Εξι στους δέκα δεν πληρώνουν διόδια!

εξι-στους-δέκα-δεν-πληρώνουν-διόδια-466732

Υπό τη… βροχή των αυξήσεων στους σταθμούς των διοδίων, νέες κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς ανοίγοντας τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων προγραμματίζει την ερχόμενη Κυριακή το κίνημα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω».

Φορείς και πολίτες, οι οποίοι ολοένα και περισσότεροι πλαισιώνουν το κίνημα ενάντια στα διόδια, επιστρέφουν στις εθνικές οδούς, αντιδρώντας στην καταβολή των διοδίων, στις διαρκείς αυξήσεις χωρίς ταυτόχρονα τα απαιτούμενα έργα στο οδικό δίκτυο και πλέον στις καινούργιες τελευταίες αυξήσεις σχεδόν σε όλους τους σταθμούς της χώρας.
Χθες το απόγευμα μία ακόμη οργανωτική σύσκεψη συγκλήθηκε στο Χώρο Κινημάτων «Στέκι» στο Βόλο για τα ελεύθερα διόδια, ώστε να προετοιμάσουν τις επικείμενες κινητοποιήσεις.

Η σύσκεψη οργανώθηκε από επιτροπές αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων Μαγνησίας, αλλά και από το Πανελλαδικό Συντονιστικό με κεντρικό σύνθημα «Ελεύθεροι δρόμοι και χώροι για όλους. Δεν πληρώνουμε διόδια, δεν πληρώνουμε την κρίση τους. Κατάργηση όλων των διοδίων».

Το πανελλαδικό συντονιστικό επιτροπών αγώνα κατά των διοδίων διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με άνοιγμα των διοδίων σε όλο το μήκος της διαδρομής από τη Θεσσαλονίκη έως την Καλαμάτα.

Οι κινητοποιήσεις θα έχουν φόντο τις νέες αυξήσεις που ανακοίνωσε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. και θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Ιανουαρίου προς Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Πελασγία 2,60 ευρώ, Μοσχοχώρι 2,90 ευρώ, Πλευρικός Γυρτώνης 0,50 ευρώ, Πλευρικός Μακρυχωρίου 0,80 ευρώ, Μακρυχώρι 1 ευρώ, Πυργετός 2,30 ευρώ, Λεπτοκαρυά 3,10 ευρώ.

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και θα ισχύει για όλους τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών του e way.

Σε ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Κατοίκων Πολιτών και Εργαζομένων ενάντια στα διόδια αναφέρεται ότι «το διαρκώς διογκούμενο με γεωμετρική πρόοδο, οργανωμένη μορφή και κοφτερή αιχμή, πανελλαδικό κίνημα: «Δεν πληρώνουμε διόδια – Δεν πληρώνουμε την κρίση τους» έχει τρομοκρατήσει την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές εταιρίες που εισπράττουν το χαράτσι».
Η Επιτροπή αναφέρεται σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ήδη το 60% των διερχόμενων από τους εθνικούς δρόμους αρνείται να πληρώσει διόδια.

«Οι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις, που υπογράφηκαν το 2007 στη Βουλή, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ παραχωρούν την εκμετάλλευση των δημόσιων, εθνικών μας δρόμων σε ιδιωτικές πολυεθνικές. Τους εθνικούς μας δρόμους που έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια από την Εφορία αλλά και με διόδια, τέλη κυκλοφορίας και φόρους στα καύσιμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Στις ίδιες τις συμβάσεις παραχώρησης προβλέπεται ότι η μόνη υπεύθυνη για την είσπραξη των διοδίων είναι η εταιρία και το δημόσιο δεν έχει καμία εμπλοκή. Επίσης προβλέπεται ότι φωτογράφιση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος μπορεί να γίνει μόνο όταν ο σταθμός διοδίων λειτουργεί με το σύστημα της ελεύθερης ροής οχημάτων (χωρίς μπάρες δηλαδή, Ν.3535 άρθρο 3).

Επίσης οι συμβάσεις προβλέπουν μία σειρά όρων οι οποίοι πρέπει να πληρούνται προκειμένου οι εταιρίες αυτές να έχουν το δικαίωμα είσπραξης διοδίων (ολοκληρωμένο δίκτυο ασφαλών παραδρόμων, χιλιομετρική χρέωση, ηχοπετάσματα, φωτισμός, τουαλέτες κ.λ.π.) που φυσικά δεν πληρούνται. Και φυσικά το κράτος κάνει τα στραβά μάτια!

Οι εταιρίες αυτές έχουν δεχθεί πολεοδομικά πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για παράνομη κοπή δέντρων, αυθαίρετα κτίσματα κ.λ.π. και θα έπρεπε να έχουν δεχθεί επιπλέον πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κατέληγαν στα κρατικά ταμεία από ρήτρες λόγω της τρομακτικής καθυστέρησης των έργων. Φυσικά το κράτος κάνει πάλι τα στραβά μάτια!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου