφερειάρχης.

Δεν πτοούνται…

Ούτε τα περί επιβολής προστίμων, ούτε τα εξώδικα, ούτε η είδηση ότι η με την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οι εταιρίες θα μπορούν πλέον να φωτογραφίζουν τα οχήματα που περνούν τις μπάρες δίχως να καταβάλουν το τέλος φαίνεται ότι πτόησε όσους κατά κύματα πλέον πλαισιώνουν το κίνημα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω».

Η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Βόλο χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα, όπως συνέβη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, από τις Επιτροπές που ετοιμάζουν τις αυριανές κινητοποιήσεις στην εθνική οδό.

Στις 11:20 το πρωί της Κυριακής αποφασίστηκε προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο Βόλου. Οι συγκεντρωθέντες θα κατευθυνθούν στα διόδια Μοσχοχωρίου, όπου θα ανοίξουν τις μπάρες στις 12 το μεσημέρι. Την ίδια σημέρα, στις 3 μ.μ. θα σηκώσουν τις μπάρες στα διόδια Μακρυχωρίου-Πυργετού.

«Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε από την προσπάθεια εκφοβισμού του κινήματος ενάντια στα διόδια, συμμετείχαν τέσσερις δικηγόροι του κινήματος. Ανέφεραν ότι υπάρχει νομολογία που δεν επιτρέπει την επιβολή προστίμου από ιδιώτες. Ο διακεκριμένος ποινικολόγος Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο νομικό καθεστώς και ότι πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα εκφοβισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και των εταιριών.

Η κοινή διαπίστωση ήταν ότι τέτοιες προσπάθειες εκφοβισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και των εταιριών δεν μας φοβίζουν, αντίθετα μας εξοργίζουν. Παράλληλα με τη νομική μας αντίδραση η μεγάλη μάχη θα δοθεί κινηματικά στους δρόμους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Η αυριανή κινητοποίηση θα είναι πανελλαδική και διαμαρτυρόμενοι πολίτες θα ανοίξουν όλους τους σταθμούς διοδίων, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καλαμάτα.

Στηρίζει τις πρωτοβουλίες

Σε ανακοίνωση για το κίνημα πολιτών στους δρόμους χωρίς διόδια η παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» αναφέρει:

«Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αύξησης της ανεργίας και μειώσεων των μισθών, η κυβέρνηση ενέκρινε τόσο την δημιουργία νέων σταθμών διοδίων, όσο και την αύξηση της τιμής των υπαρχόντων για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες. Οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν τα νέα αυξημένα διόδια χωρίς η πρόοδος και η ποιότητα των κατασκευών να αντιστοιχεί σε ανάλογη βελτίωση των αυτοκινητοδρόμων, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν, μετατρέποντας την αντίστασή τους σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

Η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», που και προεκλογικά έθετε το θέμα της κατάργησης των διοδίων στις μετακινήσεις των Θεσσαλών πολιτών για διαδρομές από και προς τον τόπο της εργασίας τους, στηρίζει και ενισχύει τις πρωτοβουλίες των πολιτών ενάντια στα διόδια που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου